Mexico: Invoering controle op juiste biologische certificering per 26 juni 2021 (*)

De Mexicaanse overheid heeft officieel aangekondigd bij de grens te gaan controleren of plantaardige en dierlijke biologische goederen over de juiste certificering beschikken. De maatregel zal per 26 juni 2021(*) van kracht gaan.
 

Controle bij het punt van binnenkomst

Biologische landbouwproducten dienen te voldoen aan de Mexicaanse biologische normen die beschreven staan in de wet voor biologische producten (Ley de Productos Orgánicos). De vereisten zijn niet nieuw, maar per 26 juni 2021(*) zullen geïmporteerde producten hierop bij de grens worden gecontroleerd.

De importeur dient bij het punt van binnenkomst zowel een kopie van het biologische certificaat van de in te voeren goederen als een controle document te overleggen. Beide documenten kunnen zijn afgegeven door een biologische certificeringsinstantie die door SENASICA (‘de Mexicaanse NVWA’) is goedgekeurd, dan wel door een biologische certificeringsinstantie van een land waarmee Mexico een gelijkwaardigheidsregeling voor biologische producten heeft. Noch Nederland, noch de Europese Unie, heeft momenteel zo’n gelijkwaardigheidsregeling met Mexico. 

Lijst producten

De lijst met biologische producten waar de invoering van controles op van toepassing is, is lang en is te vinden in de publicatie in de Staatscourant (Diario Oficial de la Federacion) bij punten b t/m f in Annex I. U vindt de link onderaan deze tekst. De lijst bestaat uit zowel dierlijke als plantaardige producten.

Mexicaanse biologische certificering

Als exporteur van biologische landbouwproducten naar Mexico kunt de Spaanstalige website van Senasica raadplegen voor informatie over certificering volgens de Mexicaanse biologische normen.

Voor informatie over certificeerders die u mogelijk kunnen helpen bij certificering, kunt u contact opnemen met het landbouwteam op de Nederlandse Ambassade te Mexico.

Ook het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) heeft een drietal Engelstalige rapporten gepubliceerd met meer informatie over de op handen zijnde wijzigingen. Zie hiervoor de links onder dit artikel.

(*) Op 16 juni 2021 is uitstel voor de invoering van de maatregel officieel aangekondigd in de Staatscourant (Diario Oficial de la Federacion). De maatregel zal derhalve per 1 januari 2022 van kracht gaan. U vindt de link naar deze aankondiging onderaan deze tekst.