Interesse in export naar Duitsland? Bezoek een beurs!

Afgelopen jaar exporteerde de Nederlandse agro-food en tuinbouwsector voor 23 miljard euro naar Duitsland. Logisch dat bedrijven aan Duitsland denken als ze willen starten met exporteren. Het bezoeken van een Duitse beurs is daarbij een uitstekend middel om de Duitse markt te verkennen.

bezoek een beurs

Onze Oosterburen zijn verreweg onze belangrijkste handelspartner. In 2016 verkochten Nederlandse ondernemingen voor ruim 116 miljard euro aan goederen en diensten in Duitsland. De agro-food en tuinbouwsector nam daarbij 23 miljard euro voor zijn rekening. Dit was een kwart van de totale Nederlandse agro-food-export. Het is dan ook begrijpelijk, dat Nederlandse bedrijven vaak als eerste aan Duitsland denken als zij de stap naar het buitenland willen zetten. Te meer, omdat Duitsland ‘om de hoek’ ligt en veel overeenkomsten heeft met Nederland. Daarnaast is Duitsland met zijn bijna 81 miljoen inwoners de grootste consumentenmarkt binnen de EU. Bovendien ligt de gemiddelde koopkracht van een Duits gezin 23% hoger dan het EU-gemiddelde.

Duitse beurzen vaak mondiaal leidend

Een effectieve manier voor bedrijven om zich te oriënteren op de Duitse markt is het bezoeken van beurzen. Want Duitsland is bij uitstek een beurzenland. Veel grote steden hebben ook goed bereikbare beursterreinen met ervaren beursorganisaties. Naast grote ‘generieke’ vakbeurzen, kennen onze Oosterburen ook talrijke beurzen op specifieke vakgebieden en deelthema’s. Tijdens de beurs wordt vaak een inhoudelijk raamprogramma georganiseerd waar specialisten en andere deskundigen ingaan op bijvoorbeeld trends en specifieke thema’s. Verder is vaak uitgebreid aandacht voor innovaties. Een bezoek biedt daarom een goede mogelijkheid een beeld te krijgen van de markt, trends en ontwikkelingen.

Beursdeelname vergt lange voorbereidingstijd

De meeste belangrijke beurzen vinden elke twee of drie jaar plaats. Daarbij vergt beursdeelname in Duitsland een lange voorbereiding, zie ook dit interview op Duitslandnieuws.nl. Zowel de internationale als de regionale Duitse beurzen zijn een goede manier om met potentiële handelspartners in contact te komen. Overigens niet alleen met Duitse handelspartners. Menig Duitse beurs behoort tot de grootste en wereldwijd leidende beurzen in zijn vakgebied en trekt daardoor bezoekers vanuit de gehele wereld.

Databanken bieden beursoverzicht Südback overzichtsfoto

Heel bekende jaarlijkse Duitse beurzen zijn de ANUGA in Keulen, de Fruit Logistica in Berlijn, de Internationale Grüne Woche in Berlijn en de BIOFACH in Nürnberg. Maar er zijn er dus veel meer. Via zoekfunctie op de websites Auma.de, messen.de en messeninfo.de kunt u op de voor u interessante thema’s en vakgebieden een uitgebreid en actueel overzicht krijgen van alle relevante vakbeurzen in Duitsland.

Meer informatie

Nieuwe succesformule in beurzenland Duitsland: Veggieworld

DNHK over Beurslocatie Duitsland

Duitslandnieuws: Waarom Nederlandse bedrijven kiezen voor kleine specialistische beurzen in Duitsland

Algemene informatie over zakendoen in Duitsland

http://duitsland.agroberichtenbuitenland.nl/duitsland/brochures-zakendoen-duitsland-belgie-frankrijk-en-vk/

http://duitsland.agroberichtenbuitenland.nl/duitsland/exporteren-naar-duitsland/

http://duitsland.agroberichtenbuitenland.nl/