België: Vlaanderen investeert in de aanleg van houtkanten

Het huidige Waalse regeerakkoord (2019-2024) voorziet in de aanplanting van 4.000 km hagen ter bevordering van de biodiversiteit. De Vlaamse regering heeft nu een soortgelijke ambitie bekendgemaakt door met behulp van subsidies gemeenten te stimuleren om houtkanten op het platteland aan te leggen.

In het kader van de biodiversiteit en de klimaatverandering wil de Vlaamse regering gemeenten aanzetten tot het aanplanten van bomen en struiken langs wegen en waterlopen op het platteland. Daartoe heeft het 1,26 miljoen euro aan subsidies voor gemeenten gereserveerd. Dit geld komt uit 2 budgetten: 900.000 euro uit het Vlaamse Klimaatfonds en 360.000 euro uit het plattelandsbeleid van de Vlaamse Landmaatschappij.

Om in aanmerking te komen voor een subsidie mogen gemeenten alleen inheemse en autochtone bomen en struiken planten. Echter, de verwachting is dat de vraag naar plantgoed groter gaat zijn dan wat Vlaamse boomkwekers kunnen aanbieden. Dit betekent dus marktkansen voor (Zuid-)Nederlandse boomkwekers!

Naast de aanplanting voorziet de subsidie ook in duurzaam onderhoud van de houtkanten, inclusief het gebruik van het snoeihout voor de energieproductie of verrijking van de bodems.

Vlaamse gemeentes kunnen tot eind april 2023 een subsidieaanvraag indienen. De werkzaamheden kunnen vervolgens starten vanaf zomer 2023 en mogen een looptijd hebben van vier jaar.

Meer informatie: Oproep houtkanten 2022 | Vlaamse Landmaatschappij (vlm.be)

weg omzoomd met bomen
Beeld: ©Canva