Handelsmissie water Mexico: aandacht voor alle waterthema's

Bent u actief in de watersector? En bent u nieuwsgierig naar de marktmogelijkheden in Mexico? Neem dan van 5 tot en met 9 september 2022 deel aan de handelsmissie naar Mexico-Stad en enkele deelstaten in Mexico. Special Water Envoy Henk Ovink begeleidt deze handelsmissie. Ga mee en lever een bijdrage aan de verandering van deze belangrijke sector.

Mexico is wereldwijd een erg interessante markt voor investeringen. Dit komt onder andere door:

 • de grootte van het land en nabijheid tot de VS-markt;
 • veel vrijhandelsakkoorden;
 • een stabiele macro-economie;
 • een grote en groeiende binnenlandse consumentenmarkt;
 • steeds beter (hoog)geschoolde arbeidskrachten.
Mexico en water

Kansen in de Mexicaanse watersector

Beleidsmakers in Mexico kijken op dit moment naar de relatie tussen water, energie en landgebruik. Hoe kan het beschikbare water beter worden benut en verdeeld? Uiteindelijk moeten alle personen en organisaties toegang hebben tot schoon water en aangesloten worden op waterzuivering.

Er zijn slimme oplossingen nodig in het watergebruik voor de land- en tuinbouw. Dit moet de waterproblemen in Mexico het hoofd bieden: 70% van het waterverbruik komt namelijk voor rekening van deze sector.

Mexico biedt dus veel mogelijkheden voor Nederlandse organisaties die gespecialiseerd zijn in waterconsultancy, research en watertechnologie.

Voor wie?

Deze handelsmissie is voor Nederlandse ondernemers en andere organisaties die actief zijn in de watersector en geïnteresseerd zijn in zakendoen in Mexico. U bent bezig met thema's zoals:

 • waterbeheersing,
 • drinkwater,
 • afvalwaterbehandeling,
 • waterzuivering,
 • 'nature based solutions',
 • water voor land- en tuinbouw (inclusief on-farm watertechnologie, irrigatie, waterbehandeling en -sanering, specifieke gewas- of veeteeltgerelateerde waterthema's, bodemherstel en regeneratie).

Mexico is een groot land en biedt veel mogelijkheden voor Nederlandse waterbedrijven. Deze missie richt zich op belangrijke stakeholders in de watersector. U krijgt de mogelijkheid om regio's te bezoeken die een relatie hebben met thema's die u belangrijk vindt.

Geef bij het aanmelden voor deze missie aan welke watergerelateerde thema's u interessant vindt. Wij maken voor u een programma dat past binnen deze thema's.

Waarom meedoen? 

 • De aandacht voor waterbehandelings- en waterrecyclingtechnologieën neemt toe. Deelstaten zoals Nuevo León, Jalisco, Sinaloa en Guanajuato, tonen al interesse in Nederlandse oplossingen. 
 • Vanwege 'non-revenue' water (NRW) eisen Mexicaanse water-nutsbedrijven studies die waterverliezen voorkomen en zorgen voor een beter watermanagement. 
 • De infrastructuur van drinkwatervoorzieningen is verouderd en het onderhoud is gebrekkig. Dit geldt ook voor de rioleringssystemen. Vervanging is hier hard nodig. 
 • Voor 'resource planning' kan software – samen met 'remote sensing' – geschikte oplossingen leveren voor problemen met water. 
 • Door de extreme droogte van de afgelopen jaren, is waterefficiëntie in de landbouw noodzakelijk. Er is dringend behoefte aan oplossingen in de droge gebieden van Mexico. 

Ga mee en:

 • bekijk de marktmogelijkheden in de Mexicaanse watersector;
 • ontmoet high-level stakeholders onder leiding van onze Special Water Envoy Henk Ovink;
 • neem deel aan 'tailor-made' matchmaking;
 • bezoek projecten, producenten en autoriteiten in diverse deelstaten;
 • ontmoet mogelijke klanten;
 • bezoek de grootste waterbeurs in Mexico: Aquatech Mexico (Mexico-Stad);
 • breid uw commerciële mogelijkheden uit met een stand in het Netherlands Pavilion op Aquatech Mexico (optioneel);
 • presenteer uw oplossingen aan een specialistisch publiek op de Aqua stage van Aquatech Mexico.

Programma

Aankomst in Mexico-Stad (zondag 4 september) – Vertrek van Mexico-Stad (zaterdag 10 september).

Een gedetailleerd programma is beschikbaar na registratie. Of stuur een e-mail naar een van de contactpersonen voor deze missie.

Activiteiten tijdens de watermissie Toelichting
•Welkomstbijeenkomst ambassadeur Openingsbijeenkomst op de ambassade: u krijgt toelichting op het programma en maakt kennis met de andere deelnemers. Alle deelnemers geven een korte pitch.  
Bezoek natuurgebied Xochimilco Dit natuurgebied is gelegen in het zuidelijk deel van Mexico-Stad. Hier regelt men bij extreme regenval de opvang, opslag en verdeling van water voor een groot deel van Mexico-Stad. Dit gaat op een natuurlijke (nature based) manier.

Oorspronkelijk is Xochimilco een traditioneel landbouwgebied; in 2018 door de FAO erkend als werelderfgoed landbouwsysteem. Dit aantrekkelijke gebied laat de mogelijkheid zien tot nature based solutions en de nexus water-biodiversity-food. 

Ontmoeting  Mexicaanse ministerie van Economie U maakt kennis met het Mexicaanse investeringsklimaat en investeringsmechanismen. 
Ontmoeting  Mexicaanse Water Commissie (CONAGUA)  CONAGUA is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de invoering van het Mexicaanse waterbeleid. Het is dé overheidsinstantie voor waterrechten, -vergunningen en -contracten. U krijgt informatie over CONGAUA's sleutelprojecten en over het nieuwe beleidskader dat voortkomt uit het nationale NOM-001.
Bezoek Aquatech Mexico (Centro Citibanamex)  RAI Amsterdam en Tarsus organiseren de Aquatech Mexico beurs. Op de beurs ontmoet u high-level officials. Henk Ovink presenteert als keynotespreker, Nederland en haar watersector.
Tijdens de Aquatech woont u conferenties bij over waterontwikkeling in stedelijke en landelijke gebieden. Het is mogelijk om uw organisatie en uw oplossingen te presenteren op de Aqua-stage. 
Daarnaast bent u aanwezig bij de opening van het Nederland paviljoen. 
Sessie financiering voor waterprojecten - Bridging the gap  Rondetafel met Mexicaanse sleutelorganisaties voor projectfinanciering. U kunt vragen stellen en cases voorleggen. De Mexicaanse Nationale Bank, de Interamerican Development Bank en Nederlandse financiële instellingen zijn bij deze sessie aanwezig. Henk Ovink modereert de sessie. 
Tailor-made matchmaking met publieke en private organisaties  U neemt tijdens de missie deel aan matchmaking met mogelijke partners of klanten (publiek en privaat).  Dit is gebaseerd op uw eigen behoefte.
Bezoek deelstaten Afhankelijk van uw focus bezoekt u 2 staten in Mexico.  U kiest voor een 'urban track' of voor een 'agriculture track'.
a) Urban track Nuevo Leon 
Nuevo Leon is een van de meest geïndustrialiseerde gebieden van Mexico, met bedrijven als Heineken, Philips, Alfa en FEMSA. De hele staat heeft een hoge mate van waterstress. Er loopt een onderzoek naar de aanvoer van water van ergens anders. In Nuevo Leon ontmoet u de Water Authority of Monterrey. U bezoekt waterbehandelingsinstallaties en doet mee aan een rondetafel over waterschaarste bij de Tec de Monterrey University. U bezoekt netwerkbijeenkomsten. Henk Ovink begeleidt de missie naar deze staat.
 
Jalisco
Guadalajara is de hoofdstad van Jalisco en een van de grootste steden in het land. Jalisco ligt aan het grootste meer van Mexico. Dit meer is de hoofdbron van water voor Jalisco en omliggende staten, maar kampt met ernstige vervuilingsproblemen. U bezoekt het gebied en hoort over de uitdagingen waarmee men hier te  maken heeft. 
U ontmoet de overheden van de staat Jalisco en van de stad Guadalajara en u bespreekt de watercyclus: van waterpompen tot zuivering. Jalisco werkt op dit moment al met 2 Nederlandse bedrijven. 
b) Landbouw track Sinaloa
Sinaloa is Mexico's op 2 na grootste landbouwstaat en de op één na grootste  exporteur van landbouwproducten. Landbouw neemt 12% van haar economie in. Sinaloa heeft de grootste oppervlakte aan beschermde tuinbouw. Het is Mexico's grootste producent van mais, tomaten, komkommers, kikkererwten, aubergines en sesamzaad. 
 
Guanajuato
De staat Guanajuato is een andere landbouw-hotspot. Het ligt in de explosief groeiende en belangrijke landbouwregio Central Bajío. Guanajuato is een grote producent van agave, sorghum en mais. Deze staat is belangrijk in het telen van exportproducten zoals: broccoli, sla, tomaten en bloemkool. 
 
Sinaloa en Guanajuato lijden allebei onder toenemende droogte en vervuiling. Dit biedt mogelijkheden voor watermangement-technologie en waterefficiëntie bij de landbouwproducten. U sluit aan bij rondetafeldiscussies over wateronderwerpen in de landbouwsector. U bezoekt landbouwproducenten en doet mee aan netwerkbijeenkomsten.

Deelname en kosten

Meld u aan voor deze missie. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 15 juli 2022. De voertaal is Engels. Waar het nodig is krijgt u een Spaanse vertaling (en andersom).

Deelname kost € 500 exclusief btw per bedrijf (maximaal 2 deelnemers). Bij meer dan 2 deelnemers betaalt u € 250 exclusief btw per extra deelnemer. De prijs is inclusief deelname aan de collectieve programmaonderdelen, collectief lokaal vervoer (exclusief vliegvervoer) en lokale ondersteuning door de organisatie.  Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. De organisatie is niet verantwoordelijk voor eventuele annuleringskosten.

De organisatie Handelsroute.nl biedt een reisarrangement aan met hotels en vluchten. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het boeken van hun reis en accommodatie. Transport van en naar de luchthaven wordt door de ambassade verzorgd op de data van aankomst en vertrek.   

Vragen?

Heeft u algemene vragen over de missie? Neem contact op met: 

Jessie Brockhoff, Handelsroute Team
E: jessie@handelsroute.nl 

Heeft u inhoudelijke vragen over de missie? Neem contact op met: 

Paulina Coronel, Senior Water Advisor, Nederlandse ambassade in Mexico 
E: paulina.coronelromo@minbuza.nl 

Heeft u specifieke vragen over het landbouw- en watergerelateerde programma? Neem contact op met: 

Frank Hoogendoorn, landbouwadviseur, Nederlandse ambassade in Mexico
E: frank.hoogendoorn@minbuza.nl

Organisatie

Deze handelsmissie wordt georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Mexico, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Handelsroute.nl. Betrokken ministeries zijn het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en het ministerie van  Infrastructuur en Waterstaat. 

COVID-19-Clausule

De organisatie neemt 6-8 weken van tevoren een besluit over het doorgaan van deze handelsmissie, op basis van het dan geldende reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en voor in Mexico dan geldende inreisregelgeving en de situatie ter plaatse. Deelnemers worden hierover meteen geïnformeerd. Bij uitstel of annulering worden geen deelnemerskosten in rekening gebracht.

Ook na een besluit om de missie te laten doorgaan, behoudt de organisatie zich het recht voor om de handelsmissie – ingeval van onvoorziene omstandigheden – alsnog te annuleren. Uiteraard worden ook dan geen deelnemerskosten in rekening gebracht. Als de missie als gevolg van de ontwikkeling van COVID-19 wordt geannuleerd of uitgesteld, is RVO niet verantwoordelijk voor de kosten die de deelnemers hebben gemaakt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd.