Nieuwe maatregelen om herstel Britse horeca te stimuleren

De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, heeft gisteren een plan gepubliceerd dat moet bijdragen aan het herstel van de Britse economie na de coronaviruscrisis. In het Plan for Jobs staan initiatieven om mensen weer aan het werk te krijgen, om bestaande banen te beschermen en om nieuwe banen te creëren. Onderdeel van het plan is om de horecasector, die hard is getroffen door de crisis, verder te ondersteunen met een reductie in het btw-tarief en een Eat Out to Help Out regeling die consumenten moet aansporen om weer uit eten te gaan.

Come in we're open sign

Reductie btw-tarief voor voedsel en non-alcoholische dranken

De horecasector in het Verenigd Koninkrijk is hard getroffen door de coronaviruscrisis. Uitgaven in de horecasector waren op het dieptepunt van de crisis gedaald met ongeveer 80 procent. Hoewel de horecasector gebruik heeft kunnen maken van verschillende overheidsmaatregelen, zoals garanties op leningen, een tijdelijke stop op het betalen van bedrijfsbelastingen en de verlofregeling (furlough scheme) voor personeel, heeft de crisis een zware tol geëist. Om de sector verder te ondersteunen nu de lockdown-maatregelen langzaam worden versoepeld heeft de regering aangekondigd dat in de periode van 15 juli 2020 tot 12 januari 2021 het btw-tarief zal worden gereduceerd van 20 procent naar 5 procent op voedsel en non-alcoholische dranken in restaurants, pubs, cafés en soortgelijke gelegenheden.

Eat Out to Help Out

Om de bevolking aan te sporen om weer uit eten te gaan zal de overheid een Eat Out to Help Out regeling introduceren. Deze regeling geeft klanten 50 procent korting op hun maaltijd tot een maximaal bedrag van 10 pond per persoon. De regeling kan onbeperkt worden gebruikt en is geldig van maandag tot en met woensdag op alle maaltijden (inclusief non-alcoholische dranken) genuttigd in deelnemende restaurants, pubs, cafés of andere soortgelijke gelegenheden in de maand augustus 2020. De deelnemende ondernemingen krijgen de gegeven 50 procent korting terugbetaald door de overheid.