Nieuwe faillissementswetgeving Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië (KSA) heeft onlangs een nieuwe faillissementswetgeving gepubliceerd. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de hervormingen in het koninkrijk onder de zogenaamde Vision 2030, met als doel de zakelijke wetgeving te herstructureren om buitenlandse en binnenlandse investeerders aan te trekken. 

Met deze nieuwe wetgeving wordt verwacht dat het percentage binnenlandse en buitenlandse investeringen in de Saoedische markt toeneemt. De wetgeving, gedateerd 13 februari 2018, is goedgekeurd door Koning Salman en zal binnen 180 dagen na publicatie geïmplementeerd worden. Een nieuw committee ‘The Bankruptcy Committee’, een onafhankelijk en administratieve entiteit die direct rapporteert aan het Saoedische Ministry of Commerce and Investment,  zal toezien op de uitvoering en naleving van de wetgeving.

Het plan om een positief investeringsklimaat te ontwikkelen is onderdeel van het National Transformation Plan 2020 (NTP) en Vision 2030. De overheid, met name het Ministry of Commerce and Investment, poogt huidige wetgeving te verbeteren in door verouderde wetgeving te annuleren en nieuwe wetten te introduceren, waaronder de nieuwe faillissementswetgeving. Verouderde wetgeving die niet in lijn is met de nieuwe faillissementswetgeving zal bovendien ongeldig worden verklaard.

De nieuwe wetgeving bestaat uit 17 hoofdstukken en 231 artikelen die drie hoofdthema’s omvatten: (1) preventative settlement (2) financial reorganisation (res-structuring) (3) liquidation procedures. Het belangrijkste doel van de nieuwe wetgeving is het implementeren van regulering omtrent procedurele en juridische aspecten van deze hoofdthema’s omdat de reeds bestaande wetgeving hierin niet toereikend is. Bovendien zal de nieuwe faillissementswetgeving de financiële procedures voor debiteuren te  vereenvoudigen en daarmee de ontwikkeling van de economie te stimuleren. De rechten van schuldeisers zullen worden beschermd, de kosten en het tijdskader van faillissementsprocedures zullen afnemen en SME’s worden aangemoedigd te investeren in de commerciële markt. De wet zal van toepassing zijn op:

  • Personen die commerciële, professionele of winstgevende activiteiten uitvoeren in KSA
  • Commerciële en professionele bedrijven, en andere business die geregistreerd staan in KSA die winst genereren op Saoedische bodem.
  • Buitenlandse (rechts handelende) investeerders (non-Saoedische nationaliteit) die middelen bezitten of commerciële, professionele of winstgevende activiteiten uitvoeren in KSA middels een erkende (d.w.z. met vergunning) entiteit. De wetgeving zal alleen van kracht zijn op de middelen van de buitenlandse investeerder in KSA.

Bron: Clyde&Co, February 26, 2018