Bulgarije: uitsterven van 15-20 duizend bijenbestanden door parlement behandeld

Alleen al in de regio Pleven zijn dit voorjaar tussen de 200 en 400 miljoen bijen gestorven - wat doet de staat daaraan, vraagt een Bulgaarse parlementslid.

Beeld: MZH

Het Bulgaarse parlement zal kennis nemen van het probleem van massale uitsterving van bijen dit voorjaar in de regio Pleven.

De minister van Landbouw, Desislava Taneva, zal in de plenaire zaal verschillende vragen van parlementsleden beantwoorden over de vastgestelde massale sterfte onder bijenbestanden.

De imkers uit de regio Pleven zijn zeer bezorgd over de gevallen van vastgestelde massale sterfte onder bijenbestanden als gevolg van ongecontroleerde behandeling met gewasbeschermingsmiddelen voor landbouwgewassen.

"Begin mei 2020 stierven tussen de 15-20 duizend bijenkolonies of tussen de 200 en 400 miljoen bijen in de regio Pleven, met de meeste slachtoffers in het gebied van de dorpen Milkovitsa en Petokladentsi, gemeente Gulyantsi," aldus de parlamentarier.

Vorig jaar werden 102 klachten en signalen ingediend wegens niet-naleving van de maatregelen ter bescherming van bijen tijdens de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, waarbij de meest voorkomende schendingen verband houden met de niet-naleving van de procedure voor het informeren van eigenaren van bijenkolonies in aangrenzende percelen bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Het aantal bijenkolonies in het land was 867 561 in de herfst van vorig jaar, oftewel 10,8% meer op jaarbasis, volgens gegevens van de Bulgaarse landbouwstatistieken. Naar schatting zijn 24.317 bijenbestanden in de loop van het jaar verloren door vergiftigingen over het hele land.

De informatie van de Regionale Bijenhoudersbond in Pleven is dat nu alleen al in deze regio 15-20 duizend bijenkorven aan chemicaliën zijn gestorven – bijna hetzelfde aantal als vorig jaar over het hele land. Vóór de winter waren er in de regio Noord-Centraal ongeveer 211 duizend bijenfamilies en vorig jaar werd het verlies door vergiftiging daar geschat op 4 494 bijenkolonies.

Bron: Agri.bg