Britse overheid gaat de strijd aan tegen plastic

De afgelopen maanden heeft de Britse overheid verschillende maatregelen aangekondigd om plastic vervuiling tegen te gaan. Zo is er een verbod op wegwerpplastic aangekondigd, wordt gewerkt aan een statiegeldregeling (deposit return scheme), is er een belasting (plastic packaging tax) ingevoerd voor bedrijven die in de laatste 12 maanden meer dan 10 ton aan plastic verpakking hebben geproduceerd of geïmporteerd en moeten bedrijven met een omzet van meer dan 1 miljoen, die 25 ton of meer aan verpakkingsmateriaal gebruiken hierover gaan rapporteren en aan de hand van hun verbruik een vergoeding gaan betalen aan de lokale milieuautoriteit (environmental regulator). Dit kan mogelijk ook voor Nederlandse bedrijven extra verantwoordelijkheden en kosten opleveren.

Plastic waste products

Verbod op wegwerpplastic

Vanaf oktober 2023 komt er een verbod op een grote verscheidenheid aan producten van plastic voor eenmalig gebruik, waaronder plastic borden, schalen, kommen, bestek, ballonstokken en bekers en voedselcontainers gemaakt van bepaalde soorten polystyreen. Volgens schattingen worden in Engeland alleen al 2,7 miljard stuks bestek en 721 miljoen borden voor eenmalig gebruik weggegooid, waarvan slechts 10% wordt gerecycled. Vanaf oktober 2023 mogen deze producten niet meer worden verkocht, zowel in supermarkten en detailhandel als door afhaalrestaurants en de horeca. Sinds 1 oktober 2020 was er al een verbod op plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes.

Statiegeldregeling voor Engeland, Wales en Noord-Ierland stap dichterbij

De Britse minister voor milieuzaken, Rebecca Pow, heeft afgelopen week aangekondigd dat de overheid van plan is een statiegeldregeling in te voeren voor blikjes en plastic flessen. De aankondiging komt na een consultatie die in 2021 is uitgevoerd waarin er veel steun kwam voor de plannen. De regeling wordt in 2025 ingevoerd in Engeland, Wales en Noord-Ierland (Schotland heeft een eigen statiegeldregeling) en moet, 3 jaar na implementatie, zorgen voor een reductie van 85% in het aantal blikjes en plastic flessen dat in het zwerfaval terechtkomt. 
Brancheorganisaties zijn het eens met de noodzaak van een statiegeldregeling, met als doel een meer circulaire, energie-neutrale economie, maar maken zich zorgen over de financiële gevolgen van de statiegeldregeling voor (kleinere) ondernemers (zoals de kosten voor het installeren van emballageautomaten en de extra benodigde ruimte en administratie om de regeling uit te voeren). Milieugroeperingen bekritiseren de regeling voor het niet opnemen van glas in de statiegeldregeling. 
 

Verpakkingsbelasting en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

In april 2022 heeft de regering een verpakkingsbelasting geïmplementeerd, waarin bedrijven die meer dan 10 ton plastic verpakking produceren of importeren £200 per ton belasting moeten betalen als deze plastic verpakking minder dan 30% gerecycled plastic bevat. Het doel van deze belasting is om bedrijven te motiveren om meer gerecycled plastic te gebruiken om zo uiteindelijk te bewerkstelligen dat minder plastic wordt verbrand of op de vuilnisbelt terechtkomt. De definitie voor plastic verpakking die voor de belasting wordt gebruikt is verpakking dat voor het grootste deel van het totale gewicht bestaat uit plastic. Ook geïmporteerd plastic verpakkingsmateriaal is onderhevig aan de belasting, ongeacht of de verpakking gevuld of ongevuld is.

Naast de verpakkingsbelasting geldt sinds 1 januari 2023 ook de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (extended producer responsibility). Dit betekent dat producenten of importeurs van verpakkingsmateriaal (gevuld of ongevuld en niet gelimteerd tot enkel plastic) data moeten gaan bijhouden over hoeveel verpakkingsmateriaal ze hebben gebruikt. De nieuwe regels gelden voor bedrijven met een omzet van minimaal £1 miljoen die verantwoordelijk zijn voor minimaal 25 ton aan verpakkingsmateriaal per kalenderjaar. Waar een bedrijf precies aan moet voldoen (inclusief de hoogte van mogelijke gerelateerde vergoedingen die moeten worden betaald) hangt af van de grootte van het bedrijf, de jaarlijkse omzet en de hoeveelheid aan verpakkingsmateriaal dat het bedrijf in een kalenderjaar gebruikt. De Britse overheid heeft een online check service in het leven geroepen waar bedrijven kunnen controleren of ze moeten voldoen aan de nieuwe regelgeving.
Deze regelgeving, zowel de plastic verpakkingsbelasting als de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, zijn ook van toepassing op Nederlandse bedrijven die zelf als importeur opereren in het VK, die onderdeel zijn van een groep of een dochteronderneming hebben in het VK.