Natuurgebieden UNESCO in Colombia aangewezen – 1 ha beschermde natuur per inwoner

UNESCO heeft vorige week onder het programma “Man and the Biosphere” wereldwijd elf nieuwe biosferen aangewezen, waaronder een in Colombia. UNESCO designates 11 new biosphere reserves | UNESCO. Colombia heeft nu 6 UNESCO-natuurreservaten. In de afgelopen 20 jaar heeft het land de oppervlakte aan beschermde gebieden vervijfvoudigd.

Choco region
Beeld: ©LAN / LAN

Colombia is het 2e meest biodiverse land ter wereld. Het heeft na deze aanwijzing ruim 50 miljoen ha aan beschermd gebied (marien en land). Het nieuwe UNESCO-reservaat ligt in de provincie Chocó, aan de kust van de Stille Oceaan, een belangrijk gebied voor oa bultrugwalvissen, en is ruim 546.000 ha.  De minister van Milieu, Susana Muhamad, gaf aan dat dit niet alleen een grote stap is voor de natuur vanwege de biodiversiteit, maar ook voor het duurzaam gebruik ervan, vanwege de inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen die er wonen. Tribugá: la nueva reserva de biosfera reconocida en Colombia por Unesco - Medio Ambiente - Vida - ELTIEMPO.COM.

Mangroves
Beeld: ©LAN / LAN

In Colombia is een belangrijke rol voor de bescherming van de biodiversiteit weggelegd voor de organisatie Nationale Natuurparken, onder het ministerie van milieu. Colombia heeft nu 60 Nationale Parken. Samen met de UNESCO-gebieden is er per Colombiaan bijna 1 ha beschermd gebied. Deze aanwijzing is weer een belangrijke bijdrage aan het akkoord van Kumming-Montreal dat landen in december sloten bij de Biodiversiteitsconventie. Het doel daarvan is oa dat 30% van de aarde in 2030 een beschermde status heeft, en 30% van gedegradeerde ecosystemen zijn hersteld.

Informatie en contact

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Bogota via bog-lnv@minbuza.nl