Frankrijk : show time op grootste agrarische beurs SIA

De alom bekende agrarische beurs Salon International de l’Agriculture (SIA), opende op 25 februari haar deuren. Dit jaar is Ovalie, een prachtige koe van het ras Salers, de levende mascotte van de beurs. In de zeven hallen van het Parc des Exposition Porte de Versailles in Parijs is er van alles te zien, te horen, te proeven, te kopen en te aaien. Deze beurs, waar ieder jaar honderdduizenden bezoekers uit alle leeftijdscategorieën op af komen, is ook the place to be voor de hele Franse politiek.

Een week vullend programma

De 59e editie van de International Agricultural Show (SIA) vindt plaats van 25 februari tot 5 maart 2023. Sinds 1964 wordt deze beurs georganiseerd in het expositiecentrum Porte de Versailles in het zuiden van Parijs. Met uitzondering van het jaar 2021, wegens de coronapandemie.

Er zijn niet alleen allerhande exposanten uit alle Franse regio’s en diverse landen aanwezig op de beurs, maar er worden ook wedstrijden georganiseerd en er worden veel rondetafels, discussies en debatten gehouden.

Een show met een hoog politiek gehalte

De editie van 2022 was uniek: het was het eerste grote evenement na Covid in 2019 en trok meer dan 500.000 bezoekers waarvan velen eindelijk weer een event zonder mondkapje bezochten. De show begon vorig jaar bijna de dag nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. President Macron bracht een bliksembezoek van slechts anderhalf uur, wat schril afstak bij het gebruikelijke dagvullende bezoek dat Franse staatshoofden aan de beurs brengen.

Vooral omdat Oekraïne en Rusland leidende landbouwproducenten zijn, werd het begrip "voedselsoevereiniteit" benadrukt door de grote, met name graan-, producenten vanwege de risico’s van uitputting van de wereldvoorraad van tarwe en andere zaden.

Sindsdien heeft Frankrijk een ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit.

Grootste zorgen betreffen oorlog in de Oekraïne en inflatie

Franse boeren hebben ondanks alles een goed jaar 2022 gehad, met mooie winsten, zie ons eerdere artikel Economische resultaten 2022 voor de Franse landbouwsector positief, situatie per sector verschillend | Nieuwsbericht | Agroberichten Buitenland.

Echter, de editie 2023 vindt plaats in een context gekenmerkt door hoge inflatie, wat zijn weerslag heeft op de Franse landbouwsector.

Het conflict heeft de prijzen van voedsel voor landbouwhuisdieren doen stijgen, maar ook van de energie die gebruikt wordt om de gebouwen waarin ze gehuisvest zijn. Of om kassen te verwarmen, maïs te drogen, appels of witlof te koelen... De oorlog heeft ook de spanningen over de koopkracht nieuw leven ingeblazen , met voedselprijzen die in een jaar tijd met 12% zijn gestegen.

De grootste landbouwunie FNSEA laat geen kans onbenut om erop aan te dringen dat boeren de middelen moeten hebben om in grote hoeveelheden te kunnen produceren, met minder milieubeperkingen, waterreserves om gewassen te irrigeren en pesticiden indien nodig.

Prijsonderhandelingen

De show valt ook samen met het einde van de jaarlijkse onderhandelingen, op 1 maart, tussen supermarkten en hun leveranciers, die fors duurder willen verkopen om de stijging van hun eigen kosten op te vangen. In deze confrontatie staat de meerderheidsvakbond FNSEA aan de kant van de industriëlen - die grondstoffen kopen van boeren.

Gealarmeerd door de daling van bepaalde nationale producties (rundvlees, varkensvlees, groenten) en de daarmee gepaard gaande stijging van de invoer, bevestigde de voorzitter van de FNSEA, Christiane Lambert, afgelopen dinsdag tijdens een persconferentie "de fataliteit van de achteruitgang " te weigeren.

‘Praten over voedselsoevereiniteit is goed, maar de beslissingen nemen die het mogelijk maken om het te bereiken en vooral om te voorkomen dat we achteruit gaan, is veel beter’, vervolgde Christiane Lambert.

Financiële middelen voor waterreservoirs?

De kwestie van budgetten die moeten worden gemobiliseerd om boeren te helpen bij het financieren van de aanleg van waterreserves om gewassen te irrigeren, is zaterdag 25 februari behandeld door Emmanuel Macron, zei minister van Landbouw Marc Fesneau tegen journalisten. Volgens hem zullen tegen juni 2023 zestig nieuwe projecten voor waterbouwkundige werken in de landbouw "in opdracht" worden gegeven.

Een beurs van groot politiek belang

De Salon International de l’Agriculture is dé gelegenheid voor politici van alle politieke kleuren, van Marine le Pen van extreemrechts tot en met Fabien Roussel van de PCF, en alles daartussen, om een bezoek aan de beurs te brengen om uit te stralen dat ze het platteland en de landbouw belangrijk vinden en er trots op zijn.

Op deze grootse beurs worden allerhande afspraken en deals gesloten, vaak officieel. 

De pers is goed vertegenwoordigd en gedurende de hele week is er een studio van de radio ingericht, van waaruit live wordt uitgezonden. 

FranceAgriMer onderzoekt afzetmogelijkheden in Nederland

FranceAgriMer, de Franse Nationale instelling van landbouwproducten en -bedrijven, betaalorganisme van Europese en nationale fondsen, organiseert tijdens de SIA beurs een conferentie over de marktkansen voor Franse landbouwproducten en voedingsmiddelen in Nederland.

De de firma OCO Global zal de eerste resultaten van het FranceAgriMer-onderzoek naar de Nederlandse markt presenteren:

• Verbruikstrends;

• Functioneren en actoren van de agrovoedingsindustrie in Nederland;

• Distributiecircuits en actoren;

• Weder export van Franse producten door Nederlandse spelers;

• Franse positionering in vergelijking met zijn concurrenten...

Aansluitend zal Martijn Weijtens, Landbouwraad bij de Nederlandse Ambassade in Parijs, reflecteren op deze bevindingen.

Bijna 4.000 dieren op de beurs

Volgens jaarlijks ritueel zal de dag voorafgaand aan de beursopening de muze van de show in Parijs arriveren. Dit jaar heet zij Ovalie, een koe van het Salers-ras en is zij vergezeld van haar tweeling, Utopie en Utopia, geboren in januari van dit jaar.

Daarnaast zullen nog bijna 4.000 dieren - schapen, varkens, paarden, konijnen... - vanuit hun strooisel de menigte gadeslaan. De kippen zijn dit jaar niet van de partij, vanwege de vogelgriep.