Focus 2022 Farm Bureau Convention op uitdagingen in de landbouwsector

Van 7-12 januari vond de 103de American Farm Bureau Conventie plaats in Atlanta, Georgia met als titel “People, Purpose and Possibilities”. De AFBF is de grootste boeren lobby organisatie met circa 6 miljoen leden met een hoofdkantoor in Washington D.C. en lokale kantoren in alle 50 staten. Tijdens de conventie worden de grootste uitdagingen in de landbouwsector besproken. Het is de gelegenheid voor de boeren om hun perspectief op beleid vanuit Washington D.C. mee te geven aan het AFBF.

Beeld: ©AFBF

De Biden Administratie

In tegenstelling tot vorige edities waar president Trump als een rockster het podium betrad onder begeleiding van een upbeat deuntje, spreekt president Biden de deelnemers aan de AFBF Conventie via een videoboodschap toe. Biden noemt de prioriteiten voor de Biden administratie voor de landbouw. Deze prioriteiten zijn de concurrentie in de sector te bevorderen en de beschikbaarheid van betaalbare landbouwinput voor boeren. De Amerikaanse landbouwminister, Tom Vilsack, was wel persoonlijk aanwezig om het belang van boeren voor Amerika te onderstrepen. Vilsack sprak dit jaar voor een kritisch publiek.

In de dagen voor het slotwoord door Vilsack is heel kritisch gesproken over de Biden-administratie. De torenhoge inflatie – hoogste inflatie in de afgelopen 40 jaar - komt volgens de boeren, door de enorme overheidsuitgaven. Die drijft alle prijzen voor landbouwinputs omhoog. Zo zijn de kosten voor kunstmest met 150% gestegen. De grote kostenstijging komt ook door de toegenomen vraag en hoge energieprijzen. De verwachting is dat de kosten voor kunstmest alleen nog meer zullen stijgen door de spanningen tussen Rusland en de VS. Rusland is namelijk een grote producent van kunstmest en het is niet uit te sluiten dat er nieuwe handelsverboden worden ingevoerd, vertelde Dan Whitley (Foreign Agricultural Service, USDA). AFBF trok de vergelijking met de financiële crisis in 2008, toen de prijzen ook stegen, maar minder dan nu. Er zijn nu meer uitdagingen voor de boeren, mede door COVID-19.

Ook is er teveel bemoeienis van de overheid volgens de boeren. Het nieuwe wetsvoorstel Waters of the U.S. (WOTUS) zou bijvoorbeeld betekenen dat boeren met landbouwgrond die in contact staat met bevaarbaar water een vergunning moeten vragen voor het bewerken van het land. AFBF stelt dat boeren dan ‘niks’ meer kunnen doen zonder een vergunning aan te vragen. Zippy Duvall, voorzitter AFBF: “Boeren zouden moeten kunnen boeren zonder een team van juristen en consultants”.

Beeld: ©AFBF
Secretary Vilsack verzorgde het slotwoord op de AFBF jaarvergadering. Met links Zippy Duvall, AFBF voorzitter.

UItdagingen Landbouwsector

Andere uitdagingen in de landbouwsector zijn de problemen in de toeleveringsketen door infrastructuur mede door de enorm toegenomen vraag, de grote droogte in het westen van het land, het arbeidstekort en het ontbreken van toegankelijk en betaalbaar breedband internet in rurale gebieden.

Door de toeleveringsproblemen loopt de export van landbouwproducten terug. De eerste cijfers van 2021 tonen een daling van zo’n 22%. Dit komt door de vele lege containers die het land verlaten. Uit cijfers blijkt dat 59% van de containers die de Amerikaanse havens verlieten in de eerste 10 maanden van 2021 leeg waren. “The US’ biggest export this year was air”. Het is aantrekkelijker voor de rederijen om direct terug te varen naar China omdat ze 7x hogere tarieven kunnen vragen voor de tocht van China naar de VS, dan andersom. USDA heeft $500 miljoen beschikbaar gesteld om dit probleem te verhelpen.

Verder was het opvallend was dat in discussies over droogte, klimaatverandering niet is genoemd als oorzaak.

Internet is tegenwoordig onmisbaar geworden. Toch heeft zo’n 25% van de bevolking in rurale gebieden geen toegang tot internet. De Biden-administratie investeert daarom US$65 miljard in breedband internet. De staten moeten een 5 jaar ontwikkelingsplan opstellen waarin wordt aangegeven hoe toegang tot internet bijdraagt aan de economische ontwikkeling in de staat. In mei 2022 zal de verdeling over de 50 staten bekend zijn. Internet is essentieel voor de vele innovatieve toepassingen die de markt te bieden heeft. Momenteel zijn deze vaak niet toepasbaar in de praktijk, dus investeren de boeren er ook niet in.

Duurzaamheid

Er was veel discussie over duurzaamheid. Vele boeren zagen het als een product van sociale media, waarbij de definitie van het begrip niet duidelijk was voor ze. Het allerbelangrijkste voor velen was de winstgevendheid van het bedrijf. Toch was er ook wel overeenstemming over het feit dat de vraag naar duurzamere producten niet zal verdwijnen. AFBF riep de boeren op om actiever te zijn in de duurzaamheidsdiscussies en om de consumenten te laten zien dat de boeren al duurzaam produceren. Er werd een verrassende clip vertoond met drie best practices op gebied van duurzaamheid: https://youtu.be/fc3lUYOV5jQ .

In het slotwoord erkende Vilsack alle uitdagingen waar de boer mee te maken heeft en schetste hij de vele initiatieven die zijn ondernomen om deze te verhelpen. Vilsack zet zich o.a. in om nieuwe en betere markten voor Amerikaanse landbouwproducten te creëren door een nieuwe handelsovereenkomst met Indo Pacific (Vietnam, Indonesië, Maleisië, Filippijnen en Thailand) uit te onderhandelen. Ook nodigde hij de boeren uit om Climate Smart Commodities te ontwikkelen. USDA heeft de mogelijkheid om pilots en demonstratieprojecten te ondersteunen. Al met al dus een positieve boodschap van Vilsack over de mogelijke kansen voor de boeren.