Nieuwe procedures voor export biologische producten naar Mexico - veelgestelde vragen

Sinds 1 januari 2022 controleert Mexico of producten die in Mexico als ‘biologisch’ worden verkocht, ook voldoen aan de voorwaarden die de Mexicaanse wet stelt voor biologische producten en zijn gecertificeerd met het Mexicaanse biologische kenmerk. Voor Nederlandse bedrijven die bijvoorbeeld biologische groentezaden of zuivelproducten als zodanig naar Mexico willen exporteren, betekent dit dus concreet dat het Europese bio-keurmerk vanaf 1 januari 2022 niet meer volstaat. Zij zullen moeten worden ge-hercertificeerd onder de Mexicaanse voorwaarden. Hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen hierover.

Bio Mexico
Beeld: ©Mexican Ministry of Agriculture (SADER)

Mogen producten die in Europa het Europese bio-keurmerk dragen ook als zodanig worden verkocht in Mexico?

Nee, producten die in Mexico als ‘biologisch’ worden verhandeld moeten voldoen aan de voorwaarden die de Mexicaanse wet op biologische producten stelt aan biologische producten. Een link naar deze wet, die stamt uit 2005, vindt u onder dit artikel.

Wat is er precies veranderd per 1 januari 2022?

Ook vóór 1 januari 2022 moesten producten die in Mexico als biologisch werden verhandeld voldoen aan de voorwaarden die de Mexicaanse wet stelt voor biologische producten. Hier werd echter niet op gecontroleerd. Sinds 1 januari 2022 wordt hier wél op gecontroleerd en gelden er specifieke procedures. Zo dient de importeur bij binnenkomst van de producten een certificaat en controledocument te overleggen, waarmee wordt aangetoond dat de desbetreffende producten aan de voorwaarden van de Mexicaanse wet op biologische producten voldoen. Beide documenten moeten zijn afgegeven door een biologische certificeringsinstantie die door SENASICA (‘de Mexicaanse NVWA’) is goedgekeurd, dan wel door een biologische certificeringsinstantie van een land waarmee Mexico een equivalentie-regeling voor biologische producten heeft.

Een link naar het bericht van 26 December 2020 in de Mexicaanse Staatskrant (Diario Oficial de la Federación), waarin dit wordt aangekondigd, vindt u onderaan dit artikel. In een tweede bericht van 16 juni 2021 (ook hiervan vindt u een link hieronder) werd de ingangsdatum van deze nieuwe vereiste veranderd van 26 juni 2021 naar 1 januari 2022.

Bestaat er geen equivalentieregeling tussen Mexico en de Europese Unie voor biologische producten?

Nee. Sinds 2016 onderhandelen de Europese Commissie en Mexico over equivalentie en wederzijdse erkenning van elkaars bio-keurmerken. Hoewel er vooruitgang is geboekt in deze onderhandelingen is hierover nog geen overeenstemming bereikt. De verwachting is dat er binnen afzienbare tijd overeenstemming kan worden bereikt.

Zijn de verschillen tussen Europese en Mexicaanse voorwaarden voor bio-certificering groot?

De Europese en Mexicaanse voorwaarden voor bio-certificering komen op veel punten overeen, maar er zijn kleine verschillen bijv. op het gebied van toegestane meststoffen, bestrijdingsmiddelen, en ingrediënten in de productverwerking.  

Welke certificeringsinstanties zijn geaccrediteerd door de Mexicaanse autoriteiten om bedrijven met het Mexicaanse bio-keurmerk te certificeren?

Een actuele lijst met door de Mexicaanse autoriteiten geaccrediteerde certificeringsinstanties vindt u onder dit artikel. Op de lijst bevinden zich ook  twee Nederlandse bedrijven, namelijk Control Union en KIWA.

Hoe lang duurt het gemiddeld voor een bedrijf dat reeds met het Europese bio-keurmerk is gecertificeerd zich te hercertificeren met het Mexicaanse bio-keurmerk?

De preciese periode zal afhangen van de desbetreffende certificeringsinstantie, maar de verwachting is dat dit binnen een maand mogelijk moet zijn. Hercertificering zal over het algemeen bestaan uit een documentencontrole en, in sommige gevallen, een on-site inspectie bij de verwerkingsunit.

Verdere vragen?

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met het Landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Mexico via mex-lnv@minbuza.nl