Frankrijk: tussenstand nationaal investeringsplan France 2030 voor de agrarische sector

Recentelijk is een rapport verschenen over de eerste resultaten van het plan FRANCE 2023. In het plan France 2030 wordt gedurende 5 jaar € 2,3 miljard geïnvesteerd in de landbouw, agrovoedingsindustrie en bosbouw.  

France 2030
Beeld: ©France 2030

Hiermee wil Frankrijk zijn productiepotentieel consolideren en vernieuwen. Maar wil het land ook de agro-ecologische overgang stimuleren, met de garantie van werkgelegenheid. Het doel is om niet alleen de opkomende spelers die innovatieve oplossingen aanbieden, maar ook de gebruikers van deze oplossingen te ondersteunen om ervoor te zorgen dat innovatie zo nauw mogelijk aansluit bij de behoeften van de gebruikers. 

Sinds de lancering in 2021 zijn er al 115 projecten goedgekeurd en gefinancierd. 
 

Wat ging hier aan vooraf?

De vorige minister van landbouw Julien Denormandie lanceerde eind 2021, net voor de presidentverkiezingen van Frankrijk, een nieuw investeringsfonds voor de vernieuwing van de agrifoodsector. Daarmee wilde hij sterk inzetten op digitalisering, robotisering en genetica.

Zie ook ons eerder gepubliceerde artikel Frankrijk: veel ambitie op digitalisering, robotisering en genetica onderaan dit artikel.

Een aanzienlijk bedrag van 2,3 miljard Euro werd tot nu toe door de Franse overheid vrij gemaakt (onderdeel van het plan FRANCE 2030) om de landbouw, agrofoodindustrie en bosbouw in Frankrijk in deze transitie te begeleiden. De wetenschappelijke agrarische instituten zijn eveneens gemobiliseerd om deze veranderingen in de landbouw te ondersteunen.  

Met deze investeringen wil Frankrijk onderzoeksprogramma's ontwikkelen en stimuleren, digitale technologie ondersteunen, robotica en genomica stimuleren en agronomische expertise bevorderen om daarmee de agro-ecologische overgang en de aanpassing aan de klimaatverandering te realiseren. Maar ook wil Frankrijk met FRANCE 2030 de import van agrarische producten verminderen, de Franse productie sterker ontwikkelen door lokale industrieën te ondersteunen en zo de Franse ‘voedselsoevereiniteit’ waarborgen.

FRANCE 2030 rust op drie pijlers : onderzoek, innovatie en opleiding. 
 

Een eerste balans van France 2030

Sinds 2021 zijn er 115 projecten goedgekeurd onderverdeeld in drie categorieën.

Hieronder een samenvatting van deze categorieen geilustreerd met voorbeelden van projecten.

1- Plantaardige eiwitten ontwikkelen en eiwitbronnen diversifiëren

Voor de keuze van projecten stond hier o.a. centraal de ontwikkeling van het aanbod van eiwitten uit peulvruchten met als doel de eiwitbronnen in de voeding te diversifiëren en de voedselsoevereiniteit te bevorderen.

Een voorbeeld is « LETSPROSEED », van het Frans Nationaal Onderzoeksinstituut voor Landbouw, Voeding en Milieu (INRAE). 


Dit project, richt zich op twee ontwikkelingsgebieden: ten eerste de productie, met een focus op de drie meest geteelde peulvruchten in Frankrijk (soja, erwten en veldbonen) en hoe de zaden te verbeteren en zo de opbrengst te verhogen in de context van klimaatsverandering, en ten tweede de verwerking en consumptie van de betreffende peulvruchten. Dit door de ontwikkeling van eiwithoudende ingrediënten te stimuleren uit peulvruchten en hun verbeterde eigenschappen ten bate van de menselijke gezondheid. 

2– Voorwaarden creëren voor een gezond, duurzaam, gestructureerd en concurrerend voedselsysteem

De gezondheidscrisis en de uitbraak van de oorlog in Europa hebben de al bestaande ongelijkheden op het gebied van voedsel verscherpt. Voor een groeiend aantal bevolkingsgroepen is het moeilijker geworden om toegang te krijgen tot betaalbaar, gezond voedsel van goede kwaliteit. De Franse overheid wil projecten steunen die de landbouw- en voedingssector versterken, en helpen te transformeren om beter aan te sluiten bij de verwachtingen van de consument en de afhankelijkheid van buitenlandse import tegengaan. 

In totaal zijn er 41 projecten uitgekozen, om de ecologische landbouw- en voedseltransitie in te zetten (goed voor 200 miljoen Euro) door middel van innovatie. Deze categorie is tot nu toe veruit de grootste categorie onderverdeeld in verschillende subcategorieën/componenten. 
 

2 A : Innovatie voor een succesvolle agro-ecologische overgang

20 projecten in de precisielandbouw

Twee voorbeelden: 

  • Agricultural 3D Vision; de startup Exxact Robotics heeft een 3D-visiesysteem voor landbouwrobots ontwikkeld op basis van algoritmen. Deze techniek kan in meerdere gevallen worden toegepast, zoals voor ziektedetectie bij planten, lokalisering van fruit, enz.
  • Geosur; Agreenculture stelt een systeem van geopositionering voor toepasbaar in  landbouwrobots. Hierbij worden satellietgegevens en lokaal gemeten gegevens gecombineerd. Het Geosur-project legt zich ook toe op de ontwikkeling van testmethoden om de betrouwbaarheid van geo-positioneringssystemen te certificeren.

2 B : Innoveren om de gezonde, duurzame voeding van morgen te ontwikkelen.

Hiermee wil de Franse overheid de ontwikkeling van industriële processen met behulp van nieuwe technologieën, de traceerbaarheid van producten en de voedselveiligheidsaspecten van verpakkingen bevorderen.

21 projecten die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor een gezonde en duurzame duurzame voeding

Twee voorbeelden:

  • InnovaFeed; Dit bedrijf in Noord-Frankrijk, dat onlangs zijn uitbreiding vierde in bijzijn van de Franse ministers van Economie en Milieu, produceert  duurzame ingrediënten op basis van insecten voor dierlijke en plantaardige voeding. Concreet is dat de ontwikkeling van voedingssubstraten, het kweken van Hermetia Illucens en de verwerking tot eindproducten.
ACCRO
Beeld: ©PAR_LNV
  • NxtFood heeft mede dankzij de steun van France 2030 een fabriek kunnen bouwen in Noord-Frankrijk.  NxtFood ontwikkelt 100% plantaardige vleesalternatieven, onder de naam Accro, waarbij veel aandacht is gegeven aan de smaak, het plezier van het eten en de textuur tijdens de bereiding van deze vleesvervangers

14 projecten ter ondersteuning van de Franse voedselsoevereiniteit

Naast de bovengenoemde ontwikkelingen wordt er sinds 2022 via het budget van France 2030  ook geïnvesteerd in de versterking van de voedselsoevereiniteit in Frankrijk. Zeker sinds de uitbraak van de oorlog in de Oekraïne wil de Franse overheid de landbouw- en voedselsector versterken. Denk hierbij aan de ondersteuning van de verplaatsing van strategische industrieën, herindustrialisatie in de agrovoedingssector en de agro-ecologische sector.

Twee voorbeelden:

  • NUPRO2 van Limagrain. Limagrain Ingredients verwerkt granen van zijn partners tot meel en griesmeel en tot veilige en voedzame ingrediënten dankzij zijn molens en verwerkingsateliers. Het project omvat de ontwikkeling van een nieuw assortiment plantaardige getextureerde eiwitten en functionele meelsoorten op basis van plantaardige eiwitten (eiwit > 60%), die de nutritionele voordelen van peulvruchten en granen combineren. Daardoor worden de geïntegreerde maïs- en tarweketens versterkt en de capaciteit van extrusielijnen uitgebreid. Hiermee kan Limagrain Ingredients (in de toekomst) een geïntegreerde verwerkingsketen voor peulvruchten in Frankrijk veiligstellen.
  • Plant 1, is een project met algen. Het bedrijf Fermentalg zal de eerste productie van actieve ingrediënten op basis van microalgen exploiteren. Hierdoor wordt het mogelijk het hele productieproces te internaliseren en de risico's van een gebrek aan flexibiliteit, gefragmenteerde logistiek buiten Frankrijk en onvolledige kwaliteitscontrole te vermijden

9 projecten zijn geselecteerd voor het testen van digitale technologieën in landbouwmachines.

Een voorbeeld

  • Neofarm2 Robots. Sylvabot is de naam van een Robot-project van Neofarm, een praktische oplossing voor duurzame wijnbouw door een 100% autonome elektrische robot. NeoFarm biedt verder een kant-en-klare oplossing voor de lokale productie van biologische groenten en fruit op boerderijen in de buurt van steden, met korte distributiekanalen. NeoFarm  wil technologische oplossingen (robotportaal, gereedschap, toepassing) installeren op de eerste boerderijen in Frankrijk in 2022 en 2023.

23 projecten voor innovatieve uitrusting, toe te passen in de Franse zogenaamde Derde Landbouwrevolutie

Doel hierbij is het identificeren van de meest innovatieve materialen, oplossingen en apparatuur voor de uitdagingen van de landbouw van morgen :

  • Optimalisering van het beheer van watervoorraden en behoud van bodem, water en lucht
  • Aanpassing aan klimaatverandering en nieuwe gezondheidsrisico's
  • Energie: vermindering van energieverbruik, productie van hernieuwbare energie
FR2030 korte keten
Beeld: ©France 2030

7 korte keten projecten  ter ondersteuning van landbouw- en voedseltransities

Hieruit zijn tot nu toe 7 projecten gekozen, verdeeld over heel Frankrijk.

Een intéressant voorbeeld is een initiatief uit Oost-Frankrijk. Hier is door de lokale Landbouwkamer (Chambre d`Agriculture), in samenwerking met Groot-Reims, een lokaal bioeconomie-demonstratieproject opgezet. Doel daarvan is bijproducten van de landbouw en bioafval om te zetten in biogas voor de bevoorrading van een lokale bioraffinaderij en lokale industrieën.

3- Met deze categorie wil de Franse overheid de behoeftes qua opleidingen en trainingen in de landbouw- en voedingssector in kaart brengen en ondersteunen

Om dit aan te pakken worden assessments uitgevoerd wat betreft de behoeften aan opleidingen en trainingen, initiatieven geïdentificeerd die verband houden met de nationale landbouwstrategieën en de meest geschikte projecten geselecteerd en gefinancierd.

Dit heeft tot nu toe tot de ondersteuning van 18 opleidingsprojecten geleid. Een voorbeeld daarvan is  het project “Famex 2030” van de universiteit in Toulon.

Dit trainingsproject is gericht op maritieme en visserijkwesties. Het bestaat uit twee hoofdlijnen, enerzijds de stimulering van gezond, duurzaam en traceerbaar voedsel in de visserij en anderzijds een koolstofarme maritieme mobiliteit voor schone havens.

Ook zijn er in deze categorie 15 projecten ontwikkeld die de benodigdheden om deze digitale en ecologische aanpassingen in de landbouw opleidingen en trainingen te kunnen doorvoeren.

Twee voorbeelden:

  • Het zogenaamde “CAPSAGRI" project van het instituut voor de veehouderij (IDELE). Doel: Verbreding van de visie op de beroepen in de veehouderij, de verwachtingen, nieuwe profielen in kaart brengen. Maar ook door te kijken wat de  behoeften aan nieuwe vaardigheden zijn en wat de behoeften van de werkgevers zijn om zo de opleidingen aan te passen.
  • Het project « VEGE'COMPETENCES », ontwikkeld door het Franse innovatiecluster voor de tuinbouw “ VEGEPOLYS”. Zij gaan een project ontwikkelen waarmee opleidingen, best practices, aantrekkingskracht voor het beroep maar ook de vaardigheidsbehoeften in kaart worden gebracht , dus een multidisciplinaire aanpak, voor de hele waardeketen van planten