Kijk op de Chileense zalmindustrie

De Chileense zalmindustrie is een grote en belangrijke sector in de Chileense economie. De Chileense overheid begon in de jaren 60 van de vorige eeuw actief te onderzoeken of en hoe de zalmindustrie in Chili kon worden ontwikkeld.

Chileense zalmindustrie
©@diarioUchili (2017)

Met behulp van financiering van CORFO, het innovatie- en competitiviteitsagentschap van het Chileense ministerie van Economische Zaken, begon men in de jaren 70 met de productie van zalm. Dankzij overheidsbeleid en het aantrekken van buitenlandse bedrijven is de Chileense zalmindustrie sinds de jaren zeventig uitgegroeid tot een sector van formaat. Tussen 2005 en 2008 produceerde Chili jaarlijks 600.000 en 650.000 ton zalm [1]. In 2008 werd de sector echter getroffen door het ISA virus (infectious salmon anaemia) waardoor de productie sterk afnam tot 431.000 ton.  Na het ISA virus herstelde de sector snel en in 2012 besloeg het aandeel zalmexport 3,7% van de totale Chileense export, 20% van de Chileense voedselexport en 75% van de totale export uit de zuidelijkste regio’s van Chili.

Voor meer informatie over het betreffende onderwerp kun je contact opnemen met bue-lnv@minbuza.nl

Tot onze spijt is gebleken dat bepaalde informatie in dit artikel niet accuraat is; aanpassingen volgen zo snel mogelijk.

De wijzigingen zijn op 5 oktober doorgevoerd. Het aangepaste rapport vind je via de link hieronder: