Update Chili en het Coronavirus

Het aantal besmettingen in Chili steeg in de afgelopen week drastisch tot een totaal van bijna 87.000, en 900 overledenen. De IC-capaciteit in de hoofdstad, waar de meeste gevallen zijn, is bijna aan zijn maximum. De regering heeft daarop de private ziekenhuizen opgeroepen om de IC-capaciteit te verdubbelen.

 • De strenge isolatiemaatregelen blijven geldig in Santiago, en hebben gevolgen voor de voedselzekerheid in de groep van midden- en lage-inkomens die niet meer kunnen werken. De economische activiteit in april was 20% lager dan in 2019. In de hoofdstad waren ondanks de strenge isolatie-maatregelen demonstraties onder de titel “niet tegen het virus, maar vóór voedsel”, en moest de orde hersteld worden.
   
 • Gaarkeukens verzorgen maaltijden voor delen van de bevolking, en vorige week kondigde de president de uitrol van het programma “Voedsel voor Chili” aan. Het plan gaat om een pakket van basis-voedingsmiddelen en schoonmaakmiddelen, dat aan 2,5 miljoen Chilenen is uitgedeeld.
   
 • In het kader van corona-ondersteuning voor exporterend MKB lanceerde de overheid één website waar bedrijven informatie over en hulp kunnen krijgen bij het continueren van hun export-activiteiten. ProChile, de overheidsorganisatie die internationalisering ondersteunt, voert dit uit en biedt bedrijven periodieke corona-updates.
   
 • Chili heeft deze week de eerste zending van 23 ton clementines naar China gestuurd. Die markt is sinds kort open voor Chileens citrusfruit. Dit is een welkome diversificatie van markten, aangezien 80% van de Chileense citrus naar de VS gaat. Het nationale citrus-comité is voorzichtig optimistisch: zeker 10% van het beschikbare volume kan naar China worden geëxporteerd, maar de sector bekijkt ook goed hoe die markt zal reageren op Chileens product.
   
 • De Filipijnse markt gaat open voor Chileens varken- en pluimveevlees. Waar de grenzen voor Chileense kippenvlees in Europa tijdelijk worden gesloten opent in Azië een nieuwe markt. De Chileense minister van Landbouw Antonio Walker kondigde aan dat 6 vleesverwerkende (2 varkens, 4 pluimvee) locaties toestemming hebben te exporteren naar de Filipijnen.
Vlag Chili