Frankrijk : Nederlandse ambassadeur warm onthaald op grootste Franse tuinbouwbeurs SIVAL 2024

De SIVAL tuinbouw vakbeurs behoeft geen introductie meer. Met 700 exposanten en ongeveer 26.000 bezoekers is dit de grootste beurs voor tuinbouw in Frankrijk, met een groot aanbod aan machines en apparatuur, zaad- en plantenleveranciers en vele diensten. Enkele thema’s die specifieke aandacht kregen op de show dit jaar waren biocontrole, het aantrekken van jongeren en het verminderen van zwaar werk door middel van robotisering.

Een primeur op de SIVAL beurs was dit jaar de aanwezigheid van een Nederlandse ambassadeur. Het werd zeer op prijs gesteld dat Ambassadeur Jan Versteeg speciaal voor deze gelegen afreisde naar Angers.

Ondanks de weerswaarschuwingen voor ijs en sneeuw, kwamen klanten en bezoekers uit alle regio's van Frankrijk en uit diverse landen naar West-Frankrijk voor de SIVAL.

Minister Fesneau van Landbouw en Voedselsoevereiniteit opende de beurs namens de Franse regering.

Ambassadeur ontmoette de Regio Pays de la Loire

De ambassadeur van Nederland in Frankrijk, Jan Versteeg, reisde speciaal voor de SIVAL af naar Angers. Hij ontmoette daar mevrouw Lydie Bernard, vicevoorzitter van de Regio Pays de la Loire, en marge van de internationale ‘VIBE’ avond [1], die traditioneel georganiseerd wordt voor internationale delegaties en waar de ambassadeur dit jaar eregast was.

[1] Het Franse kennis- en innovatie cluster organiseert bij SIVAL altijd een Vegepolys Valley International Business Event, en in dat kader ook een VIBE avond waar internationale delegaties voor worden uitgenodigd.

Beeld: LAN team Frankrijk
vlnr: mevrouw Lydie Bernard, Vicevoorzitter van de Regio Pays de la Loire en tevens Voorzitter van de Franse nationale Commissie landbouw, voedsel, bosbouw, visserij en zee; de heer Jan Versteeg, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden

Mevrouw Lydie Bernard is tevens voorzitter van de Franse nationale Commissie landbouw, voedsel, bosbouw, visserij en zee. Een uitstekende gelegenheid om met haar van gedachten uit te wisselen over allerhande zaken die zowel de Franse als de Nederlandse land- en tuinbouw en natuur betreffen, variërend van bijvoorbeeld watergebruik, energietransitie, stikstof opslag en biodiversiteit, tot bedrijfsopvolging, verdienmodel, opleiding en arbeidstekorten in de land- en tuinbouw.

Eén uitspraak was verrassend duidelijk: Madame Bernard gelooft stevig in het belang van (moderne) kassen voor de Franse voedselproductie. En zij is ervan overtuigd dat een multi stakeholder aanpak noodzakelijk is voor het succes ervan.

De lokale Franse overheden en beursorganisatoren hebben interesse in verdere uitwisseling met Nederlandse experts om de toekomst van de Franse tuinbouw (en met name kassen) verder te ontwikkelen. Frankrijk importeert op dit moment nog 50 % van al de geconsumeerde groente en fruit en wil daar verandering in brengen.

Plant Empowerment ontbijtsessies op SIVAL

Een groep Nederlandse bedrijven, verbonden in de Foundation Plant Empowerment, organiseerde op de SIVAL twee ontbijtsessies voor Franse kwekers over hun data gestuurde filosofie om duurzamer en winstgevender te kweken. Consultants van deze bedrijven presenteerden hoe deze filosofie in praktijk te brengen. Op de tweede beursdag nam ook ambassadeur Jan Versteeg kennis van het Plant Empowerment principe. Na afloop van de sessie werd er actief informatie uitgewisseld tussen alle deelnemers.

Impressies van Nederlandse exposanten

Ambassadeur Jan Versteeg en landbouwraad Martijn Weijtens bezochten stands van diverse Nederlandse bedrijven. De Nederlandse ondernemers bleken, ondanks de diverse uitdagingen waar hun bedrijven voor staan in de huidige context, tevreden over deze 37e editie van de SIVAL beurs.  Er zijn kansen voor de sector en zakendoen in Frankrijk lijkt soms moeilijker dan het is. Sommige bedrijven zijn al tientallen jaren succesvol op de Franse markt en kunnen beamen dat een lange adem en goede contacten het verschil maken. Men moet, naast het leveren van vakkennis en kwaliteit, ook investeren in het onderhouden van de relaties met Franse partners. Dat kost tijd en energie.

Innovatie prijswinnaars ENZA Zaden, Engels Machines en PATS drones

Eén van de bezochte stands was van de Franse tak van het bedrijf ENZA Zaden, winnaar van de Gouden SIVAL innovatieprijs in de categorie rasseninnovatie. De High Resistance by Enza Zaden (HREZ) | SIVAL Innovation (sival-innovation.com) is een groeiende verzameling rassen met een hoge resistentie tegen het "tomato brown rough fruit virus" (ToBRFV). HREZ-rassen betekenen, net als in andere landen, een langverwachte verandering voor de Franse tomatenindustrie.

Ook de Ecospader 2030 van Nederlandse fabrikant Engels Innovatietechniek BV viel in de prijzen: ECOSPADER 2030 | SIVAL Innovation (sival-innovation.com). Deze innovatieve en milieuvriendelijke machine voor de aspergeteelt wordt gedistribueerd in Frankrijk door het bedrijf SAS Agrivaloire.

In de categorie services en software ontving Trap-Eye TM van PATS een gouden SIVAL innovatieprijs. Dit is een systeem dat het monitoren van vliegende insecten in gewassen automatiseert: TRAP EYE TM | SIVAL Innovation (sival-innovation.com) Het werd in Frankrijk op de markt gebracht door Biobest France.

Netwerk moment voor “l’amitié franco-néerlandaise”

Om de Frans-Nederlandse samenwerking en vriendschap te onderstrepen werd uit naam van Ambassadeur Jan Versteeg een netwerkmoment georganiseerd op de beurs. Nagenoeg alle Nederlandse exposanten en vele van hun Franse business partners waren hierbij aanwezig en gingen met elkaar in gesprek over de toekomst van de tuinbouw en de samenwerkingsmogelijkheden.

Diverse vertegenwoordigers van de Franse regionale en lokale overheden (Destination Angers, Région Pays de la Loire) en het kennis en innovatiecluster Vegepolys Valley (partner van Greenport West-Holland) waren ook van de partij.

De volgende editie van de SIVAL beurs zal plaatsvinden van 14 tot 16 januari 2025.