Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 14)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 12, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Common User Charge bekend gemaakt voor importen van plantaardige en dierlijk producten via de Eurotunnel en de haven van Dover

- Defra verhoogt begroting landbouw Engeland dit jaar met £400 miljoen doorgeschoven middelen

- Voedselprijsinflatie op laagste niveau in twee jaar maar retailsector waarschuwt voor mogelijke stijging

- Onderzoek constateert toegenomen kwetsbaarheid buitenlandse seizoenarbeiders voor uitbuiting

- Tesco en NatWest introduceren gezamenlijk financieringsprogramma voor verduurzaming landbouw

Bite-sized

Common User Charge bekend gemaakt voor importen van plantaardige en dierlijk producten via de Eurotunnel en de haven van Dover

Met minder dan een maand te gaan voordat nieuwe SPS importinspecties in Groot Brittannië worden geïmplementeerd heeft de overheid eindelijk bekend gemaakt hoe ze de Common User Charge wil gaan toepassen en hoe hoog ze zal zijn. De Common User Charge maakt deel uit van het Border Target Operating Model en is bedoeld om de operationele kosten van door de overheid gerunde Border Control Posts (BCP) af te dekken. Vooralsnog zal deze heffing, die wordt opgelegd aan Britse importeurs, alleen van toepassing zijn op importen van plantaardige en dierlijke producten die via Dover en de Eurotunnel naar Groot Brittannië komen. Voor de voorwaarden en details: klik op de link in dit artikel.

Naast de Common User Charge kunnen ook overigens ook nog andere Britse inspectietarieven gelden: die van de port health authorities (voor dierlijke producten) en die van de Animal and Plant Health Agency (voor planten en plantaardig materiaal).
Defra organiseert op woensdag 10 april a.s. tussen 10.30 tot 11.30 Nederlandse tijd een webinar met uitleg over de kosten, wie moet betalen, en hoe de administratie werkt. Aanmelden kan hier.

Defra verhoogt begroting landbouw Engeland dit jaar met £400 miljoen doorgeschoven middelen

Defra-minister Steve Barclay heeft bevestigd dat de regering de onbestede middelen van de landbouwprogramma’s in Engeland van de afgelopen twee jaar zal doorschuiven naar de landbouwbegroting van 2024-25. Het betekent dat de begroting dit jaar £400 miljoen hoger is dan vier jaar geleden.

De National Farmers Union (NFU) en Tenant Farmers Association (TFA) verwelkomen de bevestiging dat de onbestede middelen niet verloren zullen gaan. Beide organisaties benadrukken nu de noodzaak voor boeren om de landbouwbegroting maximaal te gaan benutten.

Voedselprijsinflatie op laagste niveau in twee jaar maar retailsector waarschuwt voor mogelijke stijging

Het British Retail Consortium (BRC) bericht op basis van cijfers van NielsenIQ dat de voedselprijsinflatie afgelopen maart 3,7% bedroeg. In februari jl. bedroeg deze nog 5,0%. De afgelopen maand was de tiende maand op rij dat de voedselprijsinflatie daalde.

De BRC waarschuwt dat de dalende trend een halt kan worden toegeroepen als gevolg van nieuwe regelgeving voor recycling, de aanstaande invoering van fysieke en identiteitscontroles van voedingsmiddelen uit de EU aan de grens, en stijgende personeelskosten (met ingang van 1 april jl. is het nationaal minimum inkomen voor 21-plussers verhoogd van £10,42 naar £11,44).

Onderzoek constateert toegenomen kwetsbaarheid buitenlandse seizoenarbeiders voor uitbuiting

Een nieuw academisch onderzoeksrapport stelt dat het na de Brexit ingevoerde nieuwe programma voor tijdelijke verblijfvergunningen voor buitenlandse werknemers in de landbouw (Seasonal Worker Visa) betekent dat werknemers een groter risico lopen op uitbuiting. Het rapport wijst op werknemers met deze verblijfsvergunningen die worstelen met schulden en inhoudingen op loon vanwege illegale bemiddelingskosten, reiskosten, en kosten van training, huisvesting en het visum. Het rapport wijst ook op werknemers die werden misleid over de omstandigheden en duur van het werk. Ook zouden de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de handhaving van arbeidsrechten ondergefinancierd zijn en over onvoldoende capaciteit beschikken om op de werkvloer te controles uit te voeren.

Tesco en NatWest introduceren gezamenlijk financieringsprogramma voor verduurzaming landbouw

Het initiatief van de grootste Britse supermarktketen en een van de grootste Britse banken is gericht op melkveehouders en producenten van rund- en lamsvlees die leveren aan Tesco. Deelnemende boeren aan het vrijwillige programma dat samen met boeren is ontwikkeld krijgen toegang tot preferentiële leveranciers met potentiële volumekortingen bij de aankoop van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen (Tesco).