Saoedi-Arabië optimaliseert waardeketen voedselsector

Saoedi-Arabië heeft de sterke ambitie om de voedselzekerheid in het land te verbeteren door verdere uitbreiding van de lokale productie. Nederland kan daarbij haar prominente rol in de Saoedische landbouw en voedsel sectoren verder vergroten. Tijdens het bezoek van het Saoedische Ministry of Environment, Water, and Agriculture aan Nederland bleek dat Nederlandse know-how hierin een veelbelovende rol kan spelen. 

Met name de afgelopen jaren vinden er in het Saoedische koninkrijk meer en meer ambitieuze ontwikkelingen plaats binnen de voedsel en landbouw sectoren, variërend van grootschalige projecten om lokale productie te verhogen, tot het verstrekken van gulle overheidsleningen voor boeren die innovatieve en duurzame oplossingen bieden. De Agricultural Development Fund (ADF) verstrekt tegenwoordig 16 maal meer fondsen dan in 2015, waaronder binnenkort ook voor buitenlandse investeerders.  

De Saoedische Minister van Environment, Water and Agriculture H.E. Abdulrahman Al-Fadhli, en H.E. Bander Ibrahim Alkhorayef, Minister van Industry and Mineral Resources benadrukten tijdens een panelsessie The KSA Government: Drive and Initiatives to reach Vision 2030 tijdens de Saudi Food Show (21 juni 2023) dat afhankelijkheid van voedselimporten zo snel mogelijk dient af te nemen. De recente gevolgen van de wereldwijde crises op het gebied van voedselzekerheid, (logistieke problemen tijdens de COVID periode en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne) is een directe aanleiding voor de Saoedische overheid om het zelf-voorzieningsniveau drastisch te doen toenemen – op nationaal, maar ook regionaal niveau.  

Saudi Food Summit - H.E. Abdulrahman Al-Fadhli, Minister van Environment, Water and Agriculture & H.E. Bander Ibrahim Alkhorayef, Minister of Industry and Mineral Resources

Gedreven door deze ambities bezocht onderminister van Innovatie & Onderzoek, H.E. Dr. Abdulaziz Almalik, in juni Nederland met een klein expertteam van zijn Ministry of Environment, Water and Agriculture (MEWA). De afdeling Research & Innovation is een recent opgerichte afdeling in MEWA die als doelstelling heeft de algehele voedselzekerheid op een hoger niveau te tillen door een hernieuwd ecosysteem te bouwen dat de hele waardeketen moet upgraden. Het bezoek was daarom strategisch gepland tijdens de week van GreenTech in Amsterdam. De MEWA delegatie woonde de opening van GreenTech bij en kreeg een tour over de beurs waar verscheidene Nederlandse tuinbouwbedrijven de vice- Minister en zijn delegatie verwelkomden. Daarnaast waren Saoedische organisaties groots vertegenwoordigd op de beurs.

Tijdens GreenTech vond er een bilaterale ontmoeting plaats tussen Vice-Minister Dr. Abdulaziz Almalik en Jan-Kees Goet, Secretaris-Generaal van het Ministerie van LNV. Nederland en Saoedi-Arabië zijn waardevolle partners wanneer het gaat om voedselzekerheid, en Saoedi-Arabië kijkt naar Nederland wanneer het gaat om uitdagingen in de waardeketen: “The Netherlands is a pioneer, that’s not just a compliment, but based on facts”. Beide vice-ministers spraken de wens uit om deze historisch waardevolle relatie op het gebied van landbouw en voedsel verder uit te bouwen. Naast GreenTech bezocht de MEWA-delegatie o.a. het World Horti Center en Wageningen Campus. Het voornaamste doel van het bezoek van vice-Minister Dr. Abdulaziz Almalik was dan ook strategische samenwerkingen aan te gaan met Nederland. Tijdens de meeting kwamen onder meer de gemeenschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en het op duurzame wijze doen toenemen van de voedselproductie voor een groeiende wereldbevolking aan bod.

Bilaterale meeting tussen Ministerie LNV en het Saoedische MEWA (foto: Dutch Greenhouse Delta)

Saoedi-Arabië vaart sinds enkele jaren duidelijk een andere koers. Het land positioneert zichzelf als trekker van nationale, regionale en internationale initiatieven op het gebied van klimaatactie en vergroening. De viceminister benadrukte dat de algehele toon van de hele regio gekenmerkt wordt door deze verandering en wees op het feit dat de COP nu al twee keer op rij in het Midden-Oosten wordt georganiseerd: “Governments are stepping up their food security strategies to be competent”.

Tijdens de Saudi Food Show in juni noemden Ministers Al-Fadhli (Landbouw, water en milieu) en Alkhorayef (Industrie en technologie) het belang van regionale samenwerking in voedselzekerheid en het strategisch nut van Saoedi-Arabië’s geografische ligging en goedontwikkelde logistiek en transportnetwerken: “Saudi Arabia has the strength to reach other markets, and have the right enablers to do so”.

Opening Nederland Paviljoen Saudi Food Show 2023

Saoedi-Arabië exporteert tegenwoordig maar liefst 17 miljard SAR (4,5 miljard Euro) aan voedsel producten, waarvan een aanzienlijk deel binnen de regio. Bovendien is er een stijgende lijn zichtbaar in het zelfvoorzieningsniveau van verscheidene voedselproducten. In de zuivel en pluimvee sector is er zelfs sprake van overproductie.

De wens om minder afhankelijk te worden van voedselimport is duidelijk zichtbaar in de retailsector. Volgens Minister Al-Fadhli is inmiddels 60-70% van de producten in de schappen lokaal geproduceerd. De kwaliteit van de lokale producten is bovendien behoorlijk gestegen: “we are not worried anymore about the quality of local production, but the challenge is to compete strongly globally” (aldus Minister Al-Khorayef). Behalve het verhogen van lokale productie, sluit Saoedi-Arabië strategische partnerships met andere landen (in Afrika, Oost-Europa en Noord- en Zuid Amerika) door in grond te investeren voor het verbouwen van gewassen die voor de aride Saoedische bodem te water-intensief zijn.

Als achtergrond is het nog vermeldenswaardig dat van de totale investeringen in Saoedi Arabië in 2023 maar liefst 20 tot 30% in food & beverage zijn. “Hight quality and sustainable food is necessary to compete globally” – aldus Al-Khorayef.

Mocht u geïnteresseerd zijn om, met of zonder lokale partner, zelf te investeren in de voedselsector in Saoedi Arabië, dan zijn er interessante subsidie mogelijkheden beschikbaar van de Saoedische overheid tot meer dan 100% van het investeringsbedrag (100% + financieringskosten). De ambassade helpt u graag om in contact te komen met de juiste organisaties.