Deelstaat Jalisco verantwoordelijk voor 50% van de stijgende export Mexicaans zachtfruit

De Mexicaanse zachtfruit is de afgelopen jaren sterk gegroeid en zal ook in 2022 blijven groeien. Zachtfruit is nu Mexico’s derde agro-exportproduct, na bier en avocado. 50 procent van de totale Mexicaanse zachtfruitexport is afkomstig uit de deelstaat Jalisco.

Stijgende productie en export van zachtfruit
De productie en export van zachtfruit in Mexico is de laatste jaren snel gegroeid. In 10 jaar tijd verdriedubbelde de totale productie van aardbeien, blauwe bessen en frambozen: van 257.000 ton in 2011 tot 754.000 ton in 2020. De totale exportwaarde van Mexicaans zachtfruit vervijfvoudigde in diezelfde periode zelfs: van 516 miljoen dollar in 2011 tot 2,4 miljard dollar in 2020. Vooral de exportwaarde van frambozen steeg snel, van 180 miljoen dollar in 2011 tot 1,1 miljard dollar in 2020 (zie ook de grafiek hieronder). Voor 2021 verwacht de Mexicaanse associatie van zachtfruitexporteurs dat de totale exportwaarde boven de 3 miljard dollar zal uitkomen.

In 22 van de in totaal 32 Mexicaanse deelstaten wordt zachtfruit geteeld, maar vijf deelstaten zijn de belangrijkste producenten, namelijk Michoacán, Jalisco, Guanajuato, Sinaloa en Baja California. Jalisco beschikt over ongeveer 10,000 hectaren zachtfruitteelt en draagt voor 50% bij aan het totale exportvolume. De teelt in Jalisco kenmerkt zich door het gebruik van technologie en behaalt hogere opbrengsten per hectare.

De teelt is, met ongeveer 720.000 banen, eveneens goed voor de werkgelegenheid. Tussen de 60.000 en 70.000 van deze banen bevinden zich in Jalisco.

Beeld: Photo created by wirestock - www.freepik.com

Groei en uitdagingen
De Mexicaanse zachtfruitsector verwacht in 2022 een groei van 8-10% door te maken en staat voor uitdagingen bij het vinden van voldoende arbeidskrachten en de aanvoer van voldoende inputs. Als gevolg van de wereldwijde logistieke problemen zijn onder andere meststoffen bijvoorbeeld schaars.

Congreso Internacional Aneberries
Elk jaar organiseert Aneberries in de zomer een internationaal zachtfruit congres in de stad Guadalajara, Jalisco. Het congres bestaat doorgaans uit een zeer interessant conferentieprogramma en een beursgedeelte. Houd de agenda van deze website in de gaten of bezoek de website van het congres via de link onder dit artikel.
 

Met informatie van:
https://blueberriesconsulting.com/en/mexico-hace-jalisco-50-de-exportacion-de-berries1/