Vlaamse subsidies voor bedrijven die droogte samen aanpakken

Na een succesvolle eerste oproep van ‘Proeftuinen Droogte’ in 2019,  heeft de Vlaamse overheid deze maand (augustus 2020) 'Proeftuinen' verlengd met een tweede oproep voor innovatieve ideeën uit het bedrijfsleven om de waterschaarste aan te pakken.

Oproep 2019

De Vlaamse overheid had in 2019 ‘Proeftuinen Droogte’ gelanceerd om innovatieve projecten te ondersteunen die waterschaarste (o.a. in de landbouw) kunnen verminderen. De eerste 8 projecten zijn begin 2020 van start gegaan. Het doel van het project is om vanuit het bedrijfsleven kennis op te bouwen over de praktische en technische uitdagingen en oplossingen rondom de aanpak van waterschaarste. De aanpak moet uiteindelijk uitmonden in een duurzaam gebruik of hergebruik van water in de bedrijfsvoering. Elk project moet gedragen worden door een samenwerking van minimaal 3 bedrijven. Bij vijf van de acht projecten uit de oproep van 2019 is landbouw betrokken als projectpartner.

‘Proeftuinen Droogte’ is onderdeel van de ‘Blue Deal’ (budget 75 miljoen euro), waarmee de Vlaamse regering de droogte in Vlaanderen wil aanpakken.

Voorbeelden van de geselecteerde projecten

Oproep 2020

Voor de huidige oproep heeft de Vlaamse regering weer 4 miljoen euro uitgetrokken. De subsidie bedraagt maximaal 75% van de projectbegroting (met een minimum van €75.000). De looptijd van een project mag uiterlijk 5 jaar bedragen, terwijl het samenwerkingsverband voor minimaal 10 jaar actief moet blijven.

Meer informatie over deze tweede oproep.

Bodem droogte