'Agritech biedt kansen op samenwerking met VK'

De technologische ontwikkelingen in de Britse agrofoodsector gaan snel. Op het terrein van bijvoorbeeld robotica, kunstmatige intelligentie en precisielandbouw liggen mogelijkheden tot verdere samenwerking met Nederlandse partijen. Dat zegt landbouwadviseur Bas Harbers op de Nederlandse ambassade in Londen. Dit artikel maakt deel uit van een nieuwe serie over de landbouwadviseurs die een belangrijke rol spelen in het werk van LAN wereldwijd.

Bas Harbers
Bas Harbers

Harbers is onder de indruk van de agrarische innovaties in het Verenigd Koninkrijk. De Britten spreken zelf over de vierde landbouwrevolutie. Afgelopen jaren investeerde het landbouwteam veel tijd in de onderlinge relaties tussen Nederland en het VK. “Komend jaar gaan we de relaties verstevigen, bijvoorbeeld via netwerkevenementen, een beurspaviljoen en een bezoek van onze Britse relaties aan Nederland. Ik verwacht daar veel van.”

Landbouwteam op ambassade

Het landbouwteam op de ambassade in Londen bestaat uit landbouwraad Philip de Jong, Martijn Bergmans en Bas Harbers. Harbers is landbouwadviseur. Na zijn studie tropisch landgebruik aan de WUR werkte hij onder meer op een wetenschappelijk landbouwinstituut in Nigeria. Inmiddels is hij alweer 14 jaar actief in het landbouwteam in Londen. “Never a dull moment, de agrofoodsector staat nooit stil. De diversiteit in de voedselketen is enorm. Ik leer nog elke dag bij.”

'Het publieke landbouwdebat in het VK gaat voor een belangrijk deel over de impact van de landbouw op milieu, biodiversiteit en klimaat'

Wandelen in agrarisch landschap

Harbers woont met zijn gezin in de zogeheten forensenring rond de metropool Londen. “Precies de goede woonplek, the best of two worlds. Met het openbaar vervoer kost het weinig reistijd naar kantoor en ben je ook zo in het bruisende centrum met wereldberoemde kunstmusea. Ook het platteland is dichtbij. Ik vind het fantastisch om te wandelen in het afwisselende agrarische landschap met zijn rijke boerengeschiedenis.”

Is na 14 jaar de agrofoodsector nog steeds een interessant werkveld?

“Zeker! De sector produceert voedsel, de eerste levensvoorwaarde voor de mensheid. Het gaat dus echt ergens over. Energieprijzen, klimaat, biodiversiteit, Brexit; er is bijna altijd een link met de agrofoodsector. Juist die politieke dimensie van de landbouw interesseert mij. Wat dat betreft zit ik als landbouwadviseur nog steeds op de juiste plek.”

Wat is uw rol in het landbouwteam?

Werkbezoek bij vertical farm
Werkbezoek bij vertical farm

“Ik leg me toe op de landbouwpolitieke beleidsthema’s en marktontwikkelingen. De opbouw van het nationale landbouwbeleid na het vertrek van de VK uit de Europese Unie is daar een voorbeeld van. Ik analyseer de veranderingen en informeer onze collega’s in Den Haag daarover. Ook ben ik nauw betrokken bij het versterken van de relaties tussen overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties uit beide landen. Tijdens de coronapandemie hebben we dat vooral gedaan via webinars. Komend jaar gaan we daar zeker mee door, ook fysiek.”

Ongetwijfeld heeft de Brexit veel tijd en energie gevraagd

“Natuurlijk, daar zijn we als team al sinds 2016 mee bezig. De Brexit bepaalt nog steeds een groot deel van onze werkzaamheden. Vanaf 1 juli 2022 is er voor meer landbouwproducten en levensmiddelen een gezondheidscertificaat of fytosanitair certificaat nodig. Het is belangrijk dat bedrijven zich daarop goed voorbereiden. Daar hameren we dan ook op. Brexit heeft een forse wijziging in onze werkzaamheden betekend, ook in die van mij. Maakt het werk natuurlijk ook interessant.”

Het VK heeft nu een eigen nationaal landbouwbeleid. Wat is daarvan de kern?

“In Engeland verdwijnen de directe betalingen aan agrarische ondernemers stapsgewijs. Over 6 jaar zijn deze betalingen helemaal weg. Boeren in Engeland kunnen nog wel betalingen van de overheid ontvangen, maar daar moeten zij publieke diensten voor leveren. Je kunt dat vergelijken met de eco-regeling in het nieuwe GLB. Op basis van de resultaten van een aantal pilots worden de nieuwe betalingsregelingen ingevuld. Voor boeren in Engeland is een onzekere periode aangebroken. Ze weten dat de hectare-vergoedingen in 6 jaar verdwijnen, maar de nieuwe regelingen zijn nog niet in detail ingevuld. Hoe het landbouwbeleid in Schotland, Wales en Noord-Ierland de komende jaren gaat veranderen, moet deels nog worden besloten.”

Wat is een andere belangrijke trend in het VK?

Landbouwteam Londen Martijn Bergmans, Philip de Jong en Bas Harbers
Het landbouwteam op de ambassade in Londen bestaat uit landbouwraad Philip de Jong (midden), Bas Harbers en Martijn Bergmans.

“Het publieke landbouwdebat in het VK gaat voor een belangrijk deel over de impact van de landbouw op milieu, biodiversiteit en klimaat. De Britse overheid heeft voor het land een netto-nuldoelstelling vastgelegd voor 2050. De Britse boerenbond, de NFU, gaat verder. De NFU streeft naar klimaatneutraliteit van de sector in 2040. Hoe dan ook, de landbouw moet in beweging komen. En doet dat ook. De nieuwe regeling voor het leveren van milieudiensten en de innovaties in de agritech-sector brengen het vliegwiel verder in beweging. Nederlandse bedrijven kunnen hierbij een ondersteunende rol spelen. Bijvoorbeeld door levering van technologieën waardoor boeren preciezer en dus duurzamer kunnen werken.

Ik zie ook een trend bij consumenten. De vraag naar duurzaam geproduceerde levensmiddelen neemt toe. Daar liggen potentiële kansen voor producenten. Zeker als het verhaal achter het product goed voor het voetlicht wordt gebracht.”   

Wat zijn uw speerpunten komend jaar?

“Het koppelen van Nederlandse en Britse bedrijven en kennisinstellingen in de agritech-sector staat hoog op mijn agenda. Vanuit het landbouwteam proberen we een netwerk van betrokken partijen te vormen. Dat begint nu gestalte te krijgen. Verder organiseer ik komend jaar met Britse organisaties bijeenkomsten over nieuwe ontwikkelingen in de Nederlandse sector. Dat doen we al langer. Zo hebben we in 2018 een seminar gehouden over kringlooplandbouw. Mede daardoor staat Nederland hier op de kaart als land dat duurzame landbouw hoog in het vaandel heeft.”

Speciality & Fine Food Fair

Op 5 en 6 september 2022 vindt in Londen de Speciality & Fine Food Fair plaats. Op deze beurs krijgen winkeliers, chefs, importeurs, distributeurs, groothandelaren en retailers de kans om kennis te maken met meer dan 700 producenten en leveranciers van ambachtelijke producten. Na succesvolle deelnames in 2018, 2019 en 2021 organiseert de Nederlandse Ambassade in Londen dit jaar wederom een Nederlands Paviljoen op deze beurs. Mocht u geïnteresseerd zijn in deelname aan de Speciality & Fine Food Fair dan kunt u contact opnemen met het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Londen.

Contact

E-mail: lon-lnv@minbuza.nl
Telefoon: +44 20 7590 3279
Twitter: @AgriLondon