Portugal Corona: prijsstijgingen vlees, groenten en fruit, prijs vis daalt

De afhankelijkheid van Portugal van geïmporteerde producten toont aan dat het land kwetsbaar is waardoor essentiële goederen kunnen ontbreken.

Kip- en varkensvlees in overvloed, zoals de Portugezen gewend zijn, zal binnenkort afgelopen zijn. In de afgelopen twee weken is de prijs tussen de 10% en 30% verhoogd omdat het meeste vlees uit Spanje komt. Voor groenten en fruit is de situatie niet veel beter, aangezien hiervan ook veel wordt ingevoerd.  Verder zullen de meeste granen voor veevoer en brood ook in gebreke komen en kan het zaaien in het voorjaar door quarantaine worden bedreigd. Vissers daarentegen zijn niet in staat om verse producten aan de consument te leveren - met de sluiting van markten, veilingen en restaurants - waardoor de prijzen dalen.

Afhankelijkheid

Een kilo kippenborst kostte bij de slager €4.99 aan het begin van de maand. De prijs ligt nu op €6.49 (+30%). Een varkenshaas, die tot voor kort ook €4.99 per kg kostte, kost nu €5.99 per kg (+20%).

Het rundvlees voor 5 euro is uit  de vitrines verdwenen (de goedkoopste is 6,5 euro, +30%).

De vraag is groter dan het aanbod en 60% van het varkensvlees dat de Portugezen consumeren komt uit Spanje. Zolang  de situatie door het coronavirus in het buurland niet beter wordt en en de bedrijven gesloten blijven, zullen de vleesprijzen blijven stijgen. Kalfsvlees lijkt hierop een uitzondering te zijn, maar dat komt het land zelf voldoende produceert.

Minder vlees meer vis?

In Peniche, de grootste visafslag van het land, daalt de prijs van de vis voortdurend. In het geval van baars was de prijs 25 euro per kilo en nu is het 15 euro. Zonder gemeentelijke markten en gesloten restaurants vragen de vissers de overheid om hulp bij de verkoop van het product. De Vereniging van Vissers van de Minho-rivier en de Zee is daarnaast ook bezorgd om de financiële situatie van 300 gezinnen die afhankelijk zijn van de visverkoop.

Kleine oplossingen

De groothandelsmarkten hebben de deuren inmiddels geopend voor de consument om zo te proberen zich te ontdoen van tonnen verse groenten en fruit en andere goederen. Met gesloten restaurants, beurzen en markten is de online verkoop ook een goede optie. Een voorbeeld hiervan is MercaChef.pt. Dit bedrijf accepteert online bestellingen van consumenten en levert producten van micro- en kleine bedrijven die op dit moment kampen met afzetproblemen. Leveringen vinden plaats in heel Portugal binnen ongeveer 48 uur en het bezorgen is gratis.

Bron: Jornal de Negócios