Export Agrifood: Cijfers uit 2018

Het exporterende Nederlandse agrifood bedrijfsleven heeft ook in 2018 een mooie prestatie geleverd. In 2018 was er sprake van een lichte groei van 0,2% ten opzichte van 2017. De export in 2018 was goed voor een bedrag van 90,3 miljard euro.

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS blijkt dat Nederland opnieuw de op één na de grootste landbouwexporteur ter wereld is, na de Verenigde Staten.

De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (€ 22,8 miljard) en België (€ 10,2 miljard). Tezamen omvatten deze twee buurlanden 36% van de totale Nederlandse landbouwexport.                                   

Minister Carola Schouten: “De exportcijfers laten opnieuw zien dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector een belangrijke speler is als het gaat om het produceren van voedsel voor een groeiende wereldbevolking. Onze kennis en innovatiekracht willen we ook gebruiken om een omslag naar kringlooplandbouw te maken.”

In het rapport staat dat de landbouwexport vorig jaar ongeveer € 45 miljard opleverde voor de Nederlandse economie: dat is de exportwaarde min de waarde van de import van goederen en diensten die nodig zijn om goederen te produceren en exporteren. Voor het overgrote deel (€ 41,5 miljard) betrof dit producten van Nederlandse makelij, een deel (€ 3,5 miljard) is afkomstig van goederen die eerst geïmporteerd zijn en na een beperkte bewerking Nederland weer verlaten. Nederland verdient het meest aan sierteelt (€ 6,0 miljard), zuivel en eieren (€ 4,7 miljard), vlees (€ 4,1 miljard) en groenten (€ 3,8 miljard).

Landbouw gerelateerde goederen

Nederland exporteerde vorig jaar € 9,2 miljard aan landbouw gerelateerde goederen, zoals landbouwmachines, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, kasmaterialen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dat is een groei van 3,2% ten opzichte van 2017. Ook hier zijn buurlanden Duitsland en België de grootste afnemers.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de Nederlandse agrofoodexport? Lees dan ook dit artikel: https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/nieuws/2019/01/06/groei-nederlandse-agro-export-vlakt-af

Bronnen: