Frankrijk: ‘La Rentrée Scolaire’ in het agrarisch onderwijs

La Rentrée markeert de start van het nieuwe schooljaar. Steeds meer jongeren maken de keuze voor een opleiding binnen het agrarisch onderwijs. Overheid en sector zijn hier blij mee want de vergrijzing van de landbouw is in Frankrijk een groot probleem. Tegelijkertijd klagen de scholen dat de financiële middelen niet navenant toenemen.   

La Rentrée

La Rentrée’ is het Franse woord voor het moment dat de zomervakantie voorbij is en de scholen weer starten. Fransen hechten veel waarde aan de Rentrée. De Rentrée wordt gezien als het moment van verandering en nieuwe dingen, maar ook als een gelegenheid om ‘opnieuw’ te beginnen. De Rentrée markeert dus een belangrijk moment van het jaar; voor Fransen zelfs belangrijker dan nieuwjaar.

‘Groen’ onderwijs in Frankrijk

De Franse minister van Landbouw en Voedselsoevereiniteit, Marc Fesneau, richt zich in het kader van La Rentrée tot de leerlingen en studenten in het agrarisch onderwijs: ‘Jullie hebben de juiste keuze gemaakt. Sinds La Rentrée in 2020 wordt er steeds vaker gekozen voor onderwijs gericht op landbouw. Dit is goed voor Frankrijk, de landbouw, de agro-voedselsector, de bossen, het milieu, diergeneeskundige diensten, …’. Zoals in een eerder artikel beschreven is het opvangen van vergrijzing in de landbouw topprioriteit voor de Franse sector en overheid, en het groene onderwijs speelt daar een belangrijke rol in. Dat moet daarom ook zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt.

Marc Fesneau benoemt ook dat het agrarische onderwijs dit jaar verder gaat innoveren, evolueren en nieuwe projecten gaat brengen om de jongeren nog beter op te leiden. Het agrarisch onderwijs is cruciaal voor het bewerkstelligen van de ‘agro-ecologische transitie’, oftewel de verduurzaming van de Franse landbouw. Docenten worden daarom bijgeschoold en curricula aangepast. Vanuit het investeringsprogramma France 2030 (vergelijkbaar met het Groeifonds in Nederland) heeft de Franse regering dan ook geld vrijgemaakt voor vernieuwing van de curricula en ontwikkeling van het onderwijs.
 

Voorlichtingscampagne

Om de vergrijzing in de landbouw tegen te gaan wordt er in Frankrijk een voorlichtingscampagne over opleidingen en beroepen in de landbouw gelanceerd. Op scholen worden jongeren geïnformeerd en aangemoedigd om voor een opleidingsrichting in het agrarisch onderwijs te kiezen. Marc Fesneau wil met deze voorlichtingscampagne voortbouwen op de groei van 4% aan inschrijvingen in het agrarisch onderwijs (dit jaar), met als uiteindelijke doel om een groei van 30% aan inschrijvingen te bewerkstelligen. Dit allemaal om een nieuwe generatie klaar te stomen voor werk in de agrarische sector en hiermee vergrijzing in de landbouw tegen te gaan.

Opleidingen in het agrarisch onderwijs

Het agrarisch onderwijs in Frankrijk biedt een divers aanbod van opleidingen, van middelbaar onderwijs tot en met universitair. Het bereidt leerlingen en studenten voor op werk in verschillende sectoren; landbouw, voeding, bosbouw en houtindustrie, behoud en verbetering van de natuur, onderhoud en aanleg van landschappen, diensten in plattelandsgebieden (toerisme, communicatie, handel en verkoop).

Het agrarisch onderwijs in Frankrijk omvat het technisch agrarisch onderwijs en het hoger agrarisch onderwijs, diergeneeskunde en landschapsarchitectuur. Na het technisch agrarisch onderwijs hebben studenten de mogelijkheid om door te studeren in het hoger onderwijs, of om dierenarts, ingenieur of landschapsarchitect te worden. 

Verschillende opleidingsrichtingen agrarisch onderwijs

Frankrijk agrarisch onderwijs1
Beeld: ©MASA

Cijfers agrarisch onderwijs in Frankrijk

Agrarisch onderwijs Frankrijk2
Beeld: ©MASA

Dierenartsen

Frankrijk kampt al jaren met een tekort aan dierenartsen, met name in de agrarische gebieden. Om dit tekort aan te pakken heeft de Franse regering een plan gemaakt om de vier nationale opleidingen voor diergeneeskunde te versterken voor de periode van 2023-2025, door een toename van het aantal eerstejaars studenten per opleiding van 160 naar 180 eindexamenstudenten. Deze groei in het aantal diergeneeskunde studenten zal gepaard gaan met het werven van docenten en clinici. 

Daarnaast is het sinds kort mogelijk voor privéscholen om op hetzelfde niveau studenten in diergeneeskunde op te leiden als op publieke scholen. Zo is er een privé universiteit actief, de UniLaSalle universiteit in Rouen, die elk jaar 100 studenten toelaat. 
 

Sport

Sport speelt een belangrijke rol in het agrarisch onderwijs in Frankrijk. Sporten draagt bij aan het ontwikkelen van bepaalde waarden onder jongeren die belangrijk zijn in het agrarisch onderwijs; een gevoel van betrokkenheid, teamgeest, saamhorigheid en gezelligheid. Rugby en buitensporten zijn goede voorbeelden, maar eigenlijk maken alle soorten sport deel uit van deze logica.

Regelmatige lichaamsbeweging is daarom belangrijk voor het agrarisch onderwijs, dat een sterke band heeft opgebouwd met de sportwereld en de toegang tot sportactiviteiten. Vorig academisch jaar boden ongeveer 123 instellingen in totaal 158 sportsecties aan in het agrarisch onderwijs. Rugby krijgt overigens extra nadruk nu de WK Rugby dit jaar in Frankrijk plaats vinden.