Groene stad Riyadh

Saudi Arabië, je ziet de woestijn vanzelfsprekend al voor je. Toch zijn er diverse grote groene projecten in voorbereiding in Saudi Arabië. In dit eerste artikel van twee staan we stil bij de groene ontwikkelingen in de hoofdstad Riyadh. In een later artikel zullen we, zodra de plannen meer duidelijk zijn, iets vertellen over de groene kant van het in ontwikkeling zijnde nieuwe (toeristische) gebied NEOM.

De Saoedische overheid is op zoek naar landschapsarchitecten, irrigatiedeskundigen, boomkwekers en andere bedrijven die kunnen helpen in de realisering van deze plannen. Indien u belangstelling heeft kunt u contact opnemen met de Landbouwraad en zijn team in Riyadh.

Als onderdeel van Vision 2030 van de Saoedische overheid moet de hoofdstad Riyadh een van de honderd mooiste en attractieve steden in de Wereld worden. Hiertoe zijn 2 groene projecten in ontwikkeling die met elkaar verbonden zullen worden, waardoor een zogenaamde groene sports track ontstaat, waardoor het mogelijk wordt de hele stad door te wandelen of te fietsen zonder dat je in het stadsverkeer terecht komt. Het project Riyadh art, welke een deel van de parken van kunst moet voorzien, zal deze parken ook aantrekkelijk moeten maken voor een publiek dat op zoek is naar meer dan groen.

Green Riyadh project

Het Green Riyadh Project omvat het planten van meer dan 7,5 miljoen bomen in parken, bij moskeeën, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en langs verschillende wegen, parkeerplaatsen en valleien.

Om het benodigde irrigatiewater voor dit project veilig te stellen, zullen nieuwe netwerken worden opgezet die alleen gerecycled water gebruiken. Water dat nu meestal wordt verspild in de valleien.

Het park zal moeten bestaan uit bomen en planten die zonder al te veel water kunnen overleven in een woestijnomgeving. Na de eerste aanleg, zullen om het park blijvend te onderhouden ter plekke kwekerijen worden opgezet om het project te voorzien met zaailingen en nieuwe aanwas.

In de (wijde) omgeving van het park zal bovendien worden gestimuleerd meer bomen te planten in de openbare en publieke ruimte.

King Salman Park

De voormalige luchthaven van Riyadh met een oppervlakte van 13,3 vierkante kilometer moet het grootste stadslandschapspark ter wereld worden. Er zijn enkele honderden miljoenen euro’s vrijgemaakt om dit te realiseren, met als doel van Riyadh een meer leefbare en internationaal aantrekkelijke stad te maken.

Stedelijke lus

Een cirkelvormige promenade bied de gelegenheid om te wandelen, fietsen en autonome en duurzame vormen van openbaar vervoer. Schaduwrijke plekken bieden ruimte voor rust en ontspanning. Het park zal bereikbaar zijn door vijf nieuwe metrostations en haltes voor 10 snelle buslijnen.

Kansen voor Nederland

Alles is nog in het voorbereidende stadium, waardoor het voor Nederlandse bedrijven interessant is om nu aan te haken.

Contact landbouwraad en team

Email: riy-lnv@minbuza.nl

Telefoon: (+966) 11 4422320