Seminar over kansen in de cacao- en tuinbouwsector in Ivoorkust

Heeft u interesse in zakendoen in Ivoorkust en werkt u in de cacao- of tuinbouwsector? Ontdek de kansen voor uw sector in Ivoorkust tijdens het seminar op 23 maart dat in Den Haag plaatsvindt.

Veel overeenkomsten

Ivoorkust en Nederland kunnen elkaar op veel gebieden vinden. Eén daarvan is chocolade; Ivoorkust is 's werelds grootste producent en exporteur van cacaobonen. Nederland is de grootste importeur van cacaobonen en in Nederland ligt een van de grootste verwerkingsplaatsen voor cacao ter wereld.

Een ander gebied is de tuinbouw. Ivoorkust heeft de kans om zelfvoorzienend te worden in groenteproductie. Dit biedt ook een zakelijke kans voor Nederlandse bedrijven, die de kennis hebben om hier op een duurzame manier aan bij te dragen. 

Combi-tracks

De Nederlandse ambassade in Ivoorkust heeft deze 2 belangrijke sectoren uitgekozen om 'combi-tracks' voor te ontwikkelen: HortiNord en Orange CocoaPro. Een combi-track is een aanpak die handel en ontwikkelingssamenwerking combineert. Hierin staat ook een maatschappelijke uitdaging centraal, waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen met hun inzet aan meewerken. Zo kunnen Nederlandse bedrijven zakelijke kansen in het buitenland benutten, en dragen zij tegelijk bij aan duurzame banen en kennisoverdracht. U hoort hier tijdens het seminar meer over.

Voor wie

Het seminar is bedoeld voor bedrijven en organisaties die:

  • interesse hebben in Ivoorkust;
  • in de cacao- of tuinbouwsector actief zijn;
  • willen samenwerken in de combi-tracks HortiNord of Orange CocoaPro.

Programma

Tijdens het seminar worden de uitkomsten van de marktonderzoeken 'Cacao: Post-Harvesting Handling Mapping Côte d’Ivoire' en 'Horti: Scoping Study Vegetables Sector Northern Côte d’Ivoire' aan u gepresenteerd. De ambassade heeft deze onderzoeken samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laten uitvoeren.

Donderdag 23 maart

  • 14:00 – 14:30 uur: Inloop en registratie
  • 14:30 – 14:45 uur: Opening door Nederlandse ambassadeur voor Ivoorkust Yvette Daoud
  • 14:45 – 15:00 uur: Steun van RVO, hoe kan RVO u helpen?
  • 15:00 – 16:30 uur: Keuzesessie Tuinbouw. Met presentatie van de marktstudie en de combi-track HortiNord
  • 15:00 – 16:30 uur: Keuzesessie Cacao. Met presentatie van de marktstudie en de combi-track Orange CocoaPro
  • 16:30 uur: Einde programma
  • 16:30 – 17:00 uur: Netwerkborrel

Over de Ivoriaanse tuinbouwsector

Ivoorkust wil onafhankelijker worden in voedselproductie. Er wordt op dit moment veel groente geïmporteerd uit buurlanden van Ivoorkust. Hierdoor is het voedselsysteem in Ivoorkust kwetsbaar. Daarom wil het land groente vaker lokaal gaan produceren. Nederlandse ondernemingen en kennisinstellingen bieden oplossingen die belangrijk zijn om deze uitdaging aan te gaan.

De combi-track HortiNord heeft als doel om, met behulp van Nederlandse kennis en technologie, de ontwikkeling van de tuinbouwsector aan te moedigen. Hierbij worden kenniscentra ontwikkeld in de buurt van de steden Yamoussoukro en Korhogo, in het noordelijke deel van Ivoorkust. Daar is het klimaat geschikter voor de tuinbouw. In de kenniscentra worden jonge ondernemers opgeleid, om zo de werkgelegenheid en lokale, duurzame productie te verbeteren. Ook zijn de centra bedoeld om betrokkenheid en investeringen van Nederlandse bedrijven in de tuinbouwsector van Ivoorkust te vergroten.

Over de Ivoriaanse cacaosector

De wereldwijde vraag naar cacao groeit. Hierdoor komt er steeds meer belangstelling voor cacaobonen uit Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. Daarom wil Ivoorkust vóór 2030 tot 100% meer cacaobonen kunnen verwerken, om zo beter op de wereldmarkt aan te sluiten. Door deze ontwikkelingen komt er meer ruimte voor internationale partners om te investeren in lokale productie. Het vergroot ook de vraag naar Nederlandse innovatie en kennis in Ivoorkust.

De combi-track Orange CocoaPro heeft als doel om (kleinschalige) lokale cacaoverwerking aan te moedigen. Hierbij is er aandacht voor leefbare lonen, de inzetbaarheid van jongeren en vrouwen, en circulaire productie.

Aanmelden en registratie

U kunt zich via deze link aanmelden voor het seminar over kansen in de cacao- & tuinbouwsector.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit seminar? Neem dan contact op met: 

Alwin Quispel, Business Development Advisor Côte d’Ivoire
E: alwin.quispel@rvo.nl
T: +31 6 1545 8428 

Elena Bindels, Private Sector Development Coach Côte d’Ivoire
E: elena.bindels@rvo.nl
T: +31 6 5549 3933