Primeur: eerste wijnbouwbeurs van de Benelux!

Op 14 en 15 maart 2020 vindt de wijnbouwbeurs Vi-Tec! plaats te Waregem (provincie West-Vlaanderen). Het gaat hier om de eerste wijnbouwbeurs van België èn van de Benelux. De wijnbouwvereniging WOW (Wijnbouwers Oost-West) is de drijvende kracht achter dit initiatief.

De Vi-tec! is zowel een B2B- als B2C-beurs. De beurs streeft ernaar om Belgische wijnbouwers in contact te brengen met zowel Belgische als buitenlandse toeleveranciers (Spanje, Frankrijk, Duitsland).

Voor meer informatie over de beurs klik hier.

Belgische wijnbouwsector

De Belgische wijnbouwsector is al een aantal jaar aan een opmars bezig en kende in 2018 en 2019 twee topjaren dankzij de warme zomers.  In 2018 bedroeg het wijnbouwareaal 500 hectare, verspreid over 136 wijnbouwbedrijven. De belangrijkste wijnregio’s bevinden zich in de Waalse provincie Henegouwen (Samber- en Maasbekken) en in de Vlaamse provincie Limburg (Maasvallei en Haspengouw). De totale productie bedroeg in 2018 2 miljoen liter wijn. De opbrengst per hectare was rond de 52 hectoliter wijn, wat een verdubbeling betekende ten opzichte van 2017.

Nederlandse wijnbouwsector

Na het bewezen succes van de eerste pioniers op de heuvels van Zuid-Limburg wordt er, onder invloed van de klimaatverandering, ook wijnbouw in andere provincies uitgeoefend. Vooral de glooiende hellingen van de provincie Gelderland blijken een geschikte standplaats voor wijngaarden te zijn. Gelderland heeft dan ook inmiddels de grootste wijnproductie van Nederland.

Na het recordjaar 2018 (9.500 hectoliter, of te wel 1,25 miljoen flessen wijn) bleef de productie in 2019, volgens cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, steken op ongeveer 8.000 hectoliter wijn (of te wel 1 miljoen flessen) als gevolg van slechte weersomstandigheden (te koud voorjaar, te warme zomer en te natte najaar).

Grensoverschrijdend BOB ‘Maasvallei Limburg’

De Europese Unie kent 3 soorten beschermingsnamen voor streekproducten: het strenge Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), het minder strenge Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Wijn kan aanspraak maken op een BOB en BGA.

Eind 2017 heeft het Vlaams-Nederlandse wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’ de erkenning BOB gekregen. Het is daarmee de eerste grensoverschrijdende regio in Europa die deze benaming toegekend heeft gekregen. Het gaat om wijnen die aan beide kanten van de Maas, die de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands Limburg, geproduceerd worden. Het specifieke karakter van dit gebied wordt gevormd door de grindgronden waar bovenop een leem- en zandleemlaag is afgezet, in combinatie met een mild microklimaat (de regio is droger en warmer dan de rest van de Benelux).

Uitreiking van de eerste Europese grensoverschrijdende BOB door voormalig Eurocommissaris voor Landbouw, Phil Hogan, aan minister Schouten (Nederland) en minister Schauvliege (Vlaanderen).

Door deze erkenning verandert de benaming van de BGA ‘Landwijn Limburg’ in een BOB ‘Maasvallei Limburg’. Naast de geografische afbakening van het productiegebied moeten de druiven bij het strengere BOB volledig uit de regio komen tegenover 85% bij een BGA. Ook verschillen de toegestane druivenrassen bij een BOB en BGA en geldt onder een BOB een vastgelegde maximale opbrengst voor elk ras. Tot slot moeten de druiven bij vergisting op natuurlijke wijze een alcoholpercentage van 9,5% behalen.

Naast de BOB Maasvallei Limburg telt Vlaanderen nog 4 andere wijnen met een BOB-label: de Hagelandse wijn, de Heuvellandse wijn, de Haspengouwse wijn en de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn.

Ook Nederland telt 4 andere BOB-wijnen: Mergelland, Oolde, Vijlen en Ambt Delden. Voor de wijn ‘Achterhoek Winterswijk’ is de aanvraag voor een BOB-erkenning nog lopende.