Frankrijk: ministeriële handelsmissie Noord-Frankrijk legt focus op foodtech en eiwitten

Afgelopen 3 tot 5 april vond de ministeriële handelsmissie naar de regio Hauts-de-France plaats, onder leiding van minister van buitenlandse handel Liesje Schreinemacher. Deze Noordelijke regio ligt hemelsbreed maar 60 km verwijderd van Nederland en zet breed in op digitale en duurzame transitie van de voedselproductie, en sluit goed aan op soortgelijke ontwikkelingen in Nederland.

Onder leiding van de FME (ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) hebben 14 Nederlandse bedrijven en 2 onderzoeksinstituten deelgenomen aan het FoodTech programma van deze handelsmissie. Er bestaan al veel contacten tussen Noord-Frankrijk en Nederland op Agrofood-gebied, maar dat is meer in de aardappelen-, bieten- en graansector. Nieuw was om specifiek in te zetten op FoodTech.

De ondersteuning vanuit de Regio Noord-Frankrijk (Hauts-de-France) was belangrijk bij de ontwikkeling van het missieprogramma. Met name Northern France Invest en BioEconomy4Change speelden een belangrijke rol hierin. Dit heeft geleid tot een gevarieerd programma verdeeld over 2 dagen met een extra focus op innovatie en de ontwikkeling van plantaardige eiwitten in de voedselverwerkende sector. Hieronder wordt kort ingegaan op de verschillende bedrijfsbezoeken. Daarnaast werd er ook een sessie voor ‘matchmaking’ tussen bedrijven georganiseerd.

Euralimentaire

Deze incubator voor startups in de FoodTech bevindt zich in het plaatsje Lomme (net naast Lille) op het terrein van een van de grootste versmarkten van Frankrijk, de M.I.N. de Lille. Hier heeft de delegatie kennis gemaakt met verschillende instellingen actief in de ontwikkeling van de regionale voedselverwerkende sector, Agrospheres (branchevereniging voedselverwerkende sector Noord-Frankrijk), Northern France Invest, Clubster NHL (ter ondersteuning van de sector Nutrition, Health and Longevity). Ter afsluiting werden twee korte presentaties gegeven door de Startups Holyfat, gespecialiseerd in innovatieve sport voedingssupplementen, en Tomogrow, een producent van hele kleine (digitaal aangestuurde) kassen die speciaal ontwikkeld zijn om in supermarkten te worden geplaatst (bijvoorbeeld voor de groei van verse kruiden).

Uit de verschillende presentaties die door Invest Hauts-de-France, Agrospheres en Clubster NHL werden gegeven kregen de deelnemers een helder overzicht van de voedselverwerkende sector in Noord-Frankrijk. Zo werd uitgelegd dat deze sector in de regio verspreid is over 750 sites en goed is voor 46.000 banen. De sector in Noord-Frankrijk exporteert voor 9M euro en is daarmee Frankrijks derde regio. Daarentegen zijn ze de tweede regio qua import van agrofood producten, met 6M euro.

De top 10 van de regionale voedselverwerkende bedrijven is als volgt:

Top 10 regionale voedselverwerkende bedrijven in Hauts-de-France
Beeld: HubAgro Hauts-de-France/CCI Hauts-de-France

Bezoek aan Lesaffre, wereldleider in gisten en fermentatie

De delegatie werd ontvangen bij Lesaffre door de Nederlander Rober Kemperman. Hij is hoofd van het Microbiology Bacteria Platform in het Lesaffre Institute of Science, sinds een aantal jaar. De ontvangst was groots, op de splinternieuwe campus van Lesaffre in Marquette-le-Lille (in juni 2022 geopend). Lesaffre is wereldspeler in gisten en fermentatie. Meerdere Nederlanders werken bij Lesaffre en waren aanwezig bij het bezoek. Tijdens de introductie legde de heer Kemperman uit dat het om een familiebedrijf gaat dat in 1853 is opgericht. Vervolgens ging hij in op de visie en werkwijze van Lesaffre met een bezoek aan verschillende business units: PHILEO (diervoeder), GNOSIS (biotransformatie van micro-organismen in voedingssupplementen, probiotica en gisten) en en de bakkerijtoepassingen, de producten die de oorsprong van Lesaffre zijn. Een derde van het brood dat wereldwijd wordt gegeten is bereid met gisten van Lesaffre. 

Bezoek aan Roquette, dat organische verbindingen van plantaardige oorsprong produceert uit planten zoals maïs, tarwe, aardappelen of microalgen

De delegatie was bij aankomst op de fabriek van Roquette in Lestrem zeer onder de indruk van de afmetingen. Het is dan ook één van de wereldleiders in plantaardige ingrediënten en pionier in nieuwe plantaardige eiwitten. Dit bedrijf heeft ook een kleine vestiging gespecialiseerd in plantaardige eiwitten in Nederland, in Horst. De delegatie werd allerhartelijkste ontvangen door Christophe Rupp-Dahlem, directeur public affairs bij Roquette en tevens ook directeur van de koepelorganisatie Proteïnes France, samen met zijn collega Marie-Laure Empinet - Senior Manager Public Affairs.

Net als bij Lesaffre kreeg de groep eerst uitleg over het bedrijf, dat in 1933 werd opgericht. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de ‘amidonnerie’ fabriek, waar maïs wordt getransformeerd in grondstoffen voor de voedselverwerkende industrie. Tot slot bracht de delegatie een bezoek aan het vernieuwde gebouw van de Food Customer Technical Service. Hier wordt door een team de voeding van morgen getest, waaronder plantaardige vleesvervangers.

Bezoek aan NXTFood / Accro, producent van plantaardige vleesvervangers

Klap op de vuurpijl was het bezoek aan het jonge, snel groeiende bedrijf NXTFood/Accro. Op 1 uur rijden van Roquette, in Vitry-en-Artois, vonden we de geheel nieuwe fabriek waar Accro zijn assortiment van vlees vervangende producten ontwikkelt en fabriceert, aan de hand van een procedé door Roquette ontwikkeld. Een super enthousiast team verwelkomde de groep om alles te vertellen over hun nieuwe producten: gehakt, nuggets en gehaktballen. Tenslotte was er een proeverij van de verschillende producten.

Follow up missie

De deelnemende bedrijven hebben tijdens de verschillende bedrijfsbezoeken en de matchmaking  contacten kunnen leggen met diverse spelers uit Noord-Frankrijk. De regio Hauts-de-France beschouwt deze handelsmissie als het startsein voor meer samenwerking, op FoodTech en op andere terreinen, en in de herfst zal een formele samenwerkingsovereenkomst worden getekend tussen Nederland en deze regio om de contacten verder te ontwikkelen, met name op economisch gebied.

Het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Parijs is voornemens een marktstudie over de Franse eiwitsector te laten opstellen. De focus zal liggen op plantaardige eiwitten, maar ook op eiwitten afkomstig uit algen, insecten en fermentatie. Met dit rapport wordt beoogd beter in kaart te brengen waar de kansen voor samenwerking liggen tussen Nederland en Frankrijk op dit gebied. Dit valt ook binnen het kader van het innovatiepact tussen Nederland en Frankrijk dat tijdens het staatsbezoek van de Franse President Macron aan Nederland is ondertekend op 12 april j.l. De marktstudie moet in de herfst worden opgeleverd en zal breed worden gepresenteerd. In principe wordt op basis hiervan een volgende missie naar Frankrijk georganiseerd, maar dan helemaal met de focus op eiwitten.