Potato Europe Belgium, Doornik/Tournai

Potato Europe, hèt jaarlijkse event voor mondiale aardappelsector dat eens in de 4 jaar in België neerstrijkt, vond van 4-5 september 2019 plaats in het Waalse Doornik. Ook dit jaar registreerde de beurs een nieuw record qua bezoekers- en standhoudersaantallen. Op de beurs was de hele keten goed vertegenwoordigd. Naast de traditionele stands vonden er ook machinedemonstraties plaats en konden bezoekers proefvelden bezichtigen.

De sector beleeft in België, Nederland en Frankrijk momenteel een periode van groei, vooral dankzij de verwerkende aardappelindustrie, en de standhouders straalden dan ook optimisme uit. Een aandachtspunt blijft wel het aantrekken van gekwalificeerd personeel en bij sommige akkerbouwers zijn er liquiditeitsproblemen door de droogte in 2018 en 2019.

Op de beurs was Nederland o.a. aanwezig met een NAO Holland Paviljoen, mede gefinancierd door het Ministerie LNV. Het Landbouwbureau Brussel bezocht de Nederlandse stands en bood een netwerkreceptie aan. Tijdens een ronde langs de 12 standhouders bleek weer eens dat Nederlandse bedrijven ook in deze sector de Nederlandse reputatie van innoverend land volop eer aan doen. Het Holland Paviljoen genoot een grote aanloop en was bijna continu goed bezet. De standhouders waren zeer tevreden met de opzet van het NAO Holland Paviljoen en benadrukten dat samen optrekken tot op zekere hoogte belangrijk blijft om als Nederland een koppositie in de sector te kunnen blijven behouden. Verscheidene bedrijven in het NAO paviljoen namen voor het eerst deel aan Potato Europe, waardoor de insteek om Nederlandse bedrijven op deze beurs te introduceren goed heeft gewerkt.
De bezoekers kwamen niet alleen uit de omringende buurlanden, maar ook uit Oost-en Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië, wat het internationale karakter van de sector nogmaals goed onderstreepte. Zelfs bezoekers uit Zuid-Amerika kwamen naar deze beurs (o.a. Brazilië, Uruguay).
De voorzitter van het Belgische Nationaal Verbond voor Frituristen (NaVeFri), de heer Bernard Lefèvre, gaf tijdens de netwerkreceptie een kort exposé over de historie van de Belgische frietencultuur. Wij noteerden ongeveer 100 aanwezigen op de netwerkgelegenheid.

Voor meer informatie: par-lnv@minbuza.nl

Zie ook de website van Potato Europe.