Terugblik op Frankrijks grootste veehouderijbeurs Space

Deze 37ste editie van Space Rennes vond plaats van 11 tot 13 september jongstleden in Rennes en telde 1.200 exposanten. De bezoekers komen naar Space uit interesse voor de sectoren veevoeder en voeding, uitrusting voor vee, gebouwen, gezondheid van dieren, melkapparatuur, genetica, agrobiologie, energie, leveranciers van aquacultuur. De beurs telde meer dan 90.700 professionele bezoekers waarvan 12.000 internationale (dat is +23% meer dan de voorgaande editie)uit 122 landen. Nederland was dit jaar met 45 exposanten de derde grootste exposant na Frankrijk en Duitsland. Er waren 4 Nederlandse prijswinnaars (Innov’Space).
 

Staat van de veehouderij

Space 2023_Fesneau
Beeld: ©PAR-LAN

De beurs werd zoals gebruikelijk geopend door de Franse minister van landbouw Marc Fesneau (zie foto). Hij probeerde in zijn toespraak de Franse veehouderijsector gerust te stellen, nu ook in Frankrijk het behalen van klimaatdoelstellingen en het verminderen van milieudruk topprioriteit zijn. 

Er blijft in Frankrijk plaats voor een omvangrijke veehouderijsector

was zijn boodschap. Hij legde ook weer de nadruk op het belang van jonge boeren en bedrijfsovername/opvolging, nu de vergrijzing in de Franse landbouw hard toeslaat.

Er wordt de afgelopen paar jaar heel redelijk verdiend in de Franse veehouderij. De prijzen voor slachtvarkens en slachtrunderen zijn goed, en ook de melkprijs is op dit moment heel redelijk. Toch neemt het aantal dieren in Frankrijk elk jaar met een paar procent af. Dat heeft grotendeels te maken met vergrijzing, en het feit dat jongeren kiezen voor andere beroepen, waaronder akkerbouw. Het werk in de veehouderij geldt als fysiek zwaar en met weinig vrije tijd, en dat schrikt soms af. Er is dus behoefte aan nieuwe boeren, en daarvoor wordt ook gekeken naar Nederland. 

Zorgenkind van de Franse veehouderij is de pluimveesector. De afgelopen jaren heeft de vogelgriep hard toegeslagen, en ondanks het feit dat er vanaf volgende maand gevaccineerd gaat worden in de commerciële eendenhouderij is de dreiging nog niet achter de rug. Daarnaast speelt de concurrentie van goedkope importen uit derde landen (met name Oekraïne) de Franse pluimveehouderij parten.  
 

Energie

Het centrale thema op de beurs was dit jaar Energie. Tijdens de drie dagen durende beurs zijn veel verschillende onderwerpen aan de orde gekomen. Een van de conferenties ging over Biomassa, waarbij het debat over de maatschappelijke acceptatie van energieproductie in de landbouw ging. Ruurd van Schaik, consultant bij het Nederlandse bureau Energie Advies, was in Rennes uitgenodigd om zijn visie op de Nederlandse situatie te geven. 

In een artikel in de grote Franse krant Ouest-France werd eveneens aandacht aan dit onderwerp gegeven. De Nederlandse situatie werd aangehaald naar aanleiding van de Ronde Tafel waaraan dhr. Ruurd Schweers deelnam en het artikel merkte op dat het Nederlandse kleinschalige Biogassysteem grote voordelen biedt. Het gaat hierbij om de zogenaamde Outliners. Ook was het voor de Franse aanwezigen opmerkelijk dat de aanvraag van een vergunning slechts 8 weken vraagt! Een heel verschil met de procedurele methode die Frankrijk kent...

In Frankrijk worden nieuwe grootschalige biogasinstallaties niet altijd geaccepteerd door de omwonenden. De Franse biogassector beweert in 2030 ongeveer 20% van het gasverbruik in Frankrijk te kunnen leveren, tegen 10% nu. Maar de mensen die in de buurt van de biogas installaties wonen, moeten goed over de voordelen en de werking van deze biogas installaties worden ingelicht om zo tegenwerking van installatie te voorkomen.

Een ander zeer actueel thema in de Franse landbouw is ‘Agri-voltaïsme’, oftewel het combineren van landbouw en zonnevelden (zie artikel 'Frankrijk: combinatie zonnepanelen en landbouw '). Ook al is niet iedereen overtuigd, worden er wel veel nieuwe projecten ontwikkeld waarbij landbouw dus een volwaardige activiteit is naar het winnen van zonne-energie. Het kan dan zowel om veeteelt gaan (schapen, kippen, runderen) als ook om wijnbouw of precisie-landbouw. Op de Space-beurs was deze sector ruimschoots vertegenwoordigd.   

Winnaars Innov’Space awards 2023

Net als de voorgaande jaren reikte de beursorganisatie de zogenaamde Innov’Space awards uit. Met deelname aan deze Award dingen bedrijven naar erkenning voor hun nieuwe producten. Dit  Innov’Space-label bestaat al sinds 1995 en biedt een uitgelegen kans om nieuwe producten en uitvindingen bekend te maken en te promoten op de Franse en internationale markt.

Dit jaar waren er onder de deelnemers maar liefst vier Nederlandse winnaars. Hieronder een korte presentatie van deze vier winnaars:

DSM Nutritional / Firmenich met BOVAERtm10. Dit is een product dat de methaanuitstoot van herkauwers vermindert. DSM heeft 10 jaar aan de ontwikkeling van dit product gewerkt. Het is een voedingssupplement dat invloed heeft op de darmemissies van methaan bij herkauwers en zo bijdraagt tot een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk van melk, zuivelproducten en rundvlees. Het product is al toegelaten in Europa voor gebruik bij melk- en fokkoeien.

COWHOUSE INTERNATIONAL met Dreamstall. Cowhouse heeft een award gekregen voor zijn zogenaamde “Dreamstall”. Dit is huisvesting waarbij koeien op een natuurlijke manier kunnen liggen en staan. Door de stalen buizen op een vernieuwende manier te plaatsen kunnen melkkoeien zich op een natuurlijk bewegen in hun stal, zonder zich te stoten. Daar komt bij dat de koeien makkelijker op hun vier poten kunnen staan in de stal waardoor hoefproblemen afnemen.

FANCOM France –de  ventilatiespecialist met hun windkap "FANTURA". Deze nieuw ontwikkelde windkap, “FANTURA”, biedt een nieuw windkapsysteem voor pluimveestallen. De FANTURA windkap onderscheidt zich door zijn ontwerp dat volledig breekt met de bestaande windkapsystemen. Het gebruik van (CFD) computational fluid dynamic software en een blaastunnel stelde Fancom in staat om de FANTURA windkap zo te ontwerpen dat de wind kan ontsnappen via de ventilatieopeningen aan de zijkant. Hierdoor is een beter beheer van de atmosfeer mogelijk waardoor bovendien een verbetering van de financiële resultaten voor de breeder/pluimveehouder plaatsvindt.

Schipper France met Hybag. De HyBag-uitvinding biedt een nieuwe en betere oplossing voor een nauwkeurige en veilige dosering van hygiëneproducten in de veehouderij, waarmee tegelijkertijd een optimale schuimkwaliteit wordt gegarandeerd.  De oplossing van Schippers bestaat uit verschillende elementen. Het bedrijf heeft een speciale schuimlans ontwikkeld om de flexibele zakken met reinigingsmiddel of ontsmettingsmiddel aan te haken, zonder deze aan de open lucht bloot te stellen. Op deze schuimlansen kunnen de zakken handig worden aangesloten, met een van de drie producten, het het ontsmettingsmiddel of reinigingsmiddel of de dierenshampoo. 

Netwerkborrel

Space receptie 2023
Beeld: ©PAR_LAN

Het Agro Team van de Nederlandse Ambassade in Parijs organiseerde een netwerkborrel voor de Nederlanse exposanten en hun contacten.  

De receptie bood gelegenheid aan de Nederlandse exposanten kennis met elkaar te maken en van gedachten te wisselen.

Ook de president van de Space-beurs, dhr. Marcel Deneuil, bracht een uitgebreid bezoek aan dit netwerk event, en hij benadrukte hoezeer de Nederlandse aanwezigheid op de beurs wordt gewaardeerd.

Volgend jaar vindt de beurs op 17, 18, 19 september plaats. Dat is een week later dan gebruikelijk het geval is, in verband met de Olympische- en Paralympische Spelen die in 2024 in Frankrijk plaats vinden.