EU Handelsmissie naar Japan: aanmelding mogelijk tot 31 januari 2023

EU Landbouwcommissaris Wojciechowski brengt van 2 tot en met 6 juli 2023 een bezoek aan Japan en neemt daarbij een delegatie mee van maximaal 80 vertegenwoordigers van Europese bedrijven en producentenorganisaties actief in de agrofood sector. Geïnteresseerde bedrijven en organisaties die actief zijn in één van de sleutelsectoren onder het vrijhandelsakkoord van de EU met Japan kunnen zich aanmelden bij de Europese Commissie. Voor een evenwichtige samenstelling van de handelsdelegatie zal een selectie worden gemaakt op basis van product en herkomst. Daarbij genieten MKB-bedrijven die nog niet op de Japanse markt actief zijn en/of nog niet eerder aan dit soort EU-projecten hebben deelgenomen de voorkeur, onder voorwaarde dat zij wel over afdoende export potentieel beschikken.

Wojciechowski brengt een bezoek aan Japan voor high level gesprekken over diverse aspecten van het vrijhandelsakkoord, mondiale voedselzekerheid, de EU Green Deal en Van Boer tot Bord Strategie, en de inspanningen voor innovatie voor de transitie naar duurzame landbouw- en voedselsystemen. Naast het officiële programma worden voor de meereizende handelsdelegatie diverse promotieactiviteiten georganiseerd, zoals seminars over de karakteristieken van de lokale markt en consumenten trends en bezoeken aan supermarkten en andere bedrijven. Ook zal er gelegenheid tot netwerken zijn. Leden van de delegatie worden geacht het hele programma te volgen.

De handelsmissie richt zich met name op Europese bedrijven actief in de sectoren vlees (rund-, varkens- en pluimveevlees), zuivelproducten, groenten en fruit, verwerkte producten en dranken (wijn, bier en gedistilleerd). Dit zijn de sectoren met het meeste potentieel om van het vrijhandelsverdrag met Japan te profiteren. Ook biologische bedrijven zijn welkom. De handelsdelegatie bestaat officieel uit één vertegenwoordiger op seniorniveau per bedrijf (andere vertegenwoordigers kunnen meereizen maar mogelijk niet aan het officiële programma deelnemen). Kosten van reis en verblijf zijn voor eigen rekening.  

Aanmelding

In lijn met Nederlands beleid worden vrouwelijke ondernemers van harte aangemoedigd zich voor deze missie aan te melden. 

Aanmelding kan uitsluitend via invulling van volgend aanvraagformulier:
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/6cfef99a-3d60-d26a-4568-1ac79e834137

Formele aankondiging handelsmissie door de Europese Commissie (DG AGRI):
https://agriculture.ec.europa.eu/events/agri-food-business-mission-japan-2023-07-02_en