Covid-19: maatregelen verder versoepeld in Engeland en nieuw testregime noodzakelijk reisverkeer

Premier Johnson heeft bevestigd dat het plan om Engeland uit de lockdown te krijgen op schema ligt en de geplande 2e fase met versoepelingen op 12 april door kan gaan. Dit betekent onder andere dat vanaf die datum de terrassen en beer-gardens weer open mogen, net als niet-essentiële winkels, kappers en sportscholen. Bij het bestellen van een alcoholische versnapering hoeft deze keer geen ‘substantiële maaltijd’ genuttigd te worden en is er geen tijdslimiet. Er blijft nog wel een limiet op het aantal personen dat kan samenkomen. Hiervoor gaat de rule of six opnieuw gelden, waarbij maximaal 6 personen (of 2 huishoudens) elkaar buiten kunnen ontmoeten. Voor indoor-activiteiten geldt nog steeds dat die individueel of binnen één huishouden gedaan moeten worden.

Coronavirus
Beeld: Image by Olga Lionart from Pixabay

Nieuw testregime voor noodzakelijk reisverkeer

Sinds 6 april is er ook een nieuw testregime van toepassing op personen in bepaalde essentiële beroepsgroepen die in het VK arriveren en daar langer dan twee dagen blijven, met verplichte tests voor het eind van de tweede dag en vervolgens om de drie dagen. Onder deze beroepsgroepen vallen o.a. vrachtvervoerders en seizoenarbeiders in de landbouwsector (voor een volledige lijst zie de link onderaan deze pagina). Voor personen uit deze beroepsgroepen geldt dat er geen of andere quarantainemaatregelen van kracht zijn zodat zij hun werk kunnen blijven uitoefenen.

Voor vrachtvervoerders geldt dat ze in zelfisolatie moeten in hun vrachtwagen gedurende hun verblijf in het VK (of voor de eerste 10 dagen als het verblijf langer is) en ze alleen naar buiten mogen voor het kopen van voedsel, om naar het toilet te gaan, voor (beperkte) lichaamsbeweging of om een coronatest te ondergaan. Voor een verblijf langer dan twee dagen moet de vrachtvervoerder verplicht een coronatest ondergaan voor het einde van de tweede dag en daarna om de drie dagen (dus op dag 5 en 8). De testen kunnen gratis worden uitgevoerd op de verschillende informatie- en advieslocaties opgezet door de Britse overheid (voor een volledige lijst van informatie- en advieslocaties zie de link onderaan deze pagina).

Voor seizoenarbeiders in de landbouwsector geldt dat ze hun verplichte quarantaine kunnen uitzitten op het bedrijf waar ze gaan werken. Tijdens de quarantaineperiode van 10 dagen kunnen ze al wel bepaalde taken uitvoeren, mits dit onder Covid-veilige omstandigheden gebeurd. Ook seizoenarbeiders moeten op dag 2, 5 en 8 een coronatest ondergaan (voor de volledige richtsnoeren voor seizoenarbeiders zie de link onderaan deze pagina).

Algemeen reisadvies

Voor alle andere reizigers gelden er inreisbeperkingen in het Verenigd Koninkrijk. Er geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen bij aankomst. Binnen de quarantaineperiode moeten er, van tevoren geboekte, PCR-testen op dag 2 en dag 8 worden uitgevoerd in het VK. De verplichte quarantaine kan ingekort worden tot 5 dagen. Dit kan alleen als de reiziger een op dag 5 in het VK uitgevoerde, PCR-COVID-19 negatieve testuitslag kan laten zien. Een PCR-COVID-19- (snel)test kost tussen de GBP 65 en GBP 120. De verplichte quarantaine van 10 dagen kan onderbroken worden door direct terug te reizen naar de (lucht)haven van aankomst om het VK te verlaten. Als u zich niet aan de thuisquarantaine houdt, geeft de Britse overheid aan dat aan u een boete tot GBP 1.000 kan worden opgelegd. Zie de link naar het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken onderaan de pagina voor meer informatie.