Regulering insectenmeel voor menselijke consumptie in Italië

Op 29 december 2023 zijn vier ministeriële decreten gepubliceerd in de Italiaanse Staatscourant die de etikettering en verkoop van producten op basis van insectenmeel bedoeld voor menselijke consumptie moeten reguleren. 

Het gaat om meel, gedroogd, bevroren of gevriesdroogd, van de volgende insecten, waarvan de consumptie reeds is toegestaan binnen de EU op basis van regelgeving uit 2021 en 2023 in het kader van de ‘Novel food’ verordening:

  • de gele meelworm (Tenebrio molitor)
  • de treksprinkhaan (Locusta migratoria)
  • de kleine meelworm (Alphitobius diaperinus)
  • de huiskrekel (Acheta domesticus)

De regelgeving

De ministeriële decreten van 6 april 2023 werden destijds ondertekend door de Ministeries van Landbouw, van Bedrijven en Made in Italy en van Gezondheid. De Minister van Landbouw geeft aan dat de regelgeving bedoeld is als correcte informatievoorziening aan de Italiaanse consument die daarmee een vrije en bewuste keuze kan maken tot eventuele consumptie van insectenmeel.

Autorisatie tot het gebruik van insectenmeel is op EU-niveau gereguleerd en daarmee bindend voor alle EU-LS, aldus de Minister. Italië heeft daarom besloten om strenge regels te introduceren waaraan producenten zich moeten houden in het kader van transparantie richting de Italiaanse consument.

Op alle voedingsproducten die insectenmeel bevatten moet op de verpakking een duidelijk zichtbaar etiket worden aangebracht waarmee de consument wordt geïnformeerd over: het type insect en de hoeveelheden insectenmeel die zijn gebruikt, het herkomstland van de insecten en de mogelijke risico’s op allergische reacties.

Betreffende producten mogen alleen in daartoe bestemde afdelingen of schappen die voorzien zijn van duidelijke informatieborden in de supermarkten worden aangeboden. De decreten bevatten ook  sanctiemaatregelen tegen overtreders van de regels.

Beeld: ©Italian Cricket Farm

Italiaanse initiatieven

Gezamenlijk onderzoek van de landbouworganisatie Coldiretti en het marktonderzoeksbureau Ixè heeft overigens uitgewezen dat 54% van de Italianen tegen ‘insecten op de eettafel’ is, 24% heeft een onverschillige houding en 16% ziet het als een positieve ontwikkeling.

Er zijn verschillende initiatieven vanuit het Italiaanse bedrijfsleven, veelal start ups, die insectenmeel gebruiken als ingrediënt in voedingsproducten bestemd voor menselijke consumptie, waaronder: Fucibo; Alia Insect FarmSmall Giants en Italian Cricket Farm. In het bijzonder van dit laatste bedrijf weten wij dat zij potentieel zien voor uitbreiding van de productiecapaciteiten en geïnteresseerd zijn in Nederlandse partijen die willen investeren of samenwerken.

Voor eventuele vragen of meer informatie kunt u een e-mail sturen aan: ROM-LNV@minbuza.nl