Bulgarije komt met een programma voor controle en toezicht van COVID-19 in nertsenfokkerijen

In opdracht van de vice-minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw, prof. dr. Krum Nedelkov, keurde het Bulgaarse Agentschap voor voedselveiligheid een programma goed voor de controle en toezicht van COVID-19 bij nertsen gefokt voor bont 33in Bulgarije in 2021- 2022.

Nertsen

Het zal worden uitgevoerd op het grondgebied van het land, in nertsenlocaties met een capaciteit van meer dan 500 dieren. Er zijn twee nertsenfokkerijen in Bulgarije, één waarvan is bedoeld voor het fokken van pelsdieren voor bont en de andere voor wetenschappelijke doeleinden. Het programma heeft tot doel de circulatie van het SARS-CoV-2-virus aan te tonen bij doelsoorten dieren, hun mogelijke rol bij de overdracht naar de mens, en om regels vast te stellen voor de monitoring en rapportage van infecties bij bepaalde diersoorten.

Het toezicht dat in het kader van dit programma moet worden uitgevoerd, is gebaseerd op actuele epizoötische gegevens over de ziekte wereldwijd, waarbij de volksgezondheid een topprioriteit is.

Een andere reden voor de adoptie van het programma

zijn de omstandigheden die zijn geconstateerd tijdens de uitgevoerde inspectie op de nertsenfokkerij in het dorp Madjerito, regio Stara Zagora.

Er werd vastgesteld dat in november vorig jaar het oorspronkelijk vastgestelde controle- en toezichtprogramma was gewijzigd, waardoor de verplichting tot wekelijkse keuring van kadavers onder een bepaalde regeling is vervallen. De wijziging vindt pas drie maanden na de goedkeuring van het programma plaats. Als motief wordt vermeld dat er geen positieve monsters van geteste dieren zijn gevonden. In de aangenomen oorspronkelijke vorm van het COVID-19 Controle- en Toezichtsprogramma op nertsenfokkerijen en als onderdeel van de zelfcontroleverplichting van de boerderij, stond dat volgens een specifiek schema een wekelijks onderzoek van kadavers die het gevolg zijn van technologische sterfte moest worden uitgevoerd.

Uit de resultaten van de bedrijfsinspectie blijkt dat het schema niet is gevolgd omdat maar een beperkt aantal monsters is getest.

In het gewijzigde Programma, aangenomen in opdracht van de uitvoerend directeur van het Bulgaarse voedsel- en warenautoriteit op 20 november 2020, werden bij gebrek aan positieve monsters de testen vervangen door dagelijkse klinische onderzoeken door een geregistreerde dierenarts en dagelijkse monitoring van de nertssterfte. De wijziging werd vergezeld door een instructive dat ook boerderijeigenaren monsters van nertsen moeten sturen in geval van verhoogde sterfte of van dieren die symptomen van het virus vertonen.

De inspectie op het bedrijf bracht ook andere tekortkomingen aan het licht met betrekking tot de biologische veiligheid van de nertsenhouderij, dierenwelzijn en traceerbaarheid van DBP (dierlijke bijproducten). In verband met alle genoemde discrepanties zal het controleorgaan, volgens de Bulgaarse wetgeving - BVWA, de respectieve administratieve sancties opleggen, met strikte inachtneming van de nationale en Europese regelgeving betreffende het fokken van pelsdieren voor bont.


Bron: www.mzh.government.bg