Hongaarse start-ups pakken voedselverspilling aan

In 2020 wist Hongarije via een bewustmakingscampagne de voedselverspilling terug te dringen met 4%. Toch is er nog een lange weg te gaan om de Hongaarse voedsel- en cateringindustrie circulair te maken. Betrokkenen van twee start-ups vertellen hoe zij op een innovatieve manier de weg plaveien naar een meer circulaire voedselindustrie: met de eco-robot van Compocity en de app van Munch.

Hoe kan het reduceren van voedselverspilling worden gezien als een kans voor ondernemers en bedrijven en wat zijn de huidige trends? Emese Pancsa, medeoprichter en CEO van de startup Compocity geeft het antwoord. Compocity heeft een ‘eco-robot’ uitgevonden die voedselresten verzamelt en deze omzet in compost.

tekst gaat onder foto verder

Compocity
De eco-robot van Compocity is een mini-composteerrobot voor in huis of op kantoor.

Wat is een eco-robot nu precies?

Pansca: “Het is een robot in de zin dat het een toestel is met sensoren en slimme applicaties en dat zelfstandig functioneert. Het scheidt vochtig van droog materiaal en verwerkt het tot organisch materiaal. Wij zorgen voor de installatie van het automatische systeem bij partners en doen ook het onderhoud.”

Hoe kwam je op het idee voor de eco-robot?

“Ik bracht tijdens mijn postdoctorale programma een jaar door in Nederland, aan de Minerva Academie op de Hanzehogeschool in Groningen. Terwijl ik onderzoek deed naar industriële hennep, ontdekte ik daar een microbe. Deze vormde later de basis voor het biochemische proces dat de ‘eco-robots’ van Compocity gebruikt.”

‘Een microbe vormt de basis voor de eco-robots’

Hoe is de ervaring met de eco-robots?

“Het is op dit moment lastig, vanwege de corona-pandemie, om een goed beeld te krijgen, maar het is overduidelijk dat het milieubewustzijn groeiende is”, stelt Pancsa. “We zien dat op de plekken waar de ‘eco-robots’ zijn geïnstalleerd, de manier van denken van de gebruikers verandert. De maandagen zijn de drukste dagen voor onze machines. Mensen brengen na het weekend hun overgebleven voedsel van huis. Zij denken nu volledig anders over het weggooien van eten.”

Aan de eco-robot is ook een game gekoppeld. Kun je met een game bewustzijn tegen voedselverspilling creëren en goed gedrag belonen?

“Ja, dat is precies het idee. De machine verwerkt de data en geeft een QR-code die je kunt scannen met je telefoon. Hiermee kun je punten verzamelen voor beloningen. Of je kan het ook gebruiken voor een goed doel. Je kan bijvoorbeeld punten sparen voor het planten van een boom bij een kinderdagverblijf. Je krijgt vervolgens een notificatie als het daadwerkelijk is gebeurd.”

tekst gaat onder foto verder

Hungary munch
Munch ontwikkelde een app die hongerige klanten koppelt aan restaurants en cateraars die eten over hebben.

Het bedrijf Munch ontwikkelde een app die hongerige klanten koppelt aan restaurants en cateraars die eten over hebben. Albert Wettstein van Munch vertelt dat ook aan dit verhaal een Nederlands aspect zit.

“Toen ik in Amsterdam was met vrienden en terugfietste van een feestje, stopten we bij een restaurant voor heerlijke biefstukken voor een belachelijk goeie prijs. Wat? 50% korting op een biefstuk? Het was mijn eerste introductie voor dit idee.”

‘Een app die hongerige klanten koppelt aan restaurants en cateraars die eten over hebben’

Wat is het idee achter de app precies?

“Simpel: voedselverspilling terugdringen door restaurants van hun overgebleven eten af te helpen. Hier ontwikkelde Munch een app voor. Ons principe is gebaseerd op het duurzame driehoeksmodel: voedselbewustzijn, milieubewustzijn en sociaal bewustzijn. Het samenbrengen van klanten en restaurants met eten dat ze normaliter zouden weggooien, is een win-win situatie. Tegelijkertijd vermindert dat verspilling. Daarnaast helpt het bedrijf mensen die minder te besteden hebben via coupons voor eten, of door enorm lage prijzen, soms zelfs gratis.”

Hoeveel voedsel wordt hiermee gered?

“We hebben ongeveer 30.000 maaltijden uit de prullenbak gered en dit aantal groeit constant. Laten we zeggen dat restaurants ongeveer 40% van hun voedsel weggooien. Wij proberen dit terug te dringen naar 0%.”

Volgens de informatie van Munch zijn er verschillende bedrijven in Boedapest die altijd meer aanbieden dan nodig is, simpelweg om een breed assortiment aan de klant te kunnen bieden. Deze bedrijven gooien dagelijks enorm veel weg. Wettstein: “Een bakker vertelde ons dat hij elke dag voor €200 aan producten weggooit. Afhankelijk van de plek waar de bakker is gevestigd, helpt Munch om die waarde terug te brengen naar €0.”

Hoe doet Hongarije het wereldwijd gezien als het gaat om voedselverspilling?

“We staan ergens in het midden. De VS heeft vele malen slechtere cijfers als het gaat om voedselverspilling, andere landen veel betere. In het algemeen geldt dat West- en Noord-Europa vijf tot tien jaar voorlopen op dit terrein. We hoeven echt niet het wiel opnieuw uit te vinden. Het is een kwestie van leren, aanpassen en vervolgens goed communiceren.”

Landbouwteam Hongarije
Email: bdp-lnv@minbuza.nl
Twitter: @NLagro_Budapest

Juni 2021

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Mondiale aanpak van voedselverliezen. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.