Frankrijk: nieuw plan voor bestrijding antibioticaresistentie van start

Het gebruik van diergeneesmiddelen in de veehouderij is de afgelopen jaren flink gedaald in Frankrijk. Dit wil de Franse overheid vasthouden, en een extra inspanning leveren op het gebied van gezelschapsdieren en op het gebied van antiparasitaire middelen.

Beeld: LNV-bureau Parijs

Flinke daling van gebruik in de veehouderij de afgelopen 10 jaar

Sinds 2011 zet het Franse ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit zich in om het gebruik van antibiotica in de diergezondheid terug te dringen. Dit gebeurde door middel van de plannen Ecoantibio 1 (2011-2017) en Ecoantibio 2 (2017-2022). De doelstellingen van de plannen Ecoantibio 1 en 2 zijn grotendeels bereikt: de blootstelling van dieren aan antibiotica in Frankrijk is tussen 2011 en 2022 met 52% gedaald en de blootstelling van dieren aan bepaalde veterinaire antibiotica die cruciaal zijn voor de menselijke gezondheid, zoals cefalosporines van de 3e en 4e generatie, met meer dan 90%.

Het gebruik van antibiotica bij gezelschapsdieren vraagt aandacht

Er is ook vooruitgang geboekt bij het verminderen van de blootstelling aan antibiotica bij honden en katten; tussen 2013 en 2022 is de blootstelling aan cefalosporines van de derde en vierde generatie met 65% gedaald. De vermindering van de blootstelling van gezelschapsdieren aan alle antibiotica lijkt echter minder te zijn dan in andere sectoren, en daarom richt het nieuwe plan zich specifiek op een vermindering van 15% van de blootstelling van gezelschapsdieren aan antibiotica. Er zullen specifieke maatregelen worden genomen voor honden en katten, met name om met eigenaren te communiceren.

Het plan Ecoantibio 3

Het Ecoantibio 3-plan, waarvan de doelstellingen voor de komende 5 jaar zijn vastgesteld, wordt aangestuurd door het Franse ministerie van landbouw, in nauwe samenwerking met iedereen die betrokken is bij diergezondheid. De doelstellingen zijn als volgt:

  • de huidige lage niveaus van blootstelling van vee aan antibiotica moeten minimaal worden behouden;
  • een vermindering van 15% van de blootstelling van honden en katten aan antibiotica is de komende 5 jaar nodig;
  • het plan wordt uitgebreid naar antiparasitaire middelen;
  • het therapeutische arsenaal aan antimicrobiële middelen voor dieren moet worden behouden;
  • de preventie van ziekten die het gebruik van antimicrobiële en antiparasitaire middelen vereisen, moet worden versterkt;
  • het juiste gebruik van antimicrobiële stoffen en antiparasitica moet worden bevorderd;
  • de kennis over antimicrobiële en antiparasitaire resistentie moet worden vergroot bij dierhouders, dierenartsen, dierenartsassistenten en andere belanghebbenden.

Om dit te bereiken zal ook het nodige onderzoek op het gebied van antimicrobiële en antiparasitaire middelen worden gefinancierd.

Lees meer hierover:

Le plan Écoantibio 3 (2023-2028) | Ministère de l'Agriculture et de la Souveraineté alimentaire