Nieuwe leliesoort “Kodaira” op de ambassade onthuld

Op 16 oktober is op de Nederlandse residentie in Tokio de naam van een nieuw lelie “Kodaira” onthuld. Dit ter ere van de Japanse gouden Olympische medaillewinnares, schaatster Nao Kodaira, die nauwe banden met Nederland heeft.

Dit jaar was het event digitaal en bestond uit drie delen: onthulling van de nieuwe leliesoort, bekendmaking van het nieuwe Lovelily Ambassadors Project vanaf 2021, en een inhoudelijk webinar. Net als de Nederlandse bloembollen heeft de Japanse leliesector het ook in deze Coronatijden zwaar. De naamgeving van de nieuw lelie is een steun in de rug van de I-bulbs Japan leliecampagne “Lovelily Project".

Lelie Japan

Op vrijdag 16 oktober vond het jaarlijkse leliepromotie-event op de ambassade plaats dat door i-Bulbs Japan en de Nederlandse ambassade was georganiseerd. De lelie-campagne werd vanmiddag gestart met de bekendmaking van de nieuwe Lovelily Ambassadeurs. Als speciale gebeurtenis werd een speciale leliesoort gecreëerd en door Peter van der Vliet, de Nederlandse Ambassadeur in Tokio, gedoopt met de naam “Kodaira”.

Mw. Kodaira was zelf aanwezig met een videoboodschap, waarin zij haar oprechte wens uitte dat de “Kodaira” lelie over de hele wereld zal bloeien en een symbool zal worden om de harten van veel mensen te verwarmen en iedereen in de leliesector moed te geven.

De Japans meest succesvolle schaatsster, Nao Kodaira, won een gouden medaille op de 500 meter bij de Olympische Spelen in PyeongChang. De schaatsster reed voorheen voor de Nederlandse schaatsploeg “Team Continue” van Marianne Timmer en Gianni Romme. Nao Kodaira was in die periode ook woonachtig in Nederland.

U kunt de videoboodschap van Mw. Nao Kodaira en de welkomstwoorden en de slottoespraak door Peter van der Vliet, de Nederlandse Ambassadeur, hieronder bekijken.

Video message speed skater Nao Kodaira

Video boodschap van Japanse goud medaille schaatster, Nao Kodaira bij de doopceremonie van de nieuwe lelie “Kodaira”

Welkomstwoorden doopceremonie nieuwe lelie “Kodaira” door Nederlandse Ambassadeur in Japan

Afsluiting leliepromotie evenement door Nederlandse Ambassadeur in Japan

Peter van der Vliet, Nederlandse Ambassadeur in Japan

Na de doopceremonie van de Kodaira-lelie, ging de nieuwe promotie-actie “Lovelily Ambassadors” officieel van start. Het leliepromotie-evenement werd afgesloten met een webinar onder de titel “Corona schok: invloed op de wereldwijde bloemensector en vooruitzichten voor de Japanse bloemenindustrie” met presentaties van vertegenwoordigers van de leliesector uit Nederland en Japan. Evert Jan Krajenbrink, Landbouwraad in Tokio, opende en sloot het webinar af.

Evert Jan Krajenbrink, Landbouwraad, Nederlandse Ambasade in Tokio