F&B industrie in Saoedi-Arabië en de Emiraten streeft naar zelfvoorziening

Het is geen nieuws meer dat de Golfregio aan verandering onderhevig is. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn binnen de Golfregio de grootste afzetmarkten van Nederlandse agri-food kennis en technologie, maar ook van producten. Hoewel er sprake is van toenemende economische rivaliteit, bieden beide landen kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Internationale F&B beurzen die voorheen in de VAE georganiseerd werden, krijgen nu een Saoedische tegenhanger. Beide Golflanden maken ambitieuze stappen met betrekking tot hun voedselzekerheidstrategieën, zij importeren nu nog meer dan 80% van hun voedsel. Termen als innovatie en duurzaamheid nemen daarin een steeds prominentere rol. Er zijn concrete targets gesteld om het bedrijfsleven tot lokale productie te drijven. Echter het huidige binnenlandse productieniveau kan de consumentenvraag nog niet bijbenen. Dat geldt zeker voor bepaalde productcategorieën die in handelsbeurzen gericht op eindproducten, zoals GulFood, Saudi Food Show, GulFood Green &AgriTech worden uitgelicht (hieronder meer). Bovendien speelt er in Saoedi-Arabië een prangende wens om niet alleen producten voor eigen markt te produceren, maar om een serieuze speler op de wereldwijde F&B markt te worden. Zo tekende het Saoedische tuinbouwbedrijf DAVA Agriculture (bestaande uit Nederlandse kassen) onlangs een MoU met een Nederlands bedrijf uit de AGF sector voor het exporteren van Saoedische producten. Dit gebeurde onder het toeziend oog van het Saoedische Ministry of Environment, Water, and Agriculture dat zich actief inzet voor het vinden van afzetmarkten voor hun lokale productie. Saoedi-Arabië beschouwt dit als een waar omslagpunt en gaat uit van alsmaar toenemende agri-food export naar Nederland, en daarmee ook naar de rest van de EU.

Vanwege het toenemend aantal F&B beurzen in de regio volgt hier een chronologisch overzicht van de voedsel- en drankenindustrie beurzen in Saoedi-Arabië en de VAE dit jaar. Op alle hieronder genoemde beurzen worden Nederlandse paviljoens georganiseerd. Zie bij iedere beurs of uw bedrijf binnen de doelgroep van de beurs valt, en of er nog mogelijkheid is om te participeren.

GulFood Dubai, 19 – 23 February, VAE

GulFood in Dubai is de grootste F&B beurs in de regio, met ieder jaar weer een indrukwekkend Nederlands paviljoen. GulFood is gericht op internationale retailers, groothandelaren, voedselleveranciers, foodservice en distributeurs. Het is een B2B beurs, met name gericht op de volgende sectoren uit de F&B industrie:

 • Dranken
 • Zuivel
 • Vlees & gevogelte
 • Peulvruchten & granen
 • Vetten & oliën
 • Power brands
 • World food

In de 2024 editie staat Nederland met maar liefst 5 paviljoens op de beurs, waarin meer dan 50 bedrijven zijn vertegenwoordigd. Deze paviljoens zullen te vinden zijn bij de sectoren (1) Beverages (2) Dairy (3) Meat (4) Power Brands (5) World Food. Voor inschrijving voor de opkomende editie is het aan te raden contact op te nemen met Orange Exhibition Management (paviljoen zo goed als vol).

Saudi Food Manufacturing, 30 April – 2 May, Saoedi-Arabië

De eerste editie van Saudi Food Manufacturing zal plaatsvinden in hoofdstad Riyadh. De beurs speelt in op Saoedi-Arabië’s groeiende voedselproductie en -verwerkingssector waarvan voorzien is dat die tot maar liefst $13,3mld zal toenemen in het jaar 2025. Doelgroep is dan ook bedrijven die zich bijvoorbeeld specialiseren in automatisering, de logistieke keten en de verpakking en verwerking binnen de voedsel- en drankenindustrie. Saoedi-Arabië wil niet alleen lokaal produceren voor binnenlandse consumptie, maar wil zich ook sterker positioneren als speler op de internationale F&B markt. Dat vertaalt zich in het doel om landbouw export te doen toenemen naar maar liefst $10,9mld in 2030, t.o.v. $3,7mld in 2022. Voorzien is dat de F&B sector in Saoedi-Arabië zal toenemen tot $57mld in 2030, waar dit nog $41mld bedroeg in 2019.

Saudi Food Manufacturing wordt ondersteund door Modon, de Saoedische autoriteit voor Industrial Cities & Technology Zones, is gericht op de volgende sectoren:

 • Controle & automatisering
 • Supply chain solutions
 • Verpakking
 • Verwerking
 • Ingrediënten

Voor Nederlandse bedrijven is het nog mogelijk om zich op korte termijn in te schrijven voor deelname aan het Nederland paviljoen in de 'Processing & Packaging' sectie van de beurs. Meer informatie over de beurs, het Nederland paviljoen, en inschrijving is te vinden in deze brochure.

Saudi Food show, 21 – 23 May, Saoedi-Arabië

Niet lang na Saudi Food Manufacturing vindt in Riyadh de tweede editie van de Saudi Food Show plaats. De eerste editie, waarvan hier het post show rapport te vinden is, mag gerust een succes genoemd worden. Het Nederland paviljoen werd ingewijd door de SG van Buitenlandse Zaken en werd onder andere bemand door een delegatie van de Nederlandse Visfederatie.

De Saudi Food Show wordt ondersteund door Modon, de Saoedische autoriteit voor Industrial Cities & Technology Zones, is gericht op de volgende sectoren:

 • Vetten & oliën
 • Banketbakkerij
 • Seafood
 • Vegan & plant based
 • Koffie
 • Peulvruchten & granen
 • Kruiden & sauzen

Er is nog beperkte ruimte beschikbaar binnen het Nederland paviljoen. U kunt nog op korte termijn uw interesse kenbaar maken bij Orange Exhibition management (contactgegevens onderaan artikel). Klik hier om de plattegrond van de Saudi Food show in te zien. De landbouwafdeling organiseert ook dit jaar weer een aantal workshops en seminars, alsmede een netwerkreceptie.

Gulfood Green & Agrotech, 24 – 26 September, VAE

De regio’s toenemende belang bij het in stand houden van duurzame voedselketens wordt vertaald door een nieuwe beurs: Gulfood Green & Agrotech, die in September voor het eerst in Dubai zal plaatsvinden. De beurzen zullen gepaard gaan met een summit gericht op het promoten van gezondere en duurzamere voedselsystemen. Onder de producten die tentoongesteld zullen worden vallen verse en bevroren AGF producten, maar ook plantaardige producten, alternatieve eiwitten, biologische producten, enzovoort. De bijbehorende conferentie zal onderwerpen als creatieve innovatie, klimaatverandering, voedselverspilling, AI, duurzame technologieën en robotica dekken.

Nederlandse bedrijven kunnen zich nog aanmelden bij Orange Exhibition Mangement en kunnen hier de beurs brochure inzien. Registreren kan t/m 29 februari, 2024. Bij voldoende interesse zal er door de landbouwafdeling een inhoudelijk programma georganiseerd worden.

GulFood Manufacturing, 5 - 7 November, VAE

GulFood Manufacturing is gericht op de productie- en verwerkingssectoren van de F&B industrie en is met toenemende mate toegespitst op innovatie, duurzaamheid en efficiëntie. De beurs is bijvoorbeeld bedoeld voor bedrijven die zich bezig houden met het optimaliseren van de logistieke ketens, het tegengaan van voedselverspilling (in de productie en/of consumptie fases), of duurzame verpakkingen. Focussectoren van de beurs zijn:

 • Controle & automatisering
 • Supply chain solutions
 • Verpakking
 • Verwerking
 • Ingrediënten

De acquistie voor de NL Paviljoen in Processing & Packaging en Ingredients zal rond april worden uitgestuurd. Wilt u deze acquisitie informatie ook ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Orange Exhibition Management.

Heeft u vragen over kansen in de F&B industrie van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten? Neem dan contact op met het Landbouw & Voedselteam voor de Golfregio via riy-LNV@minbuza.nl. Houdt er rekening mee dat dit artikel slechts de F&B beurzen in Saoedi-Arabië en de VAE dekt. Verdere relevante beurzen voor de bredere Nederlandse agri-food sector zijn in te zien in onze evenementenkalender.

Voor vragen over deelname aan bovengenoemde beurzen kunt u terecht bij Orange Exhibition Management, via cc@orange-management.com of +31 6 1537 1456.

Wilt u meer weten over maatschappelijk verantwoorden ondernemen in de Golfregio? Bezoek dan MVO in de Golfstaten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).