Ernstige droogte in Bulgarije: graanproductie in gevaar

Tarwe in het noordoosten van Bulgarije begint door gebrek aan vocht te verdorren, meldt de Landelijke Vereniging van Graanproducenten.

De neerslag in de afgelopen weken is voor sommige regio's van het land buitengewoon ontoereikend gebleken, waarbij de situatie in Dobrudzha bijzonder ernstig is, merken de boeren op.

Tarweaanplantingen in het noordoosten van Bulgarije beginnen door schaarste aan vocht te verdorren, aldus de voorzitter van de Landelijke Vereniging van Graanproducenten (LVG) Kostadin Kostadinov.

De droogte bestrijkt de hele regio Dobrich, die van oudsher het meeste graan van het land produceert, evenals districten in de regio’s Silistra en Varna.

Bij een gebruikelijke neerslag van 400-500 liter per vierkante meter heeft het in de herfst-winterperiode in de regio Dobrich sinds afgelopen september 4-5 keer minder regen/sneeuw gevallen, aldus de voorzitter van de brancheorganisatie. De aanplantingen beginnen te vergelen en de wortels zelf van de gewassen zijn aan het verdorren.

Wij wachten nog een tijdje af of er economisch relevante neerslag valt, maar de graanproducenten in de regio van Dobrich hebben al aangegeven klaar te staan tarwevelden onder te ploegen om ze met lentegewassen te zaaien, in de hoop dat het later wel gaat regenen, zei Kostadinov.

LVG heeft het ministerie van Landbouw van het probleem op de hoogte gebracht zodat commissies worden voorbereid die de getroffen gebieden rond gaan lopen.

In de regio Dobrich loopt het broodtarweareaal dit jaar tot bijna 130 000 ha op, maar de industrie verbindt zich er niet toe de verwachte opbrengsten te voorspellen. In de rest van het land waar wel neerslag is geweest, zijn de tarwe gewassen in zeer goede staat, vult Kostadin Kostadinov aan.

Bron: Agri.bg