Frankrijk: tuinbouwbeurs SIVAL 2024 belooft nu al een succes te worden

De belangrijkste beurs in Frankrijk op het gebied van plantaardige productie, de welbekende vakbeurs SIVAL, belooft in januari 2024 een succes te worden. Op deze beurs, die om het jaar georganiseerd wordt in Angers (West-Frankrijk), presenteert men aan een internationaal publiek de laatste ontwikkelingen op het gebied van tuinbouw en gewasinnovatie. Zoals bij iedere editie zijn Nederlandse bedrijven hier goed vertegenwoordigd. En dit jaar gaat de Frans-Nederlandse samenwerking weer een stapje verder.

Met 700 exposanten en 26.000 professionele bezoekers per jaar in Angers, is SIVAL de belangrijkste vakbeurs in Frankrijk die een uitgebreid en indrukwekkend aanbod van apparatuur en diensten voor alle plantaardige producties presenteert:

 • boomkwekerij,
 • groente en fruit gewassen,
 • zaden,
 • wijnbouw,
 • tuinbouw,
 • medicinale en aromatische planten,
 • cider,
 • paddenstoelen
 • en tabak.

Wat staat er op het programma van SIVAL 2024?

SIVAL Innovatiewedstrijden

Tijdens de SIVAL innovatiewedstijden worden de nieuwste apparatuur en innovaties beloond, voor plantaardige productie professionals in 7 categorieën:

 • Rassen innovatie
 • Inputs, gewasbescherming, bemesting en substraten
 • Productie oplossingen
 • Machines en automatisering
 • Diensten en software
 • Marktintroductie, verpakking en marketing
 • Coöperatieve oplossingen

Onder de deelnemers aan de innovatiewedstijd bevinden zich dit jaar o.a. Enza Zaden en Ridder.

Zie voor meer informatie: SIVAL Innovation (sival-innovation.com)

AGREEN Start-up: samenwerken aan de toekomst van de land- en tuinbouw

AGREEN STARTUP wordt sinds 2014 georganiseerd door de Franse Landbouwkamers in diverse Franse regio’s en op verscheidene vakbeurzen. Het is een wedstrijd die start-ups en innovatieve projecten in de landbouw-, planten- en agrovoedingssector beloont.

Gebaseerd op het "startup weekends" model, worden teams samengesteld bestaande uit een projectleider en teamleden van alle achtergronden (agri, agro, management, design, communicatie, marketing, finance, engineering, etc.). Deze competitie combineert landbouw met innovatie en geeft professionals en studenten de kans om in teams 48 uur lang samen te werken aan het potentieel van hun startup. Aan het einde van het evenement worden de meest overtuigende presentaties beloond door een panel van professionals met verschillende prijzen om het project te helpen slagen.

B-to-B bijeenkomsten en conferenties

Zoals gebruikelijk vinden er BtoB-bijeenkomsten plaats via “VIBE” (Vegepolys Valley International Business Event). Tijdens de vorige editie van SIVAL  bezochten ongeveer honderd beursbezoekers en standhouders dit event, georganiseerd in een speciale ruimte, en kwamen er 300 ontmoetingen tot stand tussen buitenlandse kopers, exposanten en Vegepolys Valley-leden.

Er wordt een mooi conferentie programma (zie binnenkort voor meer informatie de website van SIVAL), georganiseerd met internationale deskundigen, waaronder ook technische lezingen en interactieve workshops, vaak met simultane vertaling.

Ontbijtsessies Plant Empowerment

Een primeur tijdens de komende editie van SIVAL in januari 2024 zijn de door de Plant Empowerment Foundation georganiseerde gratis live ontbijtsessies voor Franse telers. Vergelijkbaar met de sessies die tijdens Greentech in Amsterdam gegeven werden. Het Plant Empowerment concept, een data gestuurde filosofie, helpt telers wereldwijd om duurzamer en winstgevender te telen. De focus ligt op het verbeteren van de productie en kwaliteit van gewassen, terwijl er efficiënter gebruik wordt gemaakt van waardevolle hulpbronnen zoals water, energie en voedingsstoffen.

Vegepolys Valley: een sterk kennis- en innovatiecluster

Dit internationale cluster heeft sterke wortels in de 4 Franse regio's van Auvergne-Rhône-Alpes, Bretagne, Centre-Val de Loire en Pays de la Loire. Het werd opgericht om up- en downstream de stakeholders vanuit de hele waardeketen samen te brengen. Het cluster kent nu meer dan 600 leden, variërend van telers en onderzoeksinstellingen tot opleidingsinstituten. Zij werken gezamenlijk aan 7 innovatiestromen om tot een competitief landbouwmodel te komen, met kwalitatief hoogstaande en steeds gezondere productie, voor zowel mens als milieu.

Greenport West-Holland en Vegepolys Valley werken bilateraal nauw samen en organiseren regelmatig uitwisselingen, sinds de ondertekening van een Memorandum of Understanding in 2019. Bijvoorbeeld tijdens de Greentech in Amsterdam, maar ook op Europees niveau binnen het Europese Plant InterCluster.

WUR en INRAE trekken samen op in het kader van Frans-Nederlands Innovatiepact

Voor wetenschappelijk onderzoek zijn er al de nodige EU-programma ’s die samenwerking bevorderen en financieren. En innovatie gaat verder dan wetenschappelijk onderzoek. De WUR (Wageningen University & Research) en zijn Franse evenknie INRAE (National Research Institute for Agriculture, Food and the Environment) hebben een overeenkomst getekend waarin ze ondubbelzinnig verklaren zich te willen inzetten voor de doelen van het Frans-Nederlandse innovatiepact, dat werd getekend tijdens het staatsbezoek van president Macron op 11 en 12 april in Nederland.

Lees meer hierover: Frankrijk: innovatiepact met Nederland getekend | Nieuwsbericht | Agroberichten Buitenland