Olympisch kampioene Nao Kodaira ontvangt eigen “Kodaira” lelies

Op 30 mei jl. vond de uitreikingsceremonie van de lelie “Kodaira” plaats op de Residentie van de Nederlandse Ambassadeur in Japan. “Kodaira” is een nieuwe leliesoort die in oktober 2020 door de Ambassadeur is vernoemd naar de eerste Japanse Olympische gouden medaillewinnares bij het hardrijden op de schaats, Nao Kodaira. 

Ter viering van de start van de verkoop van Kodaira-lelies in Japan in mei dit jaar, had Denise Lutz, Landbouwraad, namens de Nederlandse Ambassadeur Peter van der Vliet, de eer de schaatsster, haar ouders en haar manager op de Residentie te mogen ontvangen om haar een mand met leliebollen en een boeket van de bloemen te overhandigen.

De nieuwe leliesoort is naar de Japanse topatlete vernoemd vanuit de wens dat deze helderoranje lelie een symbool van hoop zou worden. Toen het dagelijks leven als gevolg van de coronapandemie een flinke klap kreeg, staken de geweldige prestaties van Nao Kodaira, waaronder het winnen van de zilveren medaille op de 1000 meter en de gouden medaille op de 500 meter voor dames op de Olympische Spelen in PyeongChang, niet alleen de mensen van Japan een hart onder de riem, maar ook die in Nederland, waar zij twee jaar woonde en trainde onder begeleiding van coach Marianne Timmer.
 

Mw. Nao Kodaira ontvangt een mand met Kodaira leliebollen van Denise Lutz, Landbouwraad in Japan (foto: Keita Sawa)

Toespraak van Mw. Kodaira

Na de ontvangst van de Kodaira bollen en het boeket hield Nao Kodaira een hartverwarmende toespraak in het Japans en ook Nederlands!!

"Ik ben zeer vereerd dat aan deze helder oranje lelie de naam "Kodaira" is gegeven.
Ik heb gehoord dat het 11 jaar duurt voordat een nieuwe leliesoort op de markt kan worden gebracht.

Het kostte mij ook veel tijd om kampioen te worden nadat ik als lid van het Japanse team het wereldtoneel had betreden.

Ik denk dat als ik mijn eigen weg naar de top vergelijk met de ontwikkeling van de lelie, beide trajecten veel moeite en vindingrijkheid hebben gekost.Met het doel voor ogen om een nog betere bloem te kweken, denk ik dat meer dan wat dan ook het doorzettingsvermogen om niet op te geven bij tegenslag het bloeien van de bloem "Kodaira" mogelijk heeft gemaakt.

Ik hoop dat deze lelie een brug zal vormen tussen Nederland en Japan, de harten van veel mensen zal verwarmen en hen de moed zal geven om door te zetten.

Hartelijk bedankt voor de mooie bloemen."

Omdat de schaatsster op 26 mei jarig was, werd haar ook een verjaardagsboeket geschonken en is ze door de aanwezigen uit volle borst toegezongen.  Zo’n 25 aanwezigen uit de bloembollensector, w.o. de Japanse kwekers van deze nieuwe leliesoort waren getuige van de ceremonie. De kwekers prezen de sterke eigenschappen van de leliesoort, gelijk aan die van de schaatsster.

Lily Promotion Japan, de brancheorganisatie ter promotie van de verkoop van Nederlandse leliebloembollen en -snijbloemen, gaf aan voor het volgende jaar 75.000 Kodaira bollen te kweken voor 5 landen (Nederland en Japan, maar ook voor Mexico, Italië en Vietnam; waar ook als proef lelies van de variëteiten LA worden geproduceerd. De lelie “Kodaira” wordt zo wereldberoemd, net als de befaamde schaatsster aan wie ze haar naam ontleent.

Nao Kodaira heeft reeds bekend gemaakt in oktober dit jaar haar carrière als topschaatsster te zullen beëindigen.

Ambassadeur Peter van der Vliet, die helaas de plechtigheid niet kon bijwonen, heeft een speciale boodschap voor haar door laten geven:

Ik heb uw bekendmaking over het stoppen met het schaatsen in oktober met gemengde gevoelens ontvangen, omdat ik veel schaats en ik een grote schaatsfan ben, en ik u dus graag zo lang mogelijk had zien racen. Aan de andere kant wil ik ook uw moed prijzen dat u de moeilijke beslissing hebt durven nemen om een einde te maken aan uw professionele schaatscarrière, iets wat u met al uw kracht en al uw energie hebt nagestreefd. Ik wens u veel succes en geluk voor uw laatste races, en ook natuurlijk voor in uw leven buiten de ijsbaan.

We willen Lily Promotion Japan hartelijk bedanken voor de prachtige bloemstukken en hun inzet die dit evenement samen met de Ambassade mogelijk heeft gemaakt.

Voor meer informatie over de doopceremonie van de Kodaira lelie (oktober 2020), klik hier.

Planten van "Kodaira" bollen: v.l.n.r.: de heer Masato Toyoshima, Lily Promotion Japan, Mw. Mitsuko Kodaira. Denise Lutz, Mw. Nao Kodaira, de heer Yasuhiko Kodaira en de heer Takashi Moriyama, Lily Promotion Japan (foto: Keita Sawa)
(foto: Keita Sawa)
Mw. Nao Kodaira met alle aanwezigen op het balkon van de Residentie van de Nederlandse Ambassadeur (foto: Keita Sawa)