Antonio Walker nieuwe minister van landbouw in regering-Piñera

Antonio Walker Prieto is de nieuwe Chileense minister van landbouw in de centrum-rechtse regering-Piñera die op 11 maart is aangetreden.

Hij was als landbouwadviseur van Piñera actief in diens campagne. Walker Prieto is agronoom en agro-ondernemer, telg van een familie met een lange politieke en ondernemers-geschiedenis, die zichzelf bestempelt als in het politieke, onafhankelijke midden. Hij is voormalig voorzitter van de nationale federatie van fruitproducenten (Fedefruta), en zijn bedrijf (nu op afstand) Agropecuaria Wapri S.A. produceert op ruim 600 hectare appels, peren, kersen en kiwi’s. Walker was oprichter van Fruséptima (regionale fruitproducentenkoepel), en was tot voor kort nog vice-president van Fedefruta. 

Het is dus te verwachten dat hij het economische en politieke belang van deze sectoren, na de mijnbouw de belangrijkste van Chili, zal benadrukken. Chili wil zich graag verder op de exportmarkten ontwikkelen en een diverser aanbod op basis van de voedselproductie aan de wereld aanbieden. Met de open economie en de vele handelsovereenkomsten heeft Chili grote voordelen ten opzichte van andere landen in de regio. Walker heeft aangegeven dat zijn prioriteit zal liggen bij het versterken van de exportpositie van Chili, het ontwikkelen van kleine boeren in rurale gemeenschappen, en de hervorming van de watercode. Zeker in een land als Chili, met z'n grote droogten, zijn waterrechten een belangrijk maar zeer gevoelig punt; vanzelfsprekend ook voor de landbouw.

Chili tulpenveld
©BUE-LNV