Bulgaarse fruit- en groenteverwerkers: problemen met export van conserven

“Alle verwerkers in de sector zetten hun activiteiten voort”, zegt Antoaneta Bozhinova, uitvoerend directeur van de Vereniging van fruit- en groenteverwerkers (VFGV), tegen Agrozona.

Preserved fruits and vegetables
Beeld: iStock

“Het werk wordt met het beschikbare, in veel gevallen aanzienlijk verminderde personeel georganiseerd, aangezien werkgevers begrip hebben voor de situatie van moeders met kinderen en die massaal hebben vrijgelaten zodat ze voor hun kinderen kunnen zorgen", zegt zij. “We maken ons wel wat zorgen, en die hebben vooral te maken met het feit dat onze productie, die voor export met al afgesproken parameters is bestemd, vanwege transportproblemen niet kan worden uitgevoerd. De grootste problemen worden met betrekking tot Italië ervaren. Daar is men op zoek gegaan naar alternatieve manieren de producten per spoor, met containers te vervoeren, maar de kosten liggen veel hoger dan die van het vervoer over de weg, ” voegt ir. Bozhinova toe. Ze geeft aan dat gekookte vruchten (compote) de basis van de uitvoer naar Italië vormt.

Volgens de uitvoerend directeur van VFGV is een groot deel van de productie die voor de Bulgaarse markt is bestemd, afkomstig uit eigen land en wordt opgeslagen in koelhuizen. Leveringen in het land anderzijds lopen gepaard met de voor de situatie normale vertragingen wegens controles en en andere redenen.

Momenteel hebben de opgezette vervoercorridors tussen landen hun doeltreffendheid nog niet kunnen bewijzen, aangezien er sinds begin maart al vertragingen zijn opgebouwd. Niet alle vrachtwagenchauffeurs zijn bereid  leveringen te doen in de meest door het virus getroffen gebieden - Italië en Spanje.

Bron: Agrozona.bg