Grootste jaarlijks zachtfruit-congres in Mexico dit jaar volledig online

In de middagen van maandag 27 tot en met vrijdag 31 juli vond het 10e Internationale congres van de Mexicaanse zachtfruit-branche-organisatie Aneberries plaats. Als gevolg van de huidige COVID-19 crisis kon deze editie van het jaarlijkse congres en de bijbehorende beurs niet fysiek plaats vinden in Guadalajara, maar werd het congresprogramma online gepresenteerd.

Programma

Het programma van het congres was geconcentreerd rondom 4 hoofdthema’s:

Voedselveiligheid: Presentaties met betrekking tot, onder andere, de wetgeving over het gebruik van water, het gebruik van bioregulatoren en biostimulanten in zachtfruit.

Fytosanitair: De bestrijding van plagen en fytosanitaire exportvereisten voor verschillende bestemmingen ter wereld.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid: Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de branche en waarvan het belang zal blijven groeien.

Markten: Het gedrag en de trends van de belangrijkste bestemmingsmarkten, evenals de invloed van de huidige gezondheidscrisis en de gevolgen daarvan voor de zachtfruitindustrie.

Op de eerste dag werd het congres officieel geïnaugureerd door José Luis Bustamente Fernández (voorzitter van Aneberries), Bosco de la Vega Valladolid (voorzitter CNA), Rubén Medina Niño (Minister van landbouw van de staat Michoacan), en Alberto Esquer Gutiérrez (Minister van landbouw van de staat Jalisco).

Het verdere programma bestond uit een flinke hoeveelheid presentaties die werden afgewisseld met video’s en presentaties van de verschillende sponsoren. Elke dag werd afgesloten met een korte samenvatting door Aneberries. Volgens de organisatoren werd gedurende de vijf dagen ongeveer 3000 keer ingelogd.

Markten voor Mexicaans zachtfruit

De Mexicaanse zachtfruitsector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. De sector heeft zich vanaf het begin vooral gericht op de export. Momenteel is 90% van de export bestemd voor de Verenigde Staten, gevolgd door Canada (7%), en pas daarna door Europa (1,5%) en de Aziatische  (1,0%) markten.. De afhankelijkheid van de Noord-Amerikaanse markt maakt de sector ook kwetsbaar.

Nu sinds 1 juli 2020 het vernieuwde vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten en Canada (USMCA in het Engels) in werking is, liggen de arbeidsomstandigheden in Mexico erg onder de loep. De USMCA stelt strenge arbeidsregels, ook met betrekking tot kinder- en dwangarbeid, vast voor de sector. Men verwacht dat de Verenigde Staten elke invoer zal verbieden waarbij sprake is van een verdenking dat de arbeidsvoorwaarden niet in orde zijn.

Mogelijke seizoensmaatregelen die de Amerikaanse regering instelt om telers uit Florida en Georgia te beschermen tegen goedkopere import vormen een andere groot risico voor de sector. Hoewel de mogelijkheid tot dit soort maatregelen niet in het USMCA verdrag is opgenomen, heeft de Amerikaanse overheid zachtfruitproducenten in Florida en Georgia toch beloofd de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken. Ook openden de Verenigde Staten onlangs namens de telers in Washington eveneens een anti-dumpingonderzoek naar ingevroren frambozen.

Tijdens het congres werd als gevolg van de kwetsbaarheid herhaaldelijk gesproken over marktdiversificatie. Daarbij kijkt men niet alleen naar exportmarkten, zoals Europa, het Midden-Oosten en Azië, maar ook naar het ontwikkelen van de interne markt. De Mexicaanse markt is dichtbij en om die reden is de houdbaarheid van het zachtfruit dat in de winkel terecht komt veel langer. Logistieke kosten voor de interne markt zijn ook vele malen lager.

Zachtfruitteelt

Sector in de toekomst

De verwachting is dat de Mexicaanse zachtfruitsector sterk blijft groeien. De sector zal er echter wel voor moeten zorgen dat de kwaliteit van de producten behouden blijft . Met betrekking tot voedselveiligheid is het nodig om aan het brede (Mexicaanse) publiek te tonen hoe professioneel de keten in de sector is, en dat Mexicaans zachtfruit tot de wereldtop behoort en absoluut voedselveilig is.  Om efficiënter te telen zullen teelttechnieken wijzigen, zal er meer techniek toegepast worden, en kan bijvoorbeeld op grotere schaal telen in substraat een groot verschil maken.

COVID 19

Uiteraard heeft COVID 19 ook zijn gevolgen voor de zachtfruit sector. De gangbare verkoopkanalen hebben te maken gehad met gewijzigd consumentengedrag en verkooppunten in de horeca werden (tijdelijk) gesloten. De consumptie van zachtfruit in de Verenigde staten lijkt zich inmiddels gelukkig te herstellen. De gezondheidsvoordelen van zachtfruit en haar reputatie als superfood zorgen er voor dat men dit seizoen een groei verwacht van zo’n 5%.

Ondertussen hebben de Mexicaanse producenten als gevolg van onder andere extra gezondheidsmaatregelen wel te maken met extra kosten. Er dient rekening gehouden te worden met afstand tussen de werknemers en dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een toename in de onkosten voor transport en het aanbrengen van aanpassingen in kantines. In Mexico neemt het aantal besmettingen en het aantal overlijdensgevallen als gevolg van COVID 19 nog steeds toe.