Update Chili: export en projecten gaan door ondanks dubbele crisis

Hieronder een laatste update van de ontwikkelingen rondom COVID-19 en de gevolgen voor de agrarische sector in Chili.

Covid-19 tweede pandemie voor Landbouw

De landbouw sector wordt minder hard geraakt door de gezondheidscrisis dan andere sectoren, stelt minister van landbouw Walker. De crisis komt bovenop de droogte die Chili al langer teistert. De minister roept op tot meer samenwerking tussen de kleinschalige boerenbedrijven die ruim 93% van de Chileense landbouw vormen. Krachten bundelen in coöperaties en associaties is de oplossing om klappen op te vangen en een vuist te maken tegen grote producenten. Dit was ook één van de belangrijke agendapunten bij het geplande bezoek van de minister aan Nederland.

http://www.elovallino.cl/economia/covid-19-es-nuestra-segunda-pandemia-primera-es-sequia

Chileense inspecties gaan door

De inspecties van de SAG (Chileense voedsel- & warenautoriteit) en douane blijven ondanks de gereduceerde inzet goed functioneren. De luchthavens en twee belangrijkste havens in San Antonio en Valparaíso blijven operatief zonder problemen. De situatie wordt op wekelijkse basis heroverwogen.

https://www.simfruit.cl/wp-content/uploads/2020/04/Reporte-Coronavirus-Asoex-N%C2%BA-25.pdf

Fruitexport naar VS stagneert

De Chileense fruitexport daalt dit jaar met 8% in vergelijking met dezelfde periode (tot  april) vorig jaar naar 1,7 miljoen ton vers fruit. De daling zit met name in de export naar de VS (-29%). De Nederlandse afzetmarkt toonde een groei van 3% naar 120.663 ton. De Chinese vraag groeide verder met 11% en het land ontvangt hiermee ruim een kwart van al het geëxporteerde Chileense fruit. Qua waarde is Chili de grootste fruitimporteur in China en zijn ze marktleider op het gebied van kersen en bosbessen.  

https://www.asoex.cl/

Goede vooruitzichten citrusvruchtenseizoen

De Chileense fruitexporteurs verwachten een goed seizoen voor de citrusvruchten. Ze schatten een toename van 6% in exportvolumes en de eerste prijsindicaties zijn goed.  De vraag vanuit de VS is toegenomen nadat de WHO een vitamine C rijk dieet heeft aanbevolen. Hiernaast opent de Chinese markt na een bezoek van Chinese inspecteurs aan Chileense verpakkingslocaties. De Chileense ambassadeur in China is in onderhandeling over toelating van andere verpakkingslocaties zonder verder bezoek van de inspecteurs.

https://digital.elmercurio.com/2020/04/27/A/K33PF0K1#zoom=page-width

Financiële steunmaatregelen landbouw

Minister van landbouw Walker spreekt met banken over steunmaatregelen zodat het MKB in de landbouwsector operatief kan blijven. Daarnaast doet hij toezeggingen op het gebied van overheidsprojecten om de verstrekte kredieten te verlengen, vergunningen automatisch te vernieuwen en lopende projecten voort te zetten.

https://www.minagri.gob.cl/noticia/ministro-walker-visita-obras-bonificadas-de-la-region-de-valparaiso-estamos-comprometidos-con-asegurar-la-disponibilidad-del-agua-tanto-para-el-consumo-humano-como-para-los-agricultores/

Irrigatie projecten vinden doorgang

Minister Walker bezoekt twee projecten in de centrale regio Valparaíso die mede door overheidssteun zijn gefinancierd. Hij benadrukt het belang dat deze projecten doorgang vinden ondanks de huidige gezondheidscrisis. Bij de aanhoudende droogte is het noodzakelijk dat zowel drinkwater als water voor de landbouw wordt zeker gesteld. De projecten moeten ruim 200 hectare landbouwgrond van irrigatiewater voorzien, drinkwater voor het stedelijke gebied veiligstellen en 20 KW elektriciteit opwekken.

https://www.minagri.gob.cl/noticia/ministro-walker-visita-obras-bonificadas-de-la-region-de-valparaiso-estamos-comprometidos-con-asegurar-la-disponibilidad-del-agua-tanto-para-el-consumo-humano-como-para-los-agricultores/