Bulgaarse minister van Landbouw: 200 miljoen BGN via reddingsplan tegen COVID-19

De Bulgaarse landbouw krijgt 200 miljoen euro meer door de uitvoering van verschillende maatregelen in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling in de komende twee jaar. Een dergelijke mogelijkheid wordt geboden door het COVID-19-crisis-herstelmechanisme, dat deel uitmaakt van het Herstelplan voor Europa ‘Next Generation EU’. 

Bulgarian farmer awards 2020
Beeld: BGfermer
Bulgarian farmer awards 2020

De definitieve goedkeuring van de overgangsregeling zal naar verwachting eind 2020 voltooid zijn. Dat maakte minister van Landbouw, Voedsel en Bosbouw Desislava Taneva bekend via een videotoespraak tijdens de prijsuitreiking van ‘Agrizakenman van Bulgarije 2020’. Ze legde uit dat de goedkeuring van de overgangsverordening ook meer duidelijkheid zal verschaffen over de verdeling van dit budget, dat voor boeren ter beschikking zal staan.

Het belangrijkste dat voor ons ligt, is volgens de minister de afronding van het Strategisch Plan voor de volgende programmeringsperiode, die vanaf 2023 van start zal gaan. “Ik hoop dat we in de komende maanden het eerste concept van het plan afronden dat aan belanghebbenden moet worden voorgelegd. We hebben intensief werk voor de boeg om de afzonderlijke maatregelen erin te beschrijven en we hebben een constructief debat nodig met voorstellen en alternatieven, zonder politieke kenmerken en nuances, ” aldus Taneva.

Verder legde zij uit dat het milieu, de groene doelen en de Green Deal de belangrijkste politieke boodschap, het doel en het idee van de nieuwe programmeringsperiode zijn. De grote uitdaging is hoe boeren hun landbouwactiviteiten kunnen herstructureren op een manier die de natuur zoveel mogelijk beschermt. "We moeten allemaal bij dit proces worden betrokken, door maximaal de toolkit en de kansen te bieden uit verschillende maatregelen die worden gefinancierd door het programma voor plattelandsontwikkeling, afgeleid uit wetenschap en praktijk. De inspanningen van de Coördinatieteam van het ministerie zijn hierop gericht ”, voegde de minister eraan toe.

De minister van Landbouw herinnerde eraan dat handhaving van de 13 + 2 gebonden steun  en de opname van de Nationale overgangssteun voor 2018 een absoluut initiatief en een organisatie van Bulgarije was.

Tijdens de overgangsperiode zullen Bulgaarse boeren hun gebruikelijke steun ontvangen, zoals ze die tot nu toe kennen, in het kader van rechtstreekse betalingen als maatregelen en als vereisten. "Het grootste succes van Bulgarije is dat wij de initiatiefnemers waren en binnen zes maanden slaagden we erin om de wijziging te laten goedkeuren - de Nationale overgangssteun door te zetten", benadrukte minister Taneva.

Bron: Agrozona.bg