Agrarische sector speelt een belangrijke rol in de duurzame ontwikkeling van Zuidoost-Azië

Het recent gepubliceerde rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werpt een licht op de rol van de agrarische sector in het bevorderen van een groenere en meer inclusieve toekomst voor Zuidoost-Azië. Het rapport 'Towards Greener and More Inclusive Societies in Southeast Asia', wijst onder andere op de mogelijkheden en uitdagingen van de agrarische sector op het gebied van duurzame ontwikkeling.

OECD report Towards Greener and More Inclusive Societies in Southeast Asia

De agrarische sector speelt een centrale rol in de regionale gebieden van Zuidoost-Azië, met een gemiddeld aandeel van 11% in het BBP van elk land en een afhankelijkheid van 96 miljoen werknemers. Hoewel Zuidoost-Aziatische landen milieuvriendelijke economische groei promoten, heeft de agrarische sector, ondanks economische groei, juist geleid tot milieu uitdagingen. De agri-food industrie gaat namelijk gepaard met veel ecologische schade. De massale omzetting van bos voor landbouwdoeleinden en de toenemende behoefte aan agrarisch land voor veehouderij en gewassen hebben geleid tot een groot biodiversiteitsverlies. 

Hierdoor benadrukt de OESO de noodzaak van een transitie naar meer duurzame landbouwpraktijken vanuit zowel het oogpunt van biodiversiteitsbehoud als klimaatverandering. Desondanks zal dit waarschijnlijk wel samengaan met een negatieve impact op de werkgelegenheid, die vooral bestaat uit  kwetsbare en informele werknemers.

Van traditionele naar biologische rijstbouw

Als casus analyseert het rapport de potentiële impact van een verschuiving van traditionele naar biologische rijstbouw in landen zoals Indonesië, de Filipijnen, en Thailand. Aan de hand van een simulatie is aangetoond dat een uitbreiding van biologische rijstbouw tot 5% van het totale rijstbouwareaal kan resulteren in een aanzienlijke toename van werkgelegenheid en inkomen van rijstboeren. Deze verschuiving wordt geassocieerd met meer arbeidsintensieve boeren, wat kan leiden tot een toename van banen. 

Ten slotte spreekt de OESO over het belang van inclusief beleid om de transitie naar duurzame landbouwpraktijken te ondersteunen. Zo wordt er bijvoorbeeld gepleit voor het stimuleren van omscholing en subsidiëren van boeren tijdens de overgangsfase.

Naast de agrarische sector wordt de duurzame ontwikkeling van andere sectoren in Zuidoost-Azië ook besproken in het rapport. Het rapport vindt u hier: Towards Greener and More Inclusive Societies in Southeast Asia | Development Centre Studies | OECD iLibrary (oecd-ilibrary.org).