Economische missie klimaattechnologie België & Nederland

Van 20-22 juni 2023 organiseerde de Nederlandse Ambassade in België een economische missie parallel aan het staatsbezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koning Máxima aan België. De transitie naar een klimaatneutrale samenleving biedt veel zakelijke kansen. Vandaar dat deze economische missie partijen uit Nederland en België actief in de waterstof, bouw, mobiliteit & land- en tuinbouwsectoren samenbracht in vier tracks om kennis en expertise uit te wisselen. Het overkoepelende thema was klimaattechnologie.

De toekomst van de land- en tuinbouw is zowel in Nederland als België een belangrijk onderwerp van discussie. Hoe ziet deze toekomst eruit? Welke rol spelen jonge boeren hierin? En hoe kunnen Nederland en België elkaar helpen? Deze vragen stonden centraal in de ‘track’ toekomst gerichte land- en tuinbouw. Het programma van deze track bestond enerzijds uit een Climate Tech Forum en anderzijds uit een werkbezoek aan de Vlaamse incubator Agropolis.

Dag 1 – Forum Klimaattechnologie België & Nederland

Het Climate Tech Forum bracht ongeveer 400 Nederlandse en Belgische partijen actief in de waterstof, bouw, mobiliteit & land- en tuinbouw sector samen. Het is het grootste economische evenement wat de ambassade ooit heeft georganiseerd. De Belgische en Nederlandse Koningsparen waren aanwezig bij de start van het Forum. Zij onderstreepten het belang van bilaterale samenwerking. De Nederlandse astronaut André Kuipers verzorgde de key note, die volledig gewijd was aan de kwetsbaarheid van de aarde.

Na dit plenaire gedeelte gingen de deelnemers uiteen in de afzonderlijke tracks. Aan de track “toekomstgerichte land- en tuinbouw” namen naast bedrijven o.a. ook sectororganisaties, banken, kennisinstellingen, NGO’s en vertegenwoordigers van jonge boeren uit Vlaanderen, Wallonië en Nederland deel. Ook de Vlaamse landbouwminister Jo Brouns was aanwezig. Dankzij de aanwezigheid van de hele agrofood keten konden inspirerende gesprekken plaatsvinden over de gedeelde uitdagingen en over de toekomst van de landbouw in onze beide landen. Er was bijzondere aandacht voor jonge boeren die een actief pleidooi hielden voor zekerheid en duidelijkheid.

De break-outsessies werden afgesloten door een bijdrage van Esther de Snoo (Nieuwe Oogst) en Griet Lemaire (VILT) die vanuit een journalistenbril reflecteerden op de dag. Zij onderstreepten dat de wilskracht in de hele keten doorstraalde door alle gesprekken heen, maar dat het een uitdaging blijft om de hele samenleving (incl. de stedeling) mee te krijgen in de transitie. Belangrijk om het onbekende, bekend te maken. Ook missiedeelnemer Pieter de Wolf (Boerderij van de Toekomst) pleitte voor een nieuw maatschappelijke verhaal van de land- en tuinbouw van de toekomst.

Tot slot vond er ook een georganiseerde matchmaking plaats onder leiding van Transfer, waardoor er veel B2B-gesprekken tot stand kwamen.

Meer weten/lezen? Zie dit artikel op de website van VILT.be.

Dag 2 – Bezoek aan Agropolis te Kinrooi

Op 22 juni ontving de incubator Agropolis de Nederlandse missiedeelnemers. Deze innovatieve incubator, opgericht in 2019, houdt zich bezig met het begeleiden, ondersteunen en inspireren van (agrarische) ondernemers die slimmer, efficiënter, ecologischer en economischer willen ondernemen om zo aan te sluiten bij de behoeften van de landbouw van morgen.

Voor deze gelegenheid had Agropolis vertegenwoordigers uit het Vlaamse speelveld rond agrarische klimaattechnologie uitgenodigd. Verschillende toonaangevende, innovatieve bedrijven gevestigd op Agropolis werden aan de deelnemers voorgesteld: Global Links Projects, Storm Seeds en IPM Impact. Allen illustreerden zij hoe de landbouw van morgen eruit kan zien. Ook onderstreepten zij hoe Belgisch-Nederlandse samenwerking van toegevoegde waarde is in hun bedrijf.

In aanwezigheid van de Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns en de directeur Europees, Internationaal en agro-economische beleid Marcel van Raaij van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid ondertekenden de KU Leuven en het Nederlandse Vital Fluid een samenwerkingsovereenkomst rond een nieuw prototype luchtwasser op basis van plasmatechnologie. Tot slot gaf Caroline Vercauteren van BonMush een begeesterende presentatie over de succesvolle transitie van een vleesverwerkend naar een vegetarisch familiebedrijf.

De missie heeft laten zien dat, gezien de gelijkenissen in omstandigheden, Nederland en België veel van elkaar kunnen leren én gezamenlijk op kunnen optrekken. Bent u ook actief op het terrein van klimaattechnologie en bent u geïnteresseerd in het verbinden met Belgische bedrijven en/of organisaties? Neem vooral contact op met het landbouwkantoor in Brussel.