Handelscijfers CL-NL 2020: Nederlandse agro-export stijgt licht, Chileense agro-import daalt sterk

Uit de recente cijfers van de het Chileense publieke onderzoeksinstituut ODEPA blijken de globale trends zich ook voor te zetten in de handel van landbouw producten tussen Nederland en Chili. Waar de export van Nederlandse agro-producten licht stijgt met 3,7% neemt import van Chileense agro-producten sterk af: -17,5%. De handelsbalans is nog altijd ruim in het voordeel van Chili met ruim 665 miljoen USD tegenover 121 miljoen USD.

In de onderstaande cijfers een nauwkeuriger beeld van afgelopen 4 jaar en een top 10 aan exportproducten. Het gaat hierbij uitsluitend om plantaardige en dierlijke producten. Vis, zeevruchten, landbouwmachines, kasmaterialen en meststoffen worden niet meegenomen in deze cijfers.

Beeld: ©LAN - Chili

Vers fruit neem een prominente rol in bij de Chileense agro-exports, met de avocado en bosbes als absolute uitschieters. Mede door droogte viel de productie van avocado in centraal Chili tegen waardoor de export achterbleef op afgelopen jaren. Hiernaast is de export van houtpulp naar Nederland de afgelopen twee jaar ruim 176 miljoen USD teruggelopen. De constant groeiende export van kiwi’s, appels en bosbessen heeft de dalende houtpulphandel van afgelopen jaren deels opgevangen. Wijn is in verschillende subgroepen vertegenwoordigd in de exportcijfers, met Chardonnay als uitschieter.

Nadat 2019 een teleurstellend jaar was voor de Nederlandse agro-export naar Chili is afgelopen jaar een groei waarneembaar. Kaas, aardappel producten en diervoeder hebben een prominente rol in de top 10. Ook de export van leliebollen lijkt stabiel te zijn over de afgelopen 4 jaar. Chili geldt als een belangrijk producent van bloembollen op het zuidelijk halfrond. De scheve handelsbalans geef een wat vertekend beeld omdat landbouwmachines, kasmaterialen en meststoffen niet zijn opgenomen. Deze vormden wereldwijd 81% van de Nederlandse agro-gerelateerde exports.

Voor meer achtergronden bij deze handelscijfers kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Santiago de Chile via stg-lnv@minbuza.nl

Beeld: ©LAN - Chili
Beeld: ©LAN - Chili