Herschikking Franse regering, geen grote veranderingen op landbouw en natuur

Afgelopen week kwam een einde aan een lange periode van onzekerheid rond een op handen zijnde herschikking van de Franse regering. Geen grote veranderingen in de nieuwe regeringsploeg, wel een nieuwe staatssecretaris voor biodiversiteit.

Herschikking hing in de lucht

Na de maandenlange demonstraties rond de herziening van de pensioenleeftijd was al duidelijk dat president Macron zou overgaan tot een herschikking van zijn regering, om nieuw elan te geven aan de ploeg. Dat werd nog urgenter na de dood, vorige maand, van een jongeman in de banlieue door toedoen van de politie. Iedereen zat te wachten op de herschikking, die langer op zich liet wachten dan gedacht.

Op 20 juli was het dan zo ver, en kwam Macron naar buiten met de nieuwe samenstelling van de regering. Er was lang gespeculeerd over een nieuwe premier, maar premier Elisabeth Borne mocht toch door. Een aantal belangrijke ministers werd echter gewisseld, met name die voor onderwijs en volksgezondheid. Dit betreft ministeries die dicht bij de burger staan, en er was de laatste tijd veel kritiek op het schoolsysteem en de medische zorg in Frankrijk.

In de ‘LNV-hoek’ bleef het redelijk stabiel. Minister Marc Fesneau van landbouw en voedselsoevereiniteit blijft op zijn post, evenals minister Christophe Béchu van ecologische transitie en staatssecretaris Hervé Berville van zee. Maar er komt dus wel een nieuwe staatsecretaris voor biodiversiteit, onder minister Béchu, Sarah El Haïry genaamd.

Beeld: gouvernement.fr

Nieuwe staatssecretaris voor biodiversiteit

Sarah El Haïry is 34 jaar oud, is geboren in Frankrijk uit Frans-Marokkaanse ouders en heeft rechten gestudeerd in Nantes. Ze woonde een tijdje in Canada en werkte als trader bij een coöperatie. Ze sloot zich in 2014 aan bij de centristische partij MoDem, onderdeel van de coalitie van Macron. In juni 2017 werd ze verkozen tot parlementslid voor de Loire-Atlantique. Na haar verkiezing in 2017 tot parlementslid had ze zitting in de Commissie Financiën en was ze lid van de Enquêtecommissie bestrijding bijstandsfraude.

Drie jaar later, op 26 juni 2020, werd ze benoemd tot staatssecretaris voor Jeugd in de regering van premier Castex. Deze functie bekleedde ze tot 20 mei 2022.  Bij de parlementsverkiezingen van 9 juni 2022 werd Sarah El Haïry herkozen. Op 4 juli 2022 werd ze (her)benoemd tot staatssecretaris voor Jeugd in de regering van premier Borne. Met haar nieuwe benoeming als staatssecretaris voor Biodiversiteit neemt ze het stokje over van Bérangère Couillard, die benoemd wordt tot gedelegeerd minister voor Gendergelijkheid. Met de herschikking behoudt ze dus haar zetel in de regering, maar met een nieuwe portefeuille.

Nieuwe beleid na de zomer

President Macron heeft expliciet een aantal prioriteiten benoemd voor de nieuwe regering. Dit betreft onder andere de klimaatverandering: hoe de CO2-uitstoot verder te beperken (o.a. krimp veestapel), hoe meer CO2 vast te leggen (o.a. de staat van de bossen in Frankrijk) en hoe om te gaan met de toenemende hittegolven (klimaatadaptatie). Macron heeft aangegeven dat dat ‘à la rentrée’ prioriteiten voor de nieuwe regering zullen zijn, en dat daar aanvullend beleid op komt.